Αρχική » , , , , » Κρυφό «κούρεμα» έως 125€ σε νέες και παλιές συντάξεις

Κρυφό «κούρεμα» έως 125€ σε νέες και παλιές συντάξεις

Μειώσεις ως και 125 ευρώ το μήνα στις νέες, αλλά και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, που αυτή τη φορά θα προέλθουν από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των προσαυξήσεων λόγω τέκνων που... δικαιούνται οι συνταξιούχοι, κρύβει η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι τα επιδόματα τέκνων για τις συντάξεις (σ.σ.: τόσο για τις νέες όσο και τις ήδη καταβαλλόμενες) θα υπολογίζονται με νέα ποσοστά, που είναι 8% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο και 12% για το τρίτο παιδί.

Τα σημερινά ποσά επιδόματος τέκνων που προσαυξάνουν τη σύνταξη καθορίζονται με υψηλότερα ποσοστά. Στο ΙΚΑ, για παράδειγμα, ο συνταξιούχος δικαιούται 20% προσαύξηση σύνταξης για το πρώτο παιδί, 15% για το δεύτερο και 10% για τρίτο και κάθε επόμενο ανήλικο τέκνο, ή για παιδί ως 24 ετών, εφόσον σπουδάζει.

Στους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών, τα επιδόματα τέκνων υπολογίζονται με ένα 5% επί του ποσού της αρχικής (μικτής σύνταξης).

Στο Δημόσιο τα επιδόματα κυμαίνονται μεταξύ 18 και 45 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Η αλλαγή στον υπολογισμό τους θα επιφέρει ανατροπές και άλλη μια κρυφή έμμεση μείωση των συντάξεων.

Θίγονται πάνω από 500.000 συνταξιούχοι γήρατος και αναπηρίας και κυρίως:

Οι μητέρες που πήραν σύνταξη με ανήλικο τέκνο, όπως και οι τρίτεκνες γυναίκες που αποχώρησαν με 20 έτη ασφάλισης από το Δημόσιο και Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 150.000 γυναίκες παίρνουν προσαύξηση σύνταξης λόγω ανήλικου τέκνου και με το νέο καθεστώς το ποσό θα μειωθεί.

Οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι, καθώς στις ηλικίες που αποχωρούν (από τα 45 μπορούν να πάρουν σύνταξη) έχουν παιδιά που είναι είτε ανήλικα (κάτω από 18 ετών) είτε σπουδάζουν, οπότε δικαιούνται επίδομα τέκνων στη σύνταξη.

Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας που έχουν ανήλικο τέκνο ή παιδί ως 24 ετών που σπουδάζει.

Οι συνταξιούχοι που έχουν παιδί με αναπηρία 67% και άνω γιατί παίρνουν το επίδομα λόγω τέκνων ισόβια και η καταβολή του δεν σταματά στο 18ο έτος ή στο 24ο αν σπουδάζουν.

(Ε.Τ. 13/01/2016 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com)

6 σχόλια:

 1. Για τοσο λιγουρηδες μας εχουν? Μας δινουν 18€/μηνα για επιδομα τεκνου και θα μας το κοψουν?Τους τα χαριζω και τους ευχομε να τα τους τα φανε οι γιατροι........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για 18€ για επιδομα τεκνου τους τα χαριζω και τους ευχομαι να τους τα φανε οι γιατροι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλά να πάθουμε,αφού 3 φορές επιλέξαμε λαϊκιστές,ανίκανους να μας κυβερνάνε,και δώσαμε τη δυνατότητα σε έναν επικίνδυνο άνθρωπο να αποφασίζει για τις Ένοπλες Δυνάμεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ακόμη μια επιτυχία του καμμενου και των συμμαχων του !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. μνημονιάρα Νο 3 αριστερά και ψεκασμένου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τελικά όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες έχουμε τέτοια απάθεια σ’ όλα αυτά τα οποία μας συμβαίνουν που προβληματιζόμαστε όλοι μας. Μα τι πάθαμε επιτέλους ; Ο χαμός γίνεται με το ασφαλιστικό, ακούμε όλοι για κόψιμο στις συντάξεις και πολλών υπηρεσιών υγείας και αντιδρούμε σαν αυτά να συμβαίνουν σε άλλη χώρα ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ