Αρχική » , , , , , , » Καψώνια στους συνταξιούχους (αποστράτους) με την φορολόγηση των επιστραφέντων παράνομων κρατήσεων ΕΟΠΥΥ (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ)

Καψώνια στους συνταξιούχους (αποστράτους) με την φορολόγηση των επιστραφέντων παράνομων κρατήσεων ΕΟΠΥΥ (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ)


Απίστευτη ταλαιπωρία για όσους έλαβαν αναδρομικά. Οι δύο τρόποι φορολόγησής τους
Με χθεσινή εγκύκλιο δίνεται η δυνατότητα να μη συμπεριληφθεί το ποσό στη φετινή δήλωση, αν γίνουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα προηγούμενα χρόνια
Για να επωφεληθούν οι δικαιούχοι πρέπει να τρέξουν οι ίδιοι (!) σε όλες  τις υπηρεσίες και να κάνουν αίτηση

Νέα βάσανα, φορολογικού χαρακτήρα αυτή τη φορά, περιμένουν τους περίπου 1.000.000 συνταξιούχους που πήραν με τις συντάξεις του μηνός Δεκεμβρίου 2017, αναδρομικά για τα έτη 2012-2016, ποσά των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης!

Ηρθε η ώρα του... λογαριασμού της Εφορίας και το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες δύο εναλλακτικούς τρόπους φορολόγησης των αναδρομικών, που κρύβουν πολλά προβλήματα και ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο γενικός γραμματέας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γ. Πιτσιλής αποφάσισαν να θέσουν στους συνταξιούχους το εξής δίλημμα για το πώς θα καταχωριστούν στις φορολογικές δηλώσεις τα αναδρομικά που πήραν:

Θα υποστούν είτε την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των εισοδημάτων του 2017, δηλώνοντας όλα τα αναδρομικά φέτος,

είτε τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων (χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ) για τα έτη 2012-2016!

Ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΑΑΔΕ αφήνει στους ίδιους τους 1.000.000 συνταξιούχους την επιλογή να αποφασίσουν αν θέλουν τα ποσά αυτά να φορολογηθούν εξ ολοκλήρου ως εισόδημα του έτους 2017 ή εάν θέλουν να περάσουν τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία που συνεπάγεται η υποχρεωτική προσέλευσή τους στα ασφαλιστικά ταμεία και στις αρμόδιες ΔΟΥ για τη φορολόγηση των ποσών αυτών στα έτη τα οποία αφορούν! Ας δούμε τι σημαίνουν στην πράξη οι δύο εναλλακτικές προτάσεις:

α) Η πρώτη επιλογή συνεπάγεται τον κίνδυνο υπέρμετρης φορολόγησης των συνταξιούχων για το έτος 2017. Ολα τα ποσά των αναδρομικών θα προστεθούν στα συνολικά φορολογητέα ποσά κύριων συντάξεων, που βρίσκονται στους κωδικούς 303-304 του πίνακα 4Α των ηλεκτρονικών εντύπων Ε1 των φορολογικών δηλώσεων. Ετσι, θα φορολογηθούν αθροιστικά με τα λοιπά εισοδήματα από συντάξεις, με τις κλίμακες φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα την αύξηση των συνολικών φορολογικών επιβαρύνσεων των συνταξιούχων. Θα φορολογηθούν, δηλαδή, αθροιστικά στην ισχύουσα φορολογική κλίμακα με συντελεστές 22%-45% και με επιπλέον ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10%.

β) Η δεύτερη επιλογή συνεπάγεται την απίστευτη ταλαιπωρία των συνταξιούχων, με στήσιμο στις ουρές των ΔΟΥ τόσο για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του 2017 με επιφύλαξη όσο και για την υποβολή χειρόγραφων τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων για τα έτη 2012-2016!

Σε αυτή την περίπτωση, όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, «οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις από τον αρμόδιο φορέα». Το θέμα είναι, όμως, τι θα συμβεί με τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τις τεχνικές δυνατότητες που έχουν να διαχωρίσουν τα ποσά αυτά στα έτη τα οποία αφορούν.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 24/04/2018 - Ρεπορτάζ Στέλιος Κράλογλου)

H ΣΧΕΤΙΚH ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ:

3 σχόλια:

 1. Καλά είναι όλα αυτά, αλλά μπορεί κάποιος να πει τα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ποσό για το 2017 ή θα περιμένουμε και άλλο έντυπο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΜΑΝΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ25 Απρ 2018, 6:29:00 μ.μ.

  Πως τσεκάρουμε αν συμπεριλαμβανονται συνάδελφε τα αναδρομικα της περιθαλψης του ΝΟΕ/2017.Εχω οποιοδηποτε ενημ.σημ συνταξης απο 2/2017 εως 12/2017.(κάνω τις πράξεις).Αρα ΠΛΗΡΩΤΕΟ συν ΦΟΡΟΣ συν ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ Ν.3986/11 μείον ΔΟΣΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ Ν.4307/14 Χ (επί) 12 μήνες συν το Π Ο Σ Ο αναδρομικων περιθαλψης που αναγραφηκε στο τέλος ΝΟΕ/2017 στον λογαριασμο τραπέζης=Βρισκουμε Α Κ Ρ Ι Β Ω Σ το καθαρο ποσό φορ.ετους 2017 (από 1-1-2017 έως 31-12-2017) που γράφει η βεβαίωση αποδοχων ή συνταξεων του ΓΛΚ.Αρα στον κωδικο 303 του ε1 φορ. ετους 2017 συμπεριλαμβανονται και τα αναδρομικα της περιθαλψης που πηραμε ΝΟΕ/2017.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. «Άρτζι μπούρτζι και λουλάς»,...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ