Αρχική » , , , , , , , » Τρία Ελληνικά προπύργια: Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη

Τρία Ελληνικά προπύργια: Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη


Ποια είναι η στρατηγική σημασία των ακριτικών νησιών Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη

Η απόσταση από τη Ρόδο είναι 3,5 ώρες με το «γρήγορο» πλοίο και σχεδόν 50-55 λεπτά πετώντας με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο CΗ-470 Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ου ΤΕΑΣ). Η αντίστοιχη απόσταση από τις απέναντι τουρκικές ακτές του Κας είναι μόλις 10 λεπτά με το καραβάκι που εκτελεί την τακτική συγκοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε στη Μεγίστη, πιο γνωστή ίσως με το λατινογενές όνομά της «Καστελλόριζο» (Castello Rosso ή κόκκινο κάστρο), η οποία μαζί με τα άλλα μικρονήσια γύρω της, από τα οποία η Ρω στα δυτικά και η Στρογγύλη στα ανατολικά, συνθέτουν το στρατηγικής σημασίας νησιωτικό σύμπλεγμα στις ανατολικές εσχατιές της ελληνικής επικράτειας.

Το σύμπλεγμα αυτό αποτελεί «καρφί στο μάτι των Τούρκων», αφού αφενός επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχεια και ένωση του FIR Αθηνών με το FIR Λευκωσίας, αφετέρου, αντιθέτως, εμποδίζει τη «διείσδυση» του FIR Κωνσταντινουπόλεως και την αποκοπή των αντίστοιχων FIR Αθηνών και Λευκωσίας. Πρακτικώς, αυτό μεταφράζεται στο ότι η Τουρκία δεν έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στην περιοχή, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται στον οικονομικό τομέα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης έχει την προαναφερθείσα στρατηγική σημασία και, επομένως, το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμύνης και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν συνεχώς στραμμένη πάνω του την προσοχή τους. Δυστυχώς, η Μεγίστη συνέδεσε ακουσίως το όνομά της με την είσοδο της Ελλάδος στο πρώτο Μνημόνιο της χώρας, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, είχε την ατυχή έμπνευση (μία από τις πολλές που είχε) να εξαγγείλει την είσοδο της χώρας σε αυτό με φόντο το μαγευτικό λιμάνι του ακριτικού νησιού. Πρόσφατα, η Μεγίστη είδε πάλι τα φώτα της δημοσιότητος όταν ο ΥΕΘΑ, Π. Καμμένος, αποφάσισε να συνεδριάσει εκεί η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής, κάτι που τελικώς δεν τελεσφόρησε.

ΦΡΟΥΡΑ. Όπως σημείωσε ο διοικητής της Διοικήσεως Αμύνης Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης, αντισυνταγματάρχης Νίκος Χατζής, ως ενδεικτικό της αυξανόμενης στρατηγικής σημασίας των νησιών αυτών, στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στο νησί υπήρχε μία ομάδα 10 μόλις στρατιωτών και οι νησίδες Ρω και Στρογγύλη ήταν αφύλακτες. Στη Ρω ακόμα ζούσε η ηρωική Δέσποινα Αχλαδιώτη, η Κυρά της Ρω, όπως έμεινε στην Ιστορία, η οποία καθημερινώς για περισσότερα από 40 χρόνια έμενε εκεί και ύψωνε καθημερινώς την ελληνική σημαία. Μετά τον θάνατό της, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, εγκαταστάθηκε εκεί μικρή ελληνική φρουρά. Με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας, η φρουρά στη Μεγίστη αυξήθηκε, ενώ άρχισαν η δημιουργία και η επάνδρωση των φυλακίων και στα γειτονικά νησάκια της Ρω και της Στρογγύλης.

Και στα δύο υπάρχουν ναΐσκοι αφιερωμένοι στον Άγιο Γεώργιο (Ρω) και τον Αγιο Νικόλαο (Στρογγύλη), ενώ στην τελευταία υπάρχει και ο ανατολικότερος φάρος του ελληνικού φαρικού δικτύου της ιστορικής Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, με φαροφύλακα μόνιμο υπαξιωματικό. Αρχικώς, η φρουρά Μεγίστης υπαγόταν σε Τάγμα Πεζικού της... Ρόδου, με αποτέλεσμα πλήθος προβλημάτων. Μετά τα Ίμια, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η φρουρά αναδιοργανώθηκε σε ΔΑΝ, δηλαδή σε ένα είδος Τακτικού Συγκροτήματος, αυτόνομου και με δικό του μόνιμο διοικητή, ο οποίος συνήθως επιλέγεται μεταξύ των καλύτερων ανώτερων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, για προφανείς λόγους.

Και 17 νέοι οικίσκοι για τα μόνιμα στελέχη

Η ΔΑΝ Μεγίστης έχει υποχρέωση να στέλνει φρουρές, που αλλάζουν σε τακτικά διαστήματα, τόσο στη Ρω όσο και στη Στρογγύλη, ενώ υπάρχει πλέον και αριθμός ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων (αμφίβιοι καταδρομείς), οι οποίοι με φουσκωτά μπορούν να αποσταλούν αμέσως ως ενίσχυση σε όποια από τα προαναφερθέντα νησάκια απαιτηθεί για επιχειρησιακούς λόγους. Προβλήματα υπάρχουν αρκετά, που ωστόσο καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επίλυσή τους από όλη την αλυσίδα της ιεραρχίας. Όπως μας έλεγε και ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ, υποστράτηγος (και καταδρομέας) Βασίλης Κουκουλομάτης, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό της διαμονής των στελεχών, κυρίως των υπαξιωματικών Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), πολλοί από τους οποίους έχουν οικογένειες και δεν μπορούν να μένουν συνεχώς μέσα στο στρατόπεδο. Για τον σκοπό αυτόν στις αρχές Σεπτεμβρίου παραδόθηκαν 17 νέοι οικίσκοι, ενώ έχουν ήδη εξευρεθεί τα κονδύλια και το τάγμα του Μηχανικού της 95 ΑΔΤΕ θα ξεκινήσει την κατασκευή των υπολοίπων. «Όταν τελειώσουν, το 96% των στελεχών θα έχουν δικό τους χώρο για να μένουν όσο θα υπηρετούν στη Μεγίστη».

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 10/12/2016 – Αποστολή: ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblav@gmail.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ