Αρχική » , , , , , , , , , , » «Συναγερμός» για την αγορά S-400 από την Τουρκία

«Συναγερμός» για την αγορά S-400 από την Τουρκία


• Στρατηγικά «παιχνίδια».
• Προβληματισμός στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την πιθανότητα να εξοπλιστεί το καθεστώς Ερντογάν με το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα. 
• Δυσαρέσκεια και από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Η πιθανότητα να προμηθευτεί S-400 η Τουρκία είναι σοβαρή και προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η αντιαεροπορική-αντιπυραυλική «ασπίδα» είναι μέχρι στιγμής η μοναδική ίσως «μαύρη τρύπα» της τουρκικής αμυντικής μηχανής η οποία θα κλείσει με ιδανικό τρόπο αν ο Ερντογάν εννοεί όσα λέει για προμήθεια S-400 από τους Ρώσους.

Για την αξιοπιστία του συστήματος δεν χρειάζεται ιδιαίτερη έρευνα. Η Ελλάδα διαθέτει τα παλαιότερα S-300, τα οποία αποτελούν φόβητρο για τους Τούρκους αλλά και για τους δυτικούς! Οι πρώτοι γνωρίζουν ότι κάθε φορά που οι S-300 είναι σε λειτουργία στην Κρήτη δεν μπορεί να πετάξει με ασφάλεια... ούτε κουνούπι στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Που ση­μαίνει ότι και ο «δρόμος» προς την Κύπρο γί­νεται... δύσβατος! Δεν είναι τυχαίο ότι η τουρ­κική αεροπορία πολύ συχνά πετά με φωτογρα­φικά αεροσκάφη πέριξ της Κρήτης για να εντο­πίσει τις θέσεις των S-300.

Οι δυτικοί πάλι και ειδικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θέλουν να ακούν για S-300. Πόσο μάλλον για τους εξελιγμένους S-400. Οτιδήποτε ρωσικό μπαίνει σε «βιτρίνα» χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ είναι τεράστιο πρόβλημα για την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, αλλά και για την ευρωπαϊκή. Οι S-300 βρέθηκαν στην Ελλάδα από «σπόντα», για να μην αναπτυχθούν στην Κύπρο. Έχουν κάνει όλη κι όλη... μια εκπαιδευτική βολή! Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ανέχονται την παρου­σία τους αλλά μάλλον όχι τη λειτουργία τους!

Η αγορά των S-400 από την Τουρκία δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν είναι μια «εμπορική εξοπλιστική» συμφωνία. Πρόκειται κατά κάποιο τρόπο για «επιλογή στρατοπέδου»! Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι αν επιμείνει στην επιλογή των S-400 θα προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ. Τις συνέπειες των συζητήσεων που έχει κάνει τις νιώθει ήδη. Η απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν με βαρύ οπλισμό τους Κούρδους του YPC δεν είχε να κάνει με τη δεδομένη κατάληψη στη Ράκα, αλλά ήταν ένα μήνυμα προς την Άγκυρα. Το μήνυμα υποστήριξης με πράξεις ενός κανονικού κουρδικού στρατού σε ένα υπαρκτό κουρδικό κράτος.

Στην Αθήνα οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ δεν απο­κλείουν όλη αυτή η συζήτηση για την αγορά των S-400 να είναι ένα ακόμη «παιχνίδι» του Ερντογάν. Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία υπό την ηγεσία του είχε κάνει διαγωνισμό τον οποίο είχαν κερδίσει οι Κινέζοι! Έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις των ΗΠΑ, ο Ερντογάν έκανε πίσω και ακύρωσε τον διαγωνισμό. Άλλες εποχές άλλες συνθήκες και κυρίως άλλες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Ωστόσο, και στην παρούσα φάση φαίνεται πως ο Ερντογάν συναισθάνεται ότι πιθανόν να μην μπορέσει να πάει μέχρι τέλους τον δρόμο για την αγορά S-400. Γι' αυτό και η Τουρκία εμφανίζεται από τη μία να προχωρά τις διαδικασίες για την αγορά των ρωσικών συστημάτων και από την άλλη να υπογράφει συμφωνίες με Ευρωπαίους για την κατασκευή δικών της «εθνικών» αντιαεροπορικών-αντιπυραυλι­κών συστημάτων.

Η συμφωνία


Η ευρωπαϊκή Eurosam υπέγραψε πριν από με­ρικές μέρες συμφωνία με τις τουρκικές εταιρείες Aselsan και Roketsan για συνεργασία στον τομέα της ανάπτυξης συστημάτων αντιπυραυλικής-αντιαεροπορικής άμυνας. Σύμφωνα με όσα υπογράφηκαν, οι εταιρείες θα διεξαγάγουν μελέτη με την τουρκική υποεπιτροπή αμυντικών βιομηχανιών (SSM) σε ένα σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

Το μελλοντικό τουρκικό σύστημα θα κατα­σκευαστεί με βάση τις τεχνολογίες της Eurosam και την πείρα της στην κατασκευή επίγειων και ναυτικών συστημάτων με χρήση του πυραύλου Aster. Στο πρόγραμμα θα γίνει επένδυση ύψους 11 δισ. ευρώ.

Ο προβληματισμός της Αθήνας για τους S-400 είναι απολύτως δικαιολογημένος. Το τελευταίο τεστ για τους S-300 και S-400 έγινε στην τελευταία αμερικανική επίθεση στη Συρία. Οι Αμερικανοί έριξαν 59 πυραύλους Τόμαχοκ. Ωστόσο, τα αποτελέσματά τους δεν ήταν τα αναμενόμενα. 36 πύραυλοι εξουδετερώθηκαν και μόνο 23 χτύπησαν στόχους με ακρίβεια.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ-p.karvounopoulos@realnews.gr
(REAL NEWS-30/07/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

1 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΤΗΝ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ