Αρχική » , , , , , , , » Κρίση υποχρηματοδότησης στις Ένοπλες Δυνάμεις

Κρίση υποχρηματοδότησης στις Ένοπλες Δυνάμεις


Του ΠΑΝΟΥ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ*

Είναι ευτύχημα που για όλους τους Έλληνες υπάρχουν δύο σταθερές πεποιθήσεις που μας βοη­θούν να στεκόμαστε όρθιοι σε αυτές τις ζοφερές εποχές της κρίσης. Πρώτον, η πεποίθηση ότι μας ψεκά­ζουν οι εξωγήινοι και, δεύτερον, ότι ο μακαρίτης Τραμπάκουλας πράγμα­τι είδε «αυτοπροσώπως το τέρας».

Οι δύο αυτές βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις του λαού μάς βοηθούν να ξεπεράσουμε πολλά προβλήματα, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και μερι­κά ακόμα που, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν σε ικανοποιητική κατάστα­ση. Το κυριότερο από αυτά είναι η κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις.Ξεκινώ από το Πολεμικό μας Ναυτικό: Δεν έχω καμιά δυσκολία να προσυπογράψω την άριστη κατά­σταση του ηθικού και της εκπαίδευσης των στελεχών και πληρωμάτων - και ομιλώ εξ ιδίας γνώσεως. Ομοίως όμως προσυπογράφω και τις τεράστιες ανησυχίες για την ανεπάρ­κεια και κατάσταση του υλικού του.

Ήδη προ τετραετίας, οι τότε αποστρατευθέντες ναύαρχοι Κ. Χρηστίδης (αρχηγός ΓΕΝ) και Κ. Μαζαράκης-Αινιάν (αρχηγός Στόλου) είχαν προειδοποιήσει ότι, προϊούσης της κρίσεως, το υλικό του Ναυτικού (αλλά και κατ' αναλογία και των υπό­λοιπων Ενόπλων Δυνάμεων) θα υφίστατο συνεχή απαξίωση και σειρά προβλημάτων άνευ της συνέχισης ισχυρής οικονομικής συμβολής του κράτους. Η ζοφερή αυτή κατάστα­ση επέρχεται τώρα πλέον και όλοι οι πολιτικοί μας είναι ανίκανοι να αντιληφθούν τη σημασία της για την εθνική μας ασφάλεια.

Αντί να αποκαταστήσουν και να επεκτείνουν τουλάχιστον τη λειτουργική οικονομική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ξοδεύουν υπερ-πολλαπλάσια ποσά σε ανούσιες προεκλογικές και δήθεν κοινωνικές ενισχύσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Στόλος δίνει έναν άνισο αγώνα να παραμείνει αξιόμαχος. Αδυνατεί να αντιμετωπίσει, έστω σε επίπεδο εντυπώσεων, την τερά­στια ανάπτυξη νέων τουρκικών μο­νάδων. Οι παραβιάσεις του εθνικού χώρου έχουν πλέον γίνει δευτέρα φύση στους ναυτικούς και στους αεροπόρους μας.

Τι είδους εθνικός χώρος-σουρωτήρι είναι αυτός, όπου ο σουλτάνος στέλνει τις δυνάμεις του να περιδια­βάζουν κάθε μέρα; Οι πολιτικοί μας είναι απόλυτα υπεύθυνοι, όχι μόνο γιατί δεν εξασφαλίζουν άμεσα τις αναγκαίες αμυντικές δαπάνες, αλ­λά και γιατί επί δεκαετίες ανέχονται μια απαράδεκτη κατάσταση που μό­νο ζημιά προκαλεί στην αμυντικά προσπάθεια της χώρας.

Εξηγούμαι: Ποιος ο λόγος ύπαρξης πολλών δεκάδων στρατοπέδων νότια της Κατερίνης, στρατοπέδων που είδαν τελευταία φορά επιχειρήσεις την εποχή του Χουρσίτ πασά και του Κιουταχή; Μα προφανώς για να τροφοδοτούν τις καφετέριες των πόλεων όπου εδρεύουν, για να μαζεύουν ψήφους οι πολιτικοί.

Ποιος ο λόγος να σταθμεύουν όλες οι μονάδες Ειδικών Δυνάμε­ων στις παραλίες της Αττικής και όχι στα νησιά μας και στον Έβρο; Μα φυσικά για να κοιμόμαστε στα σπίτια μας το βράδυ και να μην ξεβολευόμαστε και πολύ πολύ. Και όταν γίνει κάποιο επεισόδιο τύπου Ίμια στο μέλλον (που θα γίνει, μην αμφιβάλλετε), να κάνουμε καμιά- δυο μέρες να φτάσουμε στον τόπο της σύρραξης.

Για ποιο λόγο μένει όλος ο Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας; Δεν πή­ραν χαμπάρι οι πολιτικοί μας ότι ο στόλος του Ξέρξη έφυγε πριν από 2.500 χρόνια; Γιατί δεν είναι ο Στό­λος στην Κρήτη ή στον Μούδρο; Βλάκες ήσαν ο Βενιζέλος και ο Κουντουριώτης;

Για ποιο λόγο το 50% των αμυ­ντικών δαπανών αφορά το κόστος προσωπικού; Γιατί έχουμε δεκάδες ναυάρχους και πτεράρχους και εκατοντάδες στρατηγούς, εν ενεργεία, αλλά ιδίως αποστράτους από την ηλικία των 53-55 ετών;

Γιατί υποχρεώνονται το Ναυτι­κό και η Αεροπορία να ζητούν συνεχώς ενισχύσεις σε μικροποσά (σε σχέση με το μέγεθος του κρατικού προϋπολογισμού) από ιδιώτες; Είναι αυτό παράδειγμα σοβαρού κράτους που σέβεται τις Ένοπλες Δυνάμεις του, ιδίως σε περίοδο που υφίσταται ασφυκτική πίεση εναντίον των εθνικών του συμφερόντων;

Είναι ή δεν είναι θεότρελο, για γέλια και για κλάματα μαζί, να υπάρ­χει κανονισμός διαχείρισης προ­ϋπολογισμού της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου οι περί­φημοι «κωδικοί» και η τυπολατρική γραφειοκρατία της διοίκησης επιτρέπουν στον αρχηγό και στους επιτελείς να έχουν μεγάλο απόθεμα για αγορά χαρτιού τουαλέτας, κανένα απόθεμα για αγορά οπλισμού και να μην μπορεί ο αρχηγός να αγγίξει το πρώτο ποσό για να αγοράσει ό,τι του λείπει από το δεύτερο; Ποιος λογικός Έλληνας μπορεί να καταλάβει αυτές τις γελοιότητες;

Τέλος, ποιος είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούν να κλειστούν σε ένα δω­μάτιο για 24 ώρες και να βγουν μό­νο όταν έχουν αποφασίσει να εκταμιεύσουν μέσα σε μία εβδομάδα 1 δισ. ευρώ για τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες των τριών Όπλων μας; Και να αφήσουν τους τρεις αρχηγούς και τον Α/ΓΕΕΘΑ να αποφασίσουν μόνοι τους πώς πρέπει να ξοδευτεί το ποσό αυτό; Με τα μυαλά που κου­βαλάνε οι πολιτικοί μας, αλλά και την νοοτροπία αυτή που ανεχόμα­στε όλοι, δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτήσουμε ισχυρές και αξιόμαχες δυνάμεις, όσο και αν παραμυθιαζόμαστε μεταξύ μας. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την προτροπή του Ελευ­θέριου Βενιζέλου προς τον ναύαρχο Κουντουριώτη στην έξοδο του Στό­λου στο Αιγαίο τις παραμονές των ένδοξων ναυμαχιών της Έλλης και της Λήμνου: «Η Ελλάς δεν απαιτεί από υμάς κύριε ναύαρχε απλώς να αποθάνητε υπέρ αυτής. Αυτό θα ήτο το ολιγώτερο. Απαιτεί να νικήσετε!»

Εμείς πώς θα νικήσουμε; Από τις καφετέριες των στρατοπέδων ή από τα στρατόπεδα στο Μεγάλο Πεύκο;

* Ο κ. Πάνος Λασκαρίδης είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-17/03/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ