Αρχική » , , , , , » Περίσσεψαν 658 εκατ. € από τα αναδρομικά στελεχών ΕΔ-ΣΑ, θα δοθούν για δώρα δημοσίων υπαλλήλων

Περίσσεψαν 658 εκατ. € από τα αναδρομικά στελεχών ΕΔ-ΣΑ, θα δοθούν για δώρα δημοσίων υπαλλήλων


Το σενάριο για την προεκλογική καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 700 χιλιάδες υπαλλήλους - Ενδείξεις για «περίσσευμα» 658 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό – Σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για την καταβολή των αναδρομικών διεκδικήσεων από δώρα και επιδόματα

Ποσό που ανέρχεται στα 658 εκατ. ευρώ εμφανίζεται χωρίς αποδέκτη στον προϋπολογισμό και το που θα καταλήξουν τα χρήματα αυτά προκαλεί, όπως είναι φυσικό, σκέψεις. Σε ό,τι αφορά την προέλευσή τους, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «περίσσεψαν» από τα 982 εκατ. που είχαν δεσμευθεί για την καταβολή αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, καθώς τελικά χρειάστηκαν 324 εκατ.Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μυστήριο των αδιάθετων πιστώσεων του προϋπολογισμού ενδεχομένως να επιλυθεί λίγο πριν από τις εκλογές με την πληρωμή των αναδρομικών που διεκδικούν 610.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι διεκδικούν 700 εκατ. ευρώ από τα αναδρομικά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας. Κατά τύχη, το «παρκαρισμένο» ποσό στον προϋπολογισμό προσεγγίζει αυτά που διεκδικούν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα κατάργησης των δύο δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) αλλά και του επιδόματος αδείας των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα αργήσει. Είναι πολύ πιθανό ότι η απόφαση θα έχει ληφθεί πριν από το Πάσχα κάτι που σημαίνει ότι και η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει δημοσιονομικά το θέμα.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Ολομέλεια δεν θα πάει κόντρα στο τμήμα που έβγαλε απόφαση χαρακτηρίζοντας ως αντισυνταγματικές τις καταργήσεις των δώρων. Έτσι, το δίλημμα που θα τεθεί στην κυβέρνηση είναι αν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αφεθούν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά μέσω των δικαστηρίων ή αν θα ληφθεί πολιτική απόφαση για την επίλυση του ζητήματος. Η πολιτική απόφαση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την καταβολή των δώρων (1000 ευρώ ανά έτος ανά υπάλληλο) και μάλιστα σε προεκλογικό χρόνο προκειμένου να φανεί και ως παροχή.

Στο μεγάλο ερώτημα αν υπάρχουν τα χρήματα, η συζήτηση φτάνει στο … μυστήριο των 658 εκατ. ευρώ. Είναι ένα ποσό το οποίο εμφανίζεται ως «αδιάθετο». Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν επιβεβαιώνουν ακόμη την ύπαρξή του ωστόσο τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο δίμηνο κάνουν σαφή αναφορά:

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019 ανήλθαν στα 8,965 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 569 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (9,534 δισ. ευρώ). Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είχε προβλεφθεί πίστωση ύψους 982 εκατ. ευρώ προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών του νόμου 4575/2018 (αναδρομικά ειδικών μισθολογίων) σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των πληρωμών εντός του 2018 (στις πιστώσεις υπό κατανομή). Επισημαίνεται ότι οι πληρωμές που υλοποιήθηκαν τελικά ήταν ύψους 324 εκατ. ευρώ». Αν αφαιρεθούν τα 324 εκατ. ευρώ από τα 982 εκατ. ευρώ, προκύπτει η διαφορά των 658 εκατ. ευρώ στην οποία είχε αναφερθεί στην έκθεσή της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με αυτό το ποσό, εκτιμάται ότι μπορούν να καλυφθούν τα αναδρομικά για τα δώρα και μάλιστα σε προεκλογικό χρόνο δεδομένου ότι το ποσό (θεωρητικά τουλάχιστον) έχει ήδη περισσέψει. Το αν αυτό θα ισχύσει τελικώς, θα φανεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

(ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 16/3/2019 - fpress.gr)

5 σχόλια:

 1. Το μυστήριο των αδιάθετων 658 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού http://www.kathimerini.gr/1014794/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/to-mysthrio-twn-adia8etwn--658-ekat-eyrw-toy-proupologismoy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΚΛΟΓΕΣ! ! Σημανε νομη (σανο). Ως εκ θαυματος παντα πριν τις εκλογες επαναλαμβανεται το θαυμα εν Κανα, ακομη και απο αθεους, διοτι ως γνωστον το χρημα δεν εχει Θεο. Ετσι μικραινει παντα η ψαλιδα και ο σοφος λαος αποφασιζει ωριμα. Αμεσως μετα ο νικητης ανακοινωνει καμμενη γη, ακολουθει βιασμος παρα φυση, και πριν τις νεες εκλογες ξανα το ιδιο εργο. Τι ενδιαφερον πια η πολιτικη!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οταν λεει δημόσιοι υπάλληλοι εννοεί και τα Σωματα Ασφάλειας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φυσικά... Και τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

   Διαγραφή
 4. Να τα δώσει στον κόσμο,στους χαμηλοσυνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα Έχουν ανάγκες.Δε περνάει ο μήνας με 390 ευρώ.Αυτοί έχουν ανάγκες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ