Αρχική » , , , , , , » H «αυταπάτη» της αποζημίωσης και η θεσμική εκτροπή με τα αναδρομικά των ενστόλων!

H «αυταπάτη» της αποζημίωσης και η θεσμική εκτροπή με τα αναδρομικά των ενστόλων!


Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Ως γνωστόν με τις αποφάσεις του ΣτΕ (1125-1128/2016) κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του ν.4093/2012 και επομένως οι αποδοχές έπρεπε να επανέλθουν στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, ήτοι να αναβιώσει το ισχύον τότε μισθολόγιο. Στα ίδια επίπεδα έπρεπε να αναπροσαρμοστούν και οι συντάξεις. Με την υπ’ αρ. 244/2017 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.) κρίθηκε ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που είχε επιβληθεί δυνάμει του ν. 3865/2010, είναι παράνομη και αντισυνταγματική και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταργηθεί. Με όμοια απόφαση (αριθ. 1277/2018), κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές διατάξεις του ν. 4093/2012 και του ν. 4111/2013, με τις οποίες μειώνεται το συνολικό ποσό της σύνταξης ή αθροίσματος συντάξεων, για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Επίσης αντισυνταγματική έχει κριθεί η περικοπή κύριων συντάξεων κατά 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ το μήνα με το ν. 4051/2012, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, (αριθ. 2287-2290/2015). Επίσης υπάρχουν και οι αποφάσεις για την επιστροφή των δώρων κ.λ.π.2. Όμως με τις ρυθμίσεις που δρομολόγησε η Κυβέρνηση επιστρέφονται μέρος μόνο των αναδρομικών (πρώτη περίπτωση) ως εφάπαξ αποζημίωση και όχι το σύνολο των παρανόμως παρακρατηθέντων και δεν αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια ολικής επανα-νομιμοποίησης του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016), ο οποίος καθίσταται νόμος «σφαγείο» και «πλυντήριο» ξεπλύματος όλων των προηγούμενων μνημονιακών περικοπών. Αντί δηλ. η Κυβέρνηση να «σκίσει» τα Μνημόνια, έρχεται να τα «απενοχοποιήσει», ακυρώνοντας στην ουσία αμετάκλητες Δικαστικές Αποφάσεις και παρεμβαίνοντας βάναυσα ως εκτελεστική-νομοθετική εξουσία στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Μάλιστα ο ΠτΚ δήλωσε από το Βήμα της Βουλής, ότι δεν έχει νομική υποχρέωση, αλλά ηθική να εφαρμόσει τις Δικαστικές Αποφάσεις, αγνοώντας το άρθρο 95 του Συντάγματος (του οποίου θα ήταν η κάθε λέξη;;;) που ορίζει την υποχρέωση της Διοίκησης για εφαρμογή αυτών. Με απλά λόγια οι προηγούμενες Κυβερνήσεις έθεσαν τις βάσεις των περικοπών και η τωρινή τις κατοχυρώνει επίσημα και βάζει και την ταφόπλακα.

3. Με το νόμο Κατρούγκαλου λοιπόν ήρθε το οριστικό ψαλίδι στις συντάξεις. Οι νέοι συνταξιούχοι Στρατηγοί παίρνουν γύρω στα 1000 ευρώ καθαρά σήμερα. Και με τον επανυπολογισμό η σύνταξη των παλαιών μικτή (προ φόρων) από 2720 ευρώ περίπου γίνεται μικτή (προ φόρων) 1380 ευρώ περίπου, δηλαδή 1050 ευρώ στο χέρι αντί των 1400 σήμερα! Και δεν υπάρχει πλέον καμιά δυνατότητα να επανέλθουν σε προηγούμενα υψηλότερα επίπεδα, όπως επιτάσσουν οι ως άνω δικαστικές αποφάσεις. Πραγματικό «σφαγείο»! Με τις νέες ρυθμίσεις καμιά αναπροσαρμογή δεν γίνεται στην «προσωπική διαφορά», αφού ούτε η ΕΑΣ κ.λ.π. κρατήσεις επιστρέφονται. Και αυτή θα καταργηθεί, μερικώς ή συνολικά, είτε τώρα (1-1-2019) είτε μετά από μερικούς μήνες, αφού είναι αδύνατον να επιτυγχάνεται πλεόνασμα 3,5%. Σύντομα και η σύνταξη των παλαιών συνταξιούχων θα έρθει στα επίπεδα των νέων. Καταρχήν, στο παράδειγμά μας, το ποσό 18% της περικοπής αυτής μπορεί να φθάσει στα 250 ευρώ περίπου επί των καθαρών αποδοχών. Και ενδεχομένως να επιχειρηθεί ένα είδος συμψηφισμού με τα οφειλόμενα από τις ως άνω δικαστικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση δημιουργείται νέα νομική και πραγματική βάση και απαιτείται η έναρξη νέων δικαστικών αγώνων.

4.Τέλος το ότι δεν πρόκειται για αποκατάσταση των συντάξεων, αλλά για αποζημίωση-επίδομα, αποδεικνύει το γεγονός, ότι η εν λόγω νομοθέτηση έγινε με τροπολογία (εκπρόθεσμη) σε άσχετο νομοσχέδιο και όχι με συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο αποκλειστικά του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως απαιτεί το άρθρο 73 παρ.2 του Συντάγματος. Άλλως είναι αντισυνταγματικό. Η Κυβέρνηση παραμένει πιστή στις «μνημονιακές» υποχρεώσεις της να μην εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις και αρέσκεται στην επιδοματική πολιτική! Μεταμορφώθηκε στο καλύτερο … delivery boy των δανειστών!!!

4 σχόλια:

 1. Στρατηγέ σωστά τα λέτε, αυτό πιστεύω και εγώ, μετά τις εκλογές θα κοπούν οι παλαιές συντάξεις, είτε το 2019 είτε το 2020

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΕΛΙΚΟ: ΟΎΤΕ διαφορά Εφάπαξ για τους αποστρατευθεντες μετά την 1-8-2012, ούτε αλλαγή σύνταξης για παλαιούς, ούτε διαφορές μέχρι 31-12-2018,μέχρι οριστικής επιβολής νόμου Κατρουγκαλου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ότι δώσουν ως επίδομα μείον χρωστούμενα καθενός στην Εφορία, ας βάλουμε το 1/3 στην άκρη για φόρο του ΧΡΟΝΟΥ. ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μιλώντας για τον ΣΞ, οι στρατηγοί (με μικρό σ) καλά κάνουν και παίρνουν ότι παίρνουν...να μην πω.. Οι υπόλοιποι ΔΕΝ φταίμε σε τίποτε όταν αυτοί (όχι όλοι φυσικά) αυταπατώντας τον εαυτό τους, χαριεντίζονταν-αι με τον κάθε έναν για προσωπικούς σκοπούς, ούτε στέκονταν-αι στο ύψος της αποστολής τους, που την πληρώνει ο Ελληνικός λαός από το υστέρημα του.
  Προτείνω λοιπόν, κατά τα πρότυπα ξένων στρατών να κοπούν οι συντάξεις τους (γιατί, εκμεταλλεύτηκαν με διάφορες αλχημείες παραμονή μέχρι και 12 έτη ανώτατοι, ανάλογα προνόμια φυσικά και άλλα πολλά) και να κατανεμηθούν στους ενεργούς στρατιωτικούς, τέλος το παραμύθι.

  ΥΓ: Επειδή ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ έχουν καταλάβει ακόμη που βρίσκονται, "φιλοκαλούν τε γαρ μετ' ευτελείας, φιλοσοφούν άνευ μαλακίας" και πιστεύουν σε λεφτόδενδρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό το ρημάδι το Σύνταγμα και το Δικαστικό Σύστημα για τι τα έχουμε; Απάντηση: Για να τα βιάζουν κατά το δοκούν οι εκάστοτε κυβερνώντες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ