Αρχική » , , , , , » Οι ΕΔ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και η πραγματικότητα

Οι ΕΔ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και η πραγματικότητα

Εδώ και χρόνια, τουλάχιστον μία δεκαετία, όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία εμπλέκονται ενεργά στο ΕΣΥ

Η προ του Πάσχα επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Υγείας, η πρώτη του σε υπουργείο από την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, και οι εν συνεχεία εξαγγελίες του με σειρά μέτρων για την Υγεία, έφεραν εκ νέου στην επιφάνεια το ζήτημα της επικουρικής συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην... αντιμετώπιση υγειονομικών προβλημάτων του λαού μας. Μία συμβολή, που -όπως έλεγαν στρατιωτικές πηγές- «δεν γνωρίζουμε γιατί εξαγγέλθηκαν εκ νέου από τον κ. πρωθυπουργό, αφού υφίστανται ήδη εδώ και πολλά χρόνια».

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Εδώ και χρόνια, τουλάχιστον μία δεκαετία, όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία εμπλέκονται ενεργά στο ΕΣΥ, διαθέτοντας καθημερινά αριθμό απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ κενές και σε επιφυλακή ώστε να συνδράμουν αμέσως με αυτές και με το προσωπικό τους όποτε αυτό απαιτηθεί.

Θυμίζουμε απλά ότι στο πρόγραμμα ιατρικής περιθάλψεως για τις εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών, θεατών και τουριστών κατά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η συμβολή των Υγειονομικών Κλάδων, των στρατιωτικών νοσοκομείων και του εξειδικευμένου υγειονομικού στρατιωτικού προσωπικού τους ήταν καθοριστικής σημασίας.

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία, που δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είναι κανονικές στρατιωτικές μονάδες με διοικητή, υποδιοικητή και στρατιωτική δομή, περιθάλπουν ουσιαστικά και ιδιώτες, ασφαλισμένους άλλων ταμείων, με τους ίδιους όρους και συνθήκες που περιθάλπουν και τους εν ενεργεία και αποστράτους στρατιωτικούς. Και μάλιστα όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι τελευταίοι, λόγω αυτής της καταστάσεως έχουν μεγαλώσει απαράδεκτα οι χρόνοι προγραμματισμένων ραντεβού με αυτούς.

Επίσης, χάρη στις ΕΔ και τους στρατιωτικούς γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς επίσης και χάρη στα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, παρέχονται πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη σε μικρά, απομονωμένα νησιά του Αιγαίου, τα οποία και επισκέπτονται είτε διακλαδικά ιατρικά κλιμάκια, είτε εξυπηρετούν ο στρατιωτικός γιατρός και φαρμακοποιός των ντόπιων μονάδων. Και βεβαίως όλες οι αεροδιακομιδές ασθενών και τραυματιών από όλη τη χώρα πραγματοποιούνται με τα πτητικά μέσα και το προσωπικό των ΕΔ για λογαριασμό του ΕΚΑΒ.

Βεβαίως αυτό που πρέπει να σημειωθεί και να λυθεί ως πρόβλημα είναι το γεγονός ότι ο στρατιωτικός γιατρός μπορεί να επισκέπτεται και να εξετάζει π.χ. έναν νησιώτη, αλλά λόγω της υπάρχουσας νομοθεσίας, προϊόν πιέσεων των ιατρικών συλλόγων, οι στρατιωτικοί γιατροί δεν μπορούν να συνταγογραφούν συνταγές σε ασθενείς άλλων τα-μείων, όπως είναι οι κάτοικοι των απομονωμένων περιοχών της χώρας.

Επομένως μάλλον προς άλλη κατεύθυνση πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον και τις εξαγγελίες ο πρωθυπουργός και όχι προς τις ΕΔ που προσφέρουν και θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν έτσι και αλλιώς στον τομέα της υγείας.

(ΚΑΡΦΙ 18/04/2015 – ΑΙΑΣ Ο ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ