Αρχική » , , , , » «Ψαλίδι» σε συντάξεις-εφάπαξ φέρνει το ασφαλιστικό για στελέχη ΕΔ-ΣΑ [ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ]

«Ψαλίδι» σε συντάξεις-εφάπαξ φέρνει το ασφαλιστικό για στελέχη ΕΔ-ΣΑ [ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ]

ΣΤΑ κάγκελα βρίσκονται οι αστυνομικοί βλέποντας την επερχόμενη «καταιγίδα» που φέρνει το νέο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι αστυνομικοί εντάσσονται στο ειδικό μισθολόγιο και έτσι δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποφύγουν τις σαρωτικές αλλαγές σε συντάξεις και εφάπαξ, καθώς όπως αναφέρεται... στο πρώτο άρθρο του νέου ασφαλιστικού «με παρόμοιο τρόπο θα υπολογιστούν τα ποσά για τους στρατιωτικούς (συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών)». Το «τσεκούρι» στο εφάπαξ φτάνει στο 40%.

Οι αστυνομικοί φοβούνται, επίσης, ότι θα χάσουν την πλασματική πενταετία (την οποία δικαιούνται λόγω του ότι δουλεύουν έξι ημέρες την εβδομάδα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους), καθώς αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα υπολογιστούν με βάση τον ασφαλιστικό βίο και όχι τον εργασιακό.

Τι αλλάζει

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, υπολογίζεται ότι οι αστυφύλακες με 35 χρόνια υπηρεσίας θα βγαίνουν στη σύνταξη με 1.000 ευρώ (καθαρές αποδοχές) ενώ μέχρι σήμερα έβγαιναν με 1.200 ευρώ (200 ευρώ απώλεια). Ένας αξιωματικός με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας θα πάρει σύνταξη ύψους 1.150 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έπαιρνε 1.350 ευρώ. Η βασική αλλαγή έγκειται στο ότι παύει να ισχύει ο κλιμακωτός υπολογισμός, ο οποίος προέβλεπε ότι μέχρι το 2010 η σύνταξη θα υπολογιζόταν με βάση το νόμο Κουτρουμάνη (3865 του 2010) και για τα υπόλοιπα χρόνια με βάση το νέο νόμο.

Εκτός απροόπτου, αυτό δεν θα ισχύει πια και έτσι ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση τους πίνακες του νέου ασφαλιστικού με «πειραγμένους» προς το χειρότερο συντελεστές. «Με το νέο ασφαλιστικό νόμο δικαιώνονται επί της ουσίας αυτοί που εργάστηκαν λιγότερα χρόνια, οι οποίοι με βάση αυτό που έχουν προσφέρει αμείβονται πολύ καλύτερα. Σε αντίθεση με αυτούς, κάποιος που περίμενε για την πλήρη ωρίμανση καταθέτοντας τώρα τα χαρτιά του για σύνταξη πέφτει ακόμα περισσότερο από κάποιον που έφυγε στα 25 χρόνια υπηρεσίας και σε ηλικία 45 ετών. Πρόκειται για μια ανακολουθία», λέει στον «Ε.Τ.» ο Νίκος Καραδήμας, αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Καταγγέλλει δε ότι συνάδελφοί του που βρίσκονταν στο περιβάλλον υπουργών γνώριζαν τι θα επακολουθήσει και φρόντισαν να αποχωρήσουν από το Σώμα στα 25χρόνια υπηρεσίας. λαμβάνοντας παράλληλα το σύνολο του εφάπαξ.

Από εδώ και πέρα επίκειται «σφαγή» στα εφάπαξ. «Αυτό που συμβαίνει είναι άδικο. Το εφάπαξ υπολογίζεται πλέον με το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ενώ μέχρι τώρα υπολογιζόταν επί του συνόλου των ετών ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπολογίζονται τόσα χρόνια εισφορών αλλά και επιτοκίων που έπρεπε να λάβουμε από αυτές. Σκεφτείτε ότι δίνω κάθε μήνα 160 ευρώ για το εφάπαξ. Πρακτικά δεν θα πάρουμε δηλαδή ούτε τα λεφτά που δίνουμε.

Εγώ με 33 χρόνια υπηρεσίας έπρεπε να πάρω εφάπαξ ύψους 70.000 ευρώ και τώρα με το νέο τρόπο υπολογισμού θα πάρω 40.000 ευρώ. Και να μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει πάρει κανείς εφάπαξ με το πρόσχημα ότι περιμένουμε το νόμο με το νέο τρόπο υπολογισμού του.

Περίπου 3.000 συνταξιούχοι αστυνομικοί βρίσκονται σε αναμονή και μαζί με αυτούς όσοι καταθέτουν τώρα τα χαρτιά τους», προσθέτει ο κ. Καραδήμας.

(Ε.Τ. 08/01/2016 – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

3 σχόλια:

 1. σιγά μην βγάλετε άκρια με τους παπατζήδες και τους παραμυθάδες, αυτοί δεν μπορούν να βγάλουν άκρια μεταξύ τους τι θα ισχύσει τελικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Με τους εκλεκτους που πηραν ακέραιο και πλουσιοπάροχο εφάπαξ τους 2-3 τελευταίους μήνες του 2012-αν και ίσχυε και ισχύει ο νόμος 4093/12(αναδρομική εφαρμογή απο 1/8/12) τι γίνεται?
  Εκει στο ΥΕΘΑ το γνωρίζουν το θέμα ή (διαΖ) συνηγορούν και αυτοί στην επερχόμενη παραγραφή για μη επιστροφή των αχρεωστήτων καταβληθέντων χρημάτων γιατί πλησιάζει πενταετία ΚΑΙ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΜΙΆ ΕΝΈΡΓΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΏΝ.
  Απο περιέργεια και μόνο,μια μικρή κατάσταση ονομάτων να ζητήσει ο ΥΕΘΑ η ΥΦΕΘΑ απο τα ΕΛΟΕΣ(Α) των Οπλων θα αποκαλυφθούν οι σκελετοί της ντουλάπας με τα βαρύγδουπα ονόματα των ευνοημένων.
  Με μια απλή κίνηση Εντολής-τόσο απλής- Εντοκης επιστροφής θα ενισχύθουν οι ΕΙΔΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ που θα δοθούν στους πληγέντες απο τις μειώσεις του Ασφαλιστικού,Εφάπαξ Βοηθήματος.
  ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ..
  ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΚΟΥΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ .....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νέο ασφαλιστικό ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η βασική σύνταξη είναι 384 ευρώ, τίποτε άλλο, η αναλογική δεν μπορεί να υπολογιστεί διότι πριν το 2000 δεν υπάρχουν στοιχεία….. περιμένουμε μήπως η τρόικα μπορέσει και την υπολογίσει να το μάθουμε και εμείς …..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ