Αρχική » , , , , , » Ένας «Παπάγος» στη Μαλακάσα. Η λίστα με τα «φιλέτα» του Στρατού

Ένας «Παπάγος» στη Μαλακάσα. Η λίστα με τα «φιλέτα» του Στρατού

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βγάζει προς αξιοποίηση δεκάδες ακίνητά του. Σε ένα από αυτά, στο στρατόπεδο Μαλακάσας, θα δημιουργηθεί οικισμός που θα φιλοξενήσει 200 οικογένειες στρατιωτικών

Σε μικρό... «Παπάγο» θέλει να μετατρέψει το στρατόπεδο της Μαλακάσας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τη... δημιουργία ενός πρότυπου οικισμού που θα μπορεί να φιλοξενεί έως 200 οικογένειες στρατιωτικών. Το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργού Πάνου Καμμένου εντάσσεται στις εξαγγελίες για αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Ήδη έχει καταρτιστεί η λίστα με τα πρώτα «φιλέτα» που θέλει να βγάλει στο σφυρί μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με στόχο να προσελκύσει επενδυτές που θα γεμίσουν χρήμα τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα με τα έσοδα από την αξιοποίηση, θα ξεκινήσει εφαρμογή ενός φιλόδοξου σχεδίου για την κατασκευή οικισμών για το στρατιωτικό προσωπικό σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του κ. Καμμένου, που φαίνεται να έχει και το ΟΚ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. τους νέους οικισμούς θα κατασκευάσουν συνεργεία της νέας ΜΟΜΑ σε εκτάσεις που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο σχεδιασμός ήδη έχει ξεκινήσει στον τεράστιο χώρο του πρώην στρατοπέδου της Μαλακάσας, το οποίο μετά τις καταστροφές που υπέστη από τις εκρήξεις πυρομαχικών που φυλάσσονταν στις αποθήκες του τη δεκαετία του 1980 έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Στον οικισμό θα λειτουργούν σχολείο, πολιτιστικό κέντρο, αλλά και εκκλησία.

Χακί real estate

Στο «χακί» real estate περιλαμβάνονται νησιά, λιμνοθάλασσες σε προστατευόμενες περιοχές, παροπλισμένα αεροδρόμια, παραθαλάσσιες εκτάσεις με προπολεμικά οχυρά, ακόμη και νεοκλασικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.

Θεωρείται ότι η περιουσία του ΥΠΕΘΑ είναι τεράστια, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί εξ ολοκλήρου στους τρεις κλάδους: Στρατό, Αεροπορία και Ναυτικό. Μόνο τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΕΘΑ (Στρατός) υπολογίζονται -με βάση απογραφή του 2006- σε 1.477 ακίνητα με 251.500 στρέμματα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η ακίνητη περιουσία του ΥΠΕΘΑ θα αξιοποιηθεί μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων και όχι άμεσης πώλησης στους επενδυτές. Ήδη στην πρώτη λίστα που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα -και έπεται συνέχεια- περιλαμβάνονται 49 ακίνητα σε όλη τη χώρα, με στόχο να υπάρξουν άμεσα έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Πολλά από τα ακίνητα αυτά, αν και «φιλέτα», τα διεκδικούν τοπικές κοινωνίες για κοινωφελή χρήση, ενώ για άλλα υπάρχουν αντιδράσεις είτε επειδή βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, όπως η λιμνοθάλασσα Αράξου, είτε επειδή αποτελούν ιστορικά μνημεία, όπως τα ναυτικά οχυρά στην Αίγινα.

Νησίδες Φλέβες και Φλεβοπούλα (Αργοσαρωνικός)

Βρίσκονται νότια της Βουλιαγμένης και έχουν συνολική έκταση 1.247.160 τ.μ. Η επιφάνεια τους είναι κυρίως βραχώδης και από το 1968 είναι χαρακτηρισμένα ως Ναυτικό Οχυρό. Παράλληλα έως πρότινος αποτελούσαν Πεδίο Ασκήσεων της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών. Διοικητικά ανήκουν στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Χάρη στην εγγύτητα τους, 2,5 χλμ. από το παραλιακό μέτωπο της Βουλιαγμένης, αναμένεται να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές που θα ήθελαν να τα μετατρέψουν -κυρίως τις Φλέβες- σε ένα πολυτελές resort, σχεδόν 20 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Και στο παρελθόν υπήρχαν προτάσεις αξιοποίησης των δύο νησιών λόγω της προνομιακής τους θέσης, αλλά το θέμα κόλλαγε στον χαρακτηρισμό τους ως Ναυτικού Οχυρού.

• Κέντρο Αθήνας: Πρόκειται για μια τετραώροφη πολυκατοικία σε νεοκλασικό στυλ, στο κέντρο της Αθήνας (γωνία Ακαδημίας και Αμερικής), με συνολικό εμβαδόν 2.516 τ.μ. Στο ισόγειο φιλοξενεί καταστήματα και στους ορόφους διαμερίσματα και γραφεία.

• Τούρλος Αίγινας: Τα 2.631,560 τ.μ. αγγίζει η ημιβραχώδης παραθαλάσσια έκταση στη θέση Τούρλος, στη βόρεια Αίγινα, όπου βρίσκεται μία από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Το ακίνητο είναι χαρακτηρισμένο ως Ναυτικό Οχυρό, ενώ υπάρχουν εγκαταστάσεις «εθνικού και διασυμμαχικού ενδιαφέροντος», όπως αναφέρει το πληροφοριακό σημείωμα του ΥΠΕΘΑ.

• Πέρδικα Αίγινας: Παραθαλάσσια έκταση 350 στρεμμάτων στην περιοχή οχυρών της Πέρδικας στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, όπου υπάρχουν διάσπαρτα παράκτια ή επάκτια ναυτικά οχυρά, που χρονολογούνται στην περίοδο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και την εποχή της γερμανικής κατοχής. Η τοπική κοινωνία επανειλημμένως έχει ζητήσει τη διατήρηση και την ανάδειξη των ναυτικών οχυρών της περιοχής και παραχώρηση της συνολικής έκτασης στον Δήμο Αίγινας. Πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι εξετάζεται ενδεχόμενο μετατροπής της περιοχής σε θεματικό πάρκο καταδύσεων.

• Λιμνοθάλασσα Αράξου: Μέσα στην έκταση των 2.634 τ.μ. συμπεριλαμβάνεται και η λιμνοθάλασσα Αράξου, στο βόρειο τμήμα του ομώνυμου ακρωτηρίου στον Νομό Αχαΐας. Στη λιμνοθάλασσα, η οποία έχει εξελιχθεί σε φυσικό ιχθυοτροφείο, ξεχειμωνιάζουν πολλά σπάνια είδη πουλιών, ενώ σήμερα προστατεύεται από τη Σύμβαση για τους Υγροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας (Ραμσάρ), γεγονός που αποτρέπει τους υποψήφιους επενδυτές.

• Κόρακας Λέσβου: Παραθαλάσσια έκταση 65 στρεμμάτων στο ακρωτήρι Κόρακας, λίγα χιλιόμετρα από τη Σκάλα Συκαμιάς. Η έκταση είναι κατάλληλη για τουριστική αξιοποίηση, ωστόσο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει με την επιθυμία των δωρητών, η οποία ήταν να κατασκευαστεί στο σημείο στρατόπεδο ή θέρετρο αναψυχής (ΚΑΑΥ).

• Πρώην στρατόπεδα: Ανάμεσα στα παροπλισμένα στρατόπεδα που βγαίνουν στο σφυρί είναι πολλά που βρίσκονται μέσα σε μεγάλες πόλεις -και κάποια δίπλα στο κύμα- και θεωρούνται πραγματικά «φιλέτα». Στο παρελθόν τα διεκδίκησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα που είναι κατάλληλα για τουριστική αξιοποίηση, όπως το «Περδίκη-Πυλάδη» και το «Σολωμού» στην Πρέβεζα με πρόσοψη στο Ιόνιο, το «Αντωνίου Ζώη» στη Θεσσαλονίκη, το «Μπετεινάκη» στον Κοριερό Ηρακλείου Κρήτης, το «Ζιώγα» στο Καστράκι Τρικάλων κοντά στα Μετέωρα, το «Ασημακόπουλου» στην Καβάλα κ.ά.

• Πρώην αεροδρόμια: Αλλά και παροπλισμένα στρατιωτικά αεροδρόμια σε όλη τη χώρα εκμισθώνονται μακροχρόνια προκειμένου να χρησιμοποιηθούν είτε για λόγους αναψυχής και χρήσης μικρών ελαφρών αεροσκαφών, είτε για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πρόκειται για τα δυο στρατιωτικά αεροδρόμια του Αγρινίου, του Αμυγδαλεώνα Καβάλας, της Σπάρτης, του Τριόδου Καλαμάτας, της Λαμίας, της Κομοτηνής, του Λέχαιου Κορινθίας, του Κουτοοποδίου Άργους και του Κατσιμιδίου Αφιδνών.

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 10/01/2016 – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ - savvidispan@gmail.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ