Αρχική » , , , , » ΥΠΕΘΑ: Νομοσχέδιο - «σκούπα» με πολλές «παγίδες»

ΥΠΕΘΑ: Νομοσχέδιο - «σκούπα» με πολλές «παγίδες»

Δεν γίνεται κουβέντα για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ ή έστω για τις υπερωρίες ή για κάποιο άλλο από τα φλέγοντα ζητήματα του προσωπικού
Προβλέπεται και γραμμή... καταγγελίας διοικητών

Η συνηθισμένη πια διάψευση των προσδοκιών των στελεχών για καλύτερες ημέρες χαρακτηρίζει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, που πήγε στη Βουλή με στόχο να... «λύσει» από θέματα μεταθέσεων οπλιτών έως το επίδομα εξομάλυνσης.

«Φυσικά», δεν γίνεται κουβέντα για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ ή έστω για τις υπερωρίες ή για κάποιο άλλο από τα φλέγοντα ζητήματα του προσωπικού. Επιγραμματικά, με το ν/σ καθορίζεται πεντάμηνη θητεία για τους οπλίτες στα σύνορα, καθώς και ότι οι γιατροί μπορούν να κάνουν το «αγροτικό» τους, όπως και οι δικηγόροι την άσκησή τους, ενώ υπάρχουν και ευνοϊκές διατάξεις για τους ανυπότακτους. Το επίδομα εξομάλυνσης (105,86-212,94 ευρώ) τακτοποιείται για τους διαζευγμένους με παιδιά, που καταβάλλουν διατροφή. Επίσης, οι υπαξιωματικοί, ΕΠΟΠ και πολιτικοί υπάλληλοι του ΣΞ μπορούν να κάνουν χρήση των Στρατιωτικών Λεσχών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, όμως, η απόφαση για τη δημιουργία γραφείων στήριξης οπλιτών, στα οποία θα παρέχεται συναισθηματική / ψυχολογική στήριξη και θα γίνεται «καταγραφή και αξιολόγηση» καταγγελιών σχετικά με την «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κοινωνική προστασία» κ.λπ.

Ο νόμος, μάλιστα, προβλέπει πως αυτή η γραμμή, που μπορεί να χαρακτηριστεί... γραμμή καταγγελίας διοικητών, θα ενημερώνει και τον κάθε αρχηγό. Δεν προβλέπει, όμως, την περίπτωση που κάποιος θέλει να καταγγείλει τον ίδιο τον αρχηγό. Το σχετικό άρθρο, πάντως, λέει πως αυτά τα γραφεία δεν επηρεάζουν τις ιεραρχικές διαδικασίες, πράγμα μάλλον δύσκολο, και εύλογα αξιωματικοί, με τους οποίους μίλησε το «ΜΑΡΣ», αναρωτιούνται πού θα απευθυνθούν οι ίδιοι, π.χ. σε μία καταγγελία για τη θέρμανση, όταν το πετρέλαιο το δίνει η υπηρεσία, δηλαδή το Επιτελείο -δηλαδή το υπουργείο-, ανάλογα με την πολιτική του υπ. Οικονομικών, την οποία καθορίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αν, δε, στο ΥΠΕΘΑ πιστεύουν ή γνωρίζουν πως υπάρχουν αυθαιρεσίες, γιατί δεν διορθώνουν τα πράγματα, αλλά αφήνουν την κατάσταση ως έχει και πετούν το μπαλάκι της ευθύνης στους στρατεύσιμους, που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της καταγγελίας και της απόδειξης των λεγομένων τους;

Πιο... επαγγελματικά

Αν, από την άλλη, εκτιμούν πως σε κάθε περίπτωση στη σημερινή εποχή η θητεία είναι μία, έτσι και αλλιώς, σκληρή και κοστοβόρα υπόθεση -και αυτό θα το αποδείξει ο αριθμός των καταγγελιών-, γιατί δεν προχωρούν στην περαιτέρω «επαγγελματικοποίηση» του Στρατεύματος, που θα «χαλαρώσει» τις συνθήκες για τους οπλίτες; Άλλωστε, ο ΥΕΘΑ, Π. Καμμένος, είχε ζητήσει ή 12μηνη θητεία ή 10.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ σε επίσκεψή του στο ΥΠΕΘΑ στις 11 Ιουνίου 2012.

Τέλος, το πολυνομοσχέδιο (για τα στελέχη που επιθυμούν να έχουν τη στήριξη της Υπηρεσίας στη μόρφωσή τους) φέρνει μια διάταξη που μπορεί να εξελιχθεί σε «παγίδα», αφού προβλέπει την παροχή διευκολύνσεων μόνο αν το αντικείμενο σπουδών είναι «άμεσα συνυφασμένο με την ειδικότητα ή τα καθήκοντα τα οποία ασκεί» ο/η στρατιωτικός, ενώ, δυστυχώς, δεν λέει τίποτα για την οικονομική ανταμοιβή όσων με κόπο αποκτούν γνώσεις που εκμεταλλεύεται η Υπηρεσία.

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 02/01/2016 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ Ή ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

4 σχόλια:

 1. ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΤΗ ΣΤΟΛΗ Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΠΑΤΖΗΛΙΚΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπορεί να μας εξηγήσει ο συγκεκριμενος υπουργός γιατι στην ΠΑ την παρούσα περίοδο υφίστανται αξιωματούχοι ακατάλληλοι και ανίκανοι να συνδράμουν το προσωπικό που αντιμετωπίζει χίλια μυρια προβλήματα? Δεν είναι τυχαίο ότι ΓΕΣ και ΓΕΝ προχώρησαν σε διευκόλυνση ωραρίου για τα στελεχη με παιδιά προσχολικής ηλικίας ,νηπιαγωγίου κλπ και στο ΓΕΑ ακούγεται ότι καποιος πτέραρχος αδιαφορεί εκ προμελέτης για αντίστοιχη ρυθμιση και για τα στελε΄χη της ΠΑ . Δε είναι τυχαίο ότι μόνο το ΓΕΑ εκδίδει ακόμη διαταγές μεταθέσεων στελεχών , σε μια περίοδο που οι μεταθέσεις και οι μετακινήσεις των στελεχών θα έπρεπε να έχουν ήδη τελειώσει. Δεν είναι τυχαίο ότι προωθούνται επαναφορες αποστράτων με αδιαφανείς και "υποπτες" διαδικασίες. Δεν είναι τυχαίο ότι αποφασίστηκαν μετατάξεις στελεχών με επίσης "ύποπτες" διαδικασίες και προωθήσεις ημετέρων αρεστών. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τρέχουν κάποιοι να τα "προλάβουν" με βιασύνη , άραγε γιατί?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΠΡΟΣ Ανώνυμος είπε...3 Ιαν 2016, 12:28:00 μ.μ.ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΣ ΤΑ ΞΗΛΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΚΑΦΕΝΕΙΟ-ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ-ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΤΡΑΒΑ ΚΑΤΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΙ-ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΠΤΕΡΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΑΑΣ Η ΛΕΞΗ ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΕΙ-ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΟΙΑΖΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟΥΣ (ΥΠΧΟΙ)ΤΟΥ ΓΕΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΕΙ ΟΛΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Προς 3 Ιαν 2016, 4:12:00 μ.μ.
  Πτέραρχε μην γραφεις τετοια πράγματα, εκτιθεσαι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ