Αρχική » , , , , , » Η εθνική άμυνα χτίζεται με... BRICS

Η εθνική άμυνα χτίζεται με... BRICS

Εβδομάδα σημαντικών συναντήσεων, που αναμένεται να «σημαδέψουν» -ανάλογα με την εξέλιξη τους- τόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και τη χώρα, είναι αυτή που ξεκίνησε από χθες, αφού σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Ήσυχος βρίσκεται στη Βραζιλία, για να παραστεί σε διεθνή έκθεση αμυντικών βιομηχανιών, ενώ αύριο αναχωρεί για τη Μόσχα ο υπουργός Πάνος Καμμένος, με σκοπό να... διερευνήσει τον τρόπο συντήρησης των αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων μας.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναχώρησε χθες το μεσημέρι και ως κυβερνητικός απεσταλμένος θα παραμείνει στη Βραζιλία ως το Σάββατο όπου και θα έχει συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της χώρας για σειρά θεμάτων. Επισήμως, ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, θα παρευρεθεί στη διεθνή έκθεση αμυντικών βιομηχανιών Laad Defense & Security 2015 που γίνεται στο Ρίο, στο οποίο υπάρχει και περίπτερο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Στόχος του αναπληρωτή υπουργού είναι, όπως αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» πηγές του Πενταγώνου, να προσελκυστούν επενδυτές και γι' αυτό συνοδεύεται και από τον διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), Κοσμά Χρηστίδη. Στην αποστολή όμως βρίσκεται και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, ο οποίος αναμένεται ότι θα αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμος στον αναπληρωτή υπουργό στις συζητήσεις που θα έχει με τη βραζιλιάνικη πλευρά σχετικά με τη δυνατότητα ελλιμενισμού του βραζιλιάνικου πολεμικού πλοίου που βρίσκεται στη δύναμη της UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) στη Σούδα.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ενδιαφέρεται να ενισχύσει την παρουσία της στη συγκεκριμένη δύναμη και αναζητά χώρο ελλιμενισμού, ενώ η ελληνική πλευρά επιζητά να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με την ομάδα ΒRICS, όπως αποκαλείται διεθνώς ο πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών. Η ονομασία ΒRICS προέρχεται από τα αρχικά των πέντε χωρών που την αποτελούν: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και Νότια Αφρική. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός στο περιθώριο της έκθεσης πρόκειται να συναντηθεί μια σειρά ομολόγων του άλλων χωρών που βρίσκονται επίσης εκεί, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν εκείνοι της Κολομβίας και της Τουρκίας.

Αντιαεροπορική «ομπρέλα»

Σημαντικότατες όμως αναμένεται να είναι και οι συναντήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου που από αύριο θα βρίσκεται στη Μόσχα, όπου και θα αναζητήσει τον τρόπο που θα συντηρείται η αντιαεροπορική «ομπρέλα» της χώρας μας, ώστε να λειτουργούν «ρολόι» τα συστήματά της.

Όπως είναι γνωστό, τα σημαντικότερα αντιαεροπορικά συστήματα είναι ρωσικής προέλευσης και η συντήρησή τους είναι ένα θέμα που παραμένει «ανοιχτό», με την ηγεσία των στρατιωτικών να εκφράζει συνεχώς την αγωνία της στην πολιτική ηγεσία, ιδίως μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία. Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει: Πυροβολαρχίες S-300, πάνω από 30 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-Μ1 και 21 αντιαεροπορικά συστήματα σοβιετικής προέλευσης OSΑ-AΚΜ, τα οποία ανήκαν στον στρατό της Ανατολικής Γερμανίας και παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου.

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 14/04/2015 – ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

1 σχόλια:

  1. ΑΣ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΒΕΑ ΤΟΥ 2015 Ο κ ΥΕΘΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ , ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΑ.......... ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ.....ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ