Το «λίαν καλώς» θα μπλοκάρει τους Tαξιάρχους

Για όσους έχουν περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους σε επιτελικές θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ακόμη και σήμερα, οι τρεις κλάδοι περιγράφεται με μία λέξη: «υδροκεφαλισμός».

Αυτό το χαρακτηριστικό αφορά... πολλά στοιχεία της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, σε σημαντικό βαθμό και τον συνωστισμό βαθμοφόρων σε επίπεδο ανώτατων αξιωματικών. Με τον τελευταίο νόμο («Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις»), που καταρτίσθηκε με την ευθύνη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσα, είναι εξαιρετικά πιθανό αυτό το χαρακτηριστικό να έχει εφαρμογή σε μία βαθμίδα, εκείνη των συνταγματαρχών, σμηνάρχων και πλοιάρχων που δεν προήχθησαν σε ταξιάρχους (ή αρχιπλοιάρχους, στην περίπτωση του Πολεμικού Ναυτικού) κατά την τετραετία ισχύος του προηγούμενου νόμου, μεταξύ 2011 και 2015. Στον Στρατό Ξηράς υπάρχουν σήμερα περί τους 35 ταξιάρχους, και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δημιουργούνται οι συνθήκες για πιθανή αύξησή τους, αν και αυτό αντίκειται στο οργανόγραμμα.

Με δεδομένο ότι ο κ. Βίτσας απέσυρε από τον νόμο την πρόβλεψη περί αναδρομικότητας (καθώς θα κρινόταν αντισυνταγματική), την κρίση για όσους παρέμειναν στάσιμοι θα αναλάβουν τα ενδεδειγμένα συμβούλια των γενικών επιτελείων. Το πρόβλημα, όπως είναι γνωστό, δημιουργείται από την αύξηση του εύρους της βαθμολογίας εντός της οποίας ένας αξιωματικός θεωρείται ότι έχει λάβει «λίαν καλώς». Για την τετραετία 2011-2015 το «λίαν καλώς» καθοριζόταν μεταξύ 17 και 18,99, πλέον μεταξύ 15 και 18,99. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα αξιωματικών που δεν προήχθησαν. Θεωρείται βέβαιο ότι πολλοί εξ αυτών θα επανακάμψουν, για να κερδίσουν τα χαμένα έτη στην εξέλιξή τους.

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ο αριθμός ανώτατων αξιωματικών είναι συγκεκριμένος. Στον Στρατό Ξηράς είναι λ.χ. περί τους 160, παρότι το όριο δεν τηρούνταν στο παρελθόν (είχαν φθάσει και τους 200). Στο ερώτημα τι θα γίνει αν κάποιοι από όσους έμειναν στάσιμοι την προηγούμενη τετραετία προσφύγουν στα συμβούλια κρίσεων, αναφέρουν ότι, πέρα από τον βαθμό που λαμβάνουν στις σχολές, οι αξιωματικοί κρίνονται με βάση και άλλα χαρακτηριστικά (χρόνος υπηρεσίας, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κ.ά.).

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 24/01/2016 – ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

1) Καταργείται η αριστεία και στις Στρατιωτικές Σχολές
2) Μεταθέσεις οπλιτών, Μέριμνα προσωπικού... και «Αιέν Αριστεύειν»

9 σχόλια:

 1. Μήπως είναι λίγο ασαφές το θέμα?

  Τι βαθμολογίες είναι αυτές {τετραετία 2011-2015} με άριστα το 20.
  Αυτο που όλοι ξέρουμε είναι ότι, οι βαθμολογίες κλίμακος με άριστα το 10 και όχι το 20, αναφέρονται πριν το 2001 σύμφωνα με τον Ν.Δ. 176/69.
  Από το 2001 και μετέπειτα οι βαθμολογίες Κλίμακος είναι επι τοις % με χαρακτηρισμούς ΄΄εξαίρετος '' με βαθμολογίες Αξκου απο 90-100%. ''Πολύ Καλός΄΄ με βαθμολογίες 80-90%{Π.Δ 99/2001.

  Οσο για τις Επανακρίσεις στο ΣΑΓΕ ( των Συνταγματαρχων και ομοιοβάθμων),όλες γινότανε στο ποδι χωρίς απο τα Επιτελεία,καμμια επεξεργασία στα αναφερομενα, στην Αίτηση Επανάκρισης του ενιστάμενου Αξκου.

  Το ΣΑΓΕ χωρίς να κουράζεται, σε όλες σχεδόν τις προσφυγές-πλην ελαχιστων περιπτώσεων με Μπάρπα απ την Κορώνη(βύσμα κοινώς), απαντούσε στις Αιτήσεις Επανάκρισης με μια παράγραφο με την στερεότυπη λέξη: ΑΒΑΣΙΜΗ.

  ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ,τα συμπεράσματα δικά σας, για την αξιοκρατία και το πως γινότανε οι Κρίσεις Αξκων.
  Καλό είναι να μην επαναλάβετε τα ίδια λάθη.Τελικό συμπέρασμα μεταξύ Συμμαθητών Παραγωγικών Σχολών κείμενο απο την Αγία γραφή...
  οι έσχατοι έσονται πρώτοι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συμφωνώ με τον παραπάνω. Βλέπε κρίσεις Συνταγματαρχών Μαρτίου 2013! Για να προαχθεί συγκεκριμένος Σχης σε Ταξίαρχο, άφησαν 39 Διατηρητέους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συμφωνώ με τον ανώνυμο 25 Ιαν 2016, 12:31:00 π.μ. πέρυσι στις τακτικές κρίσεις ο ψεκασμένος αποστράτευσε δεκάδες αξιωματικούς (πάνω από 50 Συνταγματάρχες) βιαίως με 31, 32, 33 και 34 χρόνια υπηρεσίας και σε ηλικίες 48 έως 51 ετών, χωρίς να λάβει υπόψη του την οικονομική κατάσταση της χώρας, ούτε την επιδείνωση του ασφαλιστικού, έτσι πρόσθεσε στην βιομηχανία αποστράτων και νέους συνταξιούχους για να πληρώνονται από τους φόρους του ελληνικού λαού, που καλείται να πληρώνει φόρους από το πρώτο ευρώ. Ταυτόχρονα τους επόμενους μήνες γέμισε το ΥΠΕΘΑ με δεκάδες συμβούλους που πληρώνονται χιλιάδες ευρώ, κομματικά στελέχη και πρώην απόστρατους και δεκάδες ανακληθέντες απόστρατους που ξανά έγιναν εν ενεργεία. Γι’ αυτά τι έχετε να πείτε ; όλα φυσιολογικά ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΦΙΛΕ 1.12 ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟ ΕΧΩ ΔΕΙ 50 ΦΟΡΕΣ . ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΕ Η ΔΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ , ΕΚΑΝΕ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 10ΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμε 25 Ιαν 2016, 1:52:00 μμ, στις προσεχείς κρίσεις, οι Ταξίαρχοι που έχουν 4 και 5 χρόνια στο βαθμό θα παραμείνουν πάλι, αυτοί που ακολουθούν και έχουν προσόντα, πότε θα προαχθούν ; ποτέ ; πάλι θα φύγουν με 31, 32 και 33 χρόνια υπηρεσίας ; και αυτοί θα παραμείνουν στις καρέκλες τους ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μηπως ξέρει κανείς να απαντήσει στο κατωτέρω ερώτημα :
  0ι Ταξίαρχοι ε.α στην Ελληνικη Στρατιωτική Ιεραρχία θεωρούνται Ανώτατοι Αξκοι και εαν ναι, γιατί τους απαγορεύεται η είσοδος στη Λέσχη Ανωτάτων στα Θερινά Παραθεριστικά Κέντρα της ΠΑ??? Τι ρατσισμός (κομπλεξισμός)είναι αυτός απο τους τwo and three Gtar Generals, STOYS ONE GENERAL συμμαθητές τους??
  Οι ενώσεις Αποστράτων το γνωρίζουν το θέμα και εαν ναι, πως σκοπεύουν να το αντιμετωπίσουν???
  Για την Ελλάδα, η εποχή της ματαιοδοξίας και του σνομπισμού των ανθρώπων πέρασε ανεπιστρεπτί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. 25 Ιαν 2016, 9:23:00 μ.μ. φίλε ξέρω ότι υπήρχε απόφαση προς εκδοση του πρωην ΑΓΕΑ Τουρνά μετά από εισήγηση του τοτε Β κλαδάρχη ΓΕΑ για να αρθει αυτο το φαινομενο. Εγιναν όμως οι κρίσεις και η σημερινή ηγεσία και ο αντιστοιχος κλαδάρχης τα πήραν πίσω .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Φίλε 25 Ιαν.2016,9:53 μ.μ.
  Σε ευχαριστω για την ενημέρωση. Στα άλλα 2 Οπλα πως αντιμετωπίζονται το φαινόμενο( ΑΝΤΊΣΤΟΙΧΟΙ βαθμοί ήθελα να πω)??.
  Το γεγονός ότι παλαιότερα διεμοίφθηκαν ευτράπελα στο παραθεριστικό της Αθήνας μεταξύ Συμμαθητών δεν νομίζω ότι θα πρέπει να διαιωνίζεται??
  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ νομοθετήστε τον βαθμό κάτι... σαν τον Ανθστη(??).
  Αλλωστε σε αυτή την χώρα, ποτέ δεν είναι αργά?
  ΕΑΑΑ εξ αυτού άρξασθε- όχι μόνο στενός κορσές, για μια εφήμερη παλιοψήφο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αεροπόροι , ειμαι κι εγώ ταξχος ε.α . Αν περιμενετε από το σημερινο κλαδαρχη , θα χασετε και τα δικαιώματα που ήδη εχετε! Η αντισυναδερφικότητα που διάγει το σημερινο καθεστως δυστυχώς δεν εχει προηγούμενο! Θ αγυρισει όμως ο τροχός!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ