Αρχική » , , , , , , » Δεκαοχτάρηδες στο «χακί» με κίνητρα-έκπληξη και εθελοντική στράτευση γυναικών

Δεκαοχτάρηδες στο «χακί» με κίνητρα-έκπληξη και εθελοντική στράτευση γυναικών


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ

Επαγγελματική κατάρτιση και μπόνους για στρατιωτική καριέρα. Επιμένει ο Π. Καμμένος για εθελοντική στράτευση των γυναικών

Κίνητρα για όσους νέους -και νέες- προσέρχονται εθελοντικά για στράτευση στα 18 ετοιμάζει ο Πάνος Καμμένος. Τον συνάντησα το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης στο γραφείο του ύστερα από μια πολύωρη σύσκεψη με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και τον διοικητή της ΑΣΔΕΝ, που είχαν τεθεί επί τάπητος όλα τα φλέγοντα θέματα της άμυνας του Αιγαίου.

Τα μάτια του Πάνου Καμμένου έβγαζαν «σπίθες»! Ποιος ξέρει τι είχε ακούσει από τον στρατηγό. Από μόνος του ανοίγει τη συζήτηση για το ακανθώδες θέμα της θητείας. «Τέρμα», μου λέει, «πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους νέους και στις νέες που αγαπούν τον Στρατό να έρχονται μόνοι τους για να υπηρετούν, νωρίς, με το που αποφοιτούν από το Λύκειο και η διάρκεια της θητείας τους να μην είναι ''χαμένος χρόνος'' αλλά δημιουργικός».

Μιλώντας για «κίνητρα σε νέους και νέες», επαναφέρεις θέμα στράτευσης και των γυναικών;

Μα ποτέ δεν το είχα αποσύρει από τη σκέψη και τα σχέδιά μου. Είμαι υπέρ της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών, όπως και των ανδρών που διανύουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Όμως πρέπει ο Στρατός να γίνει ελκυστικός στους δεκαοκτάρηδες. Πρέπει να τους δώσουμε κίνητρα.

Όπως;

Ετοιμάζουμε ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη Microsoft, ώστε οι δεκαοκτάχρονοι που προσέρχονται εθελοντικά για στράτευση, παράλληλα με τα στρατιωτικά τους καθήκοντα, να έχουν τη δυνατότητα μέσω των Κέντρων της «Διά Βίου Εκπαίδευσης» να κάνουν μαθήματα προγραμματιστών και κατά την ολοκλήρωση της θητείας τους να έχουν λάβει πιστοποίηση από τη Microsoft και τον Στρατό.

Μόνο αυτό;

Όχι βέβαια! Ανάλογη πιστοποίηση θα λαμβάνουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και όσοι δεκαοκτάχρονοι αποκτούν τεχνική εξειδίκευση σε διάφορους τομείς, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί οχημάτων. Θα τους δίνουμε και άδειες οδήγησης όλων των κατηγοριών.

Θα έχουν και κάποια μπόνους για τις Σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας;

Βεβαίως, κυρίως όσοι επιλέγονται για τις Ειδικές Δυνάμεις και ολοκληρώνουν τη θητεία τους. Οι καλύτεροι και οι πιο ψυχωμένοι, οι άριστοι δηλαδή, θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν επαγγελματικά στις Ειδικές Δυνάμεις για ένα χρονικό διάστημα τριών έως πέντε ετών. Οι Ειδικές Δυνάμεις θέλουν ανανέωση, δεν πρέπει να τις αφήσουμε να γεράσουν. Επίσης, οι δεκαοκτάχρονοι εθελοντές των Ειδικών Δυνάμεων θα πρέπει να έχουν μπόνους για την πρόσληψή τους στα Σώματα Ασφαλείας αλλά και για τις Παραγωγικές Σχολές.

Από τη συζήτηση με τον Π. Καμμένο προκύπτει ότι προετοιμάζει και την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στις Παραγωγικές Σχολές.

«Δεν φτάνουν μόνο τα δεκαεννιάρια και τα εικοσάρια στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για να κάνει ένας νέος καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Απαιτούνται και αλλά προσόντα. Χρειάζεται ψυχή και πάθος, ο Στρατός να είναι η πρώτη προτεραιότητα του νέου και όχι η έκτη ή η έβδομη, όπως συμβαίνει σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις».

«Μήπως, υπουργέ, υπερβάλλεις;», τολμώ να τον διακόψω και ο Π. Καμμένος γίνεται ταύρος εν υαλοπωλείω: «Δεν ήθελα να το πω αλλά, επειδή με αμφισβητείς και με προκαλείς, μάθε ότι φέτος 35 επιτυχόντες στη Σχολή Ευελπίδων είτε δεν προσήλθαν καθόλου, είπε αποχώρησαν από τις πρώτες μέρες!».

«Έκτη επιλογή;». Ο Π. Καμμένος αναρωτιέται: «Πώς θα γίνει καλός και ψυχωμένος χειριστής μαχητικού αεροσκάφους εκείνος που έχει βάλει ως έκτη επιλογή στις Πανελλήνιες τη Σχολή Ικάρων;

Δεν είναι προς το συμφέρον των Ενόπλων Δυνάμεων να υπηρετούν σε αυτές άνθρωποι είτε από τύχη είτε από ανάγκη, χωρίς να αγαπούν τον χώρο. Γι' αυτό θα δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους που έχουν την ''πετριά'' με τις πολεμικές τέχνες και τον Στρατό αρχικά να έρθουν σε επαφή και να γνωριστούν εκ των έσω με το στράτευμα ως 18χρονοι εθελοντές και εν συνεχεία όσοι εξ αυτών διακρίνονται θα λαμβάνουν μπόνους κατά τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις των Παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μπόνους θα προβλέψουμε και για τους στρατεύσιμους επιστήμονες που θέτουν τις γνώσεις τους στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Όπως για παράδειγμα ο στρατιωτικός γιατρός που θα κάνει τη θητεία του σε κάποιο από τα μικρονήσια της άγονης γραμμής, η υπηρεσία του θα προσμετράται στο ''αγροτικό'' του, το ίδιο και με τους τοπογράφους, πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες που θα συμμετέχουν στις εργασίες της ΜΟΜΑ, η θητεία τους θα καταγράφεται ως προϋπηρεσία».

Ιδιαίτερα προβληματισμένος ο υπουργός Άμυνας και για τον τρόπο επιλογής και εκπαίδευσης των νέων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας. «Δεν φτάνουν μόνο οι καλές επιδόσεις στις Πανελλήνιες για να γίνει κάποιος χειριστής μαχητικού, γι' αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλο τρόπο επιλογής για την εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Ικάρων με ξεχωριστά κριτήρια. Είναι ένα από τα θέματα που με απασχολούν και βρίσκομαι στη διαδικασία αναζήτησης στοιχείων και πληροφοριών από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία. Πρέπει να βιαστούμε και να προχωρήσουμε σε ευρύτερες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στις Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων».

Καθώς ακούω όλα αυτά τα τόσο ενδιαφέροντα από το στόμα του υπουργού Αμυνας για τις φιλόδοξες αλλαγές που σχεδιάζει στη στρατιωτική θητεία, αναρωτιέμαι εάν είναι εφικτό να γίνουν νόμος του κράτους από την παρούσα κυβέρνηση, καθώς ως γνωστόν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά λυσσαλέα ως προς τη στράτευση στα 18, όπως και στη στράτευση των γυναικών.

Κανένα πρόβλημα

Το επισημαίνω στον Πάνο Καμμένο και εκείνος το προσπερνά με σχετική άνεση: «Το ξεκαθαρίζω. Η στράτευση ανδρών και γυναικών στα 18 θα είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική. Ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα από κανέναν, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και οποίος εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις ως προς την αναγκαιότητα άμεσης λήψης των μέτρων αυτών ας έλθει στο υπουργείο να του δείξω τα επίσημα στοιχεία επάνδρωσης των μονάδων».

ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ: Ανατρέπονται οι συσχετισμοί υπέρ της Τουρκίας

Χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει η «ψαλίδα» εις βάρος της Ελλάδας ως προς τον συσχετισμό ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας απογραφής ο πληθυσμός της Ελλάδας έφθασε στα 10.772.967 το 2014, σημειώνοντας αύξηση μόνο 0,9% από το 2004. Αντιθέτως, στην Τουρκία ο πληθυσμός, ο οποίος είναι πολύ νεότερος του ελληνικού, αυξήθηκε κατά 15,8% από το 2004 φθάνοντας τα 80.694.350 το 2014. Σήμερα η Τουρκία με 511.000 άτομα διαθέτει το μεγαλύτερο στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ακολουθούν η Γαλλία με 222.200, η Γερμανία με 186.450, η Ιταλία με 176.000, το Ηνωμένο Βασίλειο με 169.150 και η Ελλάδα με 143.350. Συγκρίνοντας το σύνολο του εν ενεργεία στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού σε Τουρκία και Ελλάδα το 2014 οι αναλογίες δυνάμεων είναι 3,5 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα σε σύγκριση με 3,1 προς 1 το 2004. Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα και στη γήρανση του πληθυσμού της κατά την τελευταία δεκαετία.

Δ. ΒΙΤΣΑΣ: «Καμία σκέψη για υποχρεωτικό»

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας ως πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζει τις ευαισθησίες του κόμματός του, διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για υποχρεωτική στράτευση στα 18 παρά μόνο σε εθελοντική βάση, όπως γίνεται ήδη μέσω της διαδικασίας του «Πρώτακτου». Πως λέει ο Δ. Βίτσας, όποιος συμπληρώνει το 18ο έτος και επιθυμεί να καταταγεί πρόωρα στις Ένοπλες Δυνάμεις το δηλώνει και εάν θεωρηθεί κατάλληλος, καλείται για κατάταξη. Ο Δ. Βίτσας αποκαλύπτει: «Η κεντρική μας σκέψη είναι πως κατά τη διάρκεια της θητείας 9μηνης ή 12μηνης εκτός από τη στρατιωτική εκπαίδευση οι οπλίτες να έχουν τη δυνατότητα απόκτησης γνώσεων και δεξιοτεχνιών. Ετοιμάζουμε το πρόγραμμα της Microsoft που ήδη έχει ξεκινήσει στο Ναυτικό και οι κληρωτοί μπορούν να παίρνουν πιστοποίηση. Ξεκινήσαμε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, καθώς και με το Τεχνικό Επιμελητήριο».

(ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 24/12/2016 – ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ - demos@pegasus.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ