Αρχική » , , » Οι βιομήχανοι της κλωστοϋφαντουργίας ζητούν αλλαγές στους όρους των διαγωνισμών του ΓΕΣ

Οι βιομήχανοι της κλωστοϋφαντουργίας ζητούν αλλαγές στους όρους των διαγωνισμών του ΓΕΣ

Αίτημα για αλλαγή στους όρους των ηλεκτρονικών ανοιχτών διαγωνισμών για τη συμφωνία-πλαίσιο με το Γενικό Επιτελείο Στρατού απευθύνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργιών. Στην επιστολή, ο πρόεδρος... του ΣΕΒΚ, Ελευθέριος Κούρταλης, υπογραμμίζει ότι, λόγω των όρων του διαγωνισμού, αποκλείονται από τη διαδικασία οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία, που αποτελούσε την ατμομηχανή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για πολλές δεκαετίες, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διάθεση της παραγωγής της κατείχαν οι προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Ενώ, λοιπόν, μια τέτοια προμήθεια θα μπορούσε, κάλλιστα, να αποτελέσει εφαλτήριο για την αναγέννηση της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, όπου ελληνικές βιομηχανίες θα μπορούσαν να επανεκκινηθούν (υφαντήρια, βαφεία, ραφεία κ.λπ.) και να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας χιλιάδες άνεργοι, εντούτοις, με βάση τους όρους της διακήρυξης, επιβάλλεται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό οι προμηθευτές να έχουν πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών περίπου το 1/3 της αξίας της προϋπολογισθείσης δαπάνης του προσφερομένου είδους, κατά την τελευταία τριετία, ήτοι, π.χ., για τον πρώτο διαγωνισμό 5.000.000 ευρώ.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η 6ετής βαθιά ύφεση που εξακολουθεί να οξύνεται στη χώρα μας και είχε ως παράπλευρη επίπτωση την αναστολή της διενέργειας κανονικών διαγωνισμών μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης, τα τελευταία χρόνια, και την κάλυψη μέρους των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεως μέσω πρόχειρων διαγωνισμών, δεν έχει επιτρέψει στις εξειδικευμένες στα εν λόγω είδη εγχώριες εταιρείες του κλάδου να έχουν τόσο υψηλό κύκλο εργασιών, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η συμμετοχή τους στον εν λόγω διαγωνισμό, με εξαίρεση 1-2 το πολύ ελληνικές βιομηχανίες, σε αντίθεση με πολλές ξένες επιχειρήσεις (από την Ε.Ε. και τρίτες χώρες) που μπορούν να συμμετάσχουν.

Από τη στιγμή, όμως, που η εν λόγω προμήθεια δεν είναι ενιαία, αλλά διαιρετή μέσω επαναδιαγωνισμών (σελ. 6, παραγρ. 6 της απόφασης της προκήρυξης), σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες του αγοραστή (εν προκειμένω το Γενικό Επιτελείο Στρατού), κάτι που γίνεται για πρώτη φορά για τα είδη αυτά, είναι άδικο να αποκλείονται από τη συμμετοχή στον διαγωνισμό εταιρείες που, λόγω της παρατεταμένης κρίσης, δεν έκαναν τον απαιτούμενο κύκλο εργασιών την τελευταία τριετία.

Έτσι, εάν ισχύσουν τα παραπάνω, θα αποκλειστούν δεκάδες επιχειρήσεις του κλάδου που συμμετέχουν δραστήρια στους διαγωνισμούς επί πολλές δεκαετίες, γιατί δεν θα ανταποκρίνονται σε αυτό το κριτήριο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υγιής ανταγωνισμός.

(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ 21/01/2016 - Σ.Λ.)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ