Αρχική » , , , » Γιατί ο ιδιώτης δεν έχει δικαίωμα να ελέγχει ταυτότητες!

Γιατί ο ιδιώτης δεν έχει δικαίωμα να ελέγχει ταυτότητες!


Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Διαβάζουμε στα Μ.Μ.Ε: …«Είναι δικαίωμα του πολίτη να ζητά από αστυνομικό με πολιτικά την ταυτότητά του», δήλωσε η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, για να «δικαιολογήσει» την ενέργεια της «συλλογικότητας», να ελέγξουν ταυτότητες αστυνομικών-πολιτών. Από την άλλη μεριά πληροφορούμεθα, ότι παρουσιάζονται καθημερινά αδικαιολόγητα κρούσματα αυτοδικίας, άρνησης ελέγχου και επιθέσεων κατά αστυνομικών, που εκτελούν τα καθήκοντά τους.2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας (άρθρο 2 περ. β΄ του π.δ.254/2004) ο αστυνομικός ... «όταν επεμβαίνει υποχρεούται να δηλώνει την ιδιότητα, την ταυτότητα και την Υπηρεσία του». Είναι προφανές, ότι αυτό είναι πλέον επιβεβλημένο, όταν ο αστυνομικός ενεργεί με πολιτικά. Σε κάθε περίπτωση αναφέρεται (αφού επεμβαίνει) στον αστυνομικό που βρίσκεται σε διατεταγμένη (αφορά και την «πλασματική-διαρκή») υπηρεσία και ασκεί δημόσια εξουσία, ως κρατικό όργανο. Η υποχρέωση αυτή βαρύνει τον αστυνομικό και δεν δίνει δικαίωμα ελέγχου σε κάθε περίπτωση στον πολίτη-ιδιώτη. Ως ελεγχόμενος ο τελευταίος δικαιούται απλώς να αρνηθεί τον έλεγχο, αν δεν του γνωστοποιηθεί η ιδιότητα-ταυτότητα του αστυνομικού, χωρίς να υπέχει ευθύνη.

3. Η ανωτέρω δήλωση ήταν τουλάχιστον άστοχη και ατυχής. Δεν έκαναν έλεγχο οι αστυνομικοί με πολιτικά για να τους ζητήσουν ταυτότητα. Ήταν διερχόμενοι πολίτες. Έγινε αλλαγή ρόλων. Δημιούργησε σύγχυση, ότι ο ιδιώτης δικαιούται να κάνει έλεγχο ταυτότητας σε κάθε περίπτωση. Στην ουσία του προσέδωσε ιδιότητες δημοσίου οργάνου. Ότι μπορεί να ασκήσει αστυνομικές αρμοδιότητες και δημόσια εξουσία. Ότι μπορεί να επεξεργαστεί προσωπικά δεδομένα χωρίς τη συναίνεση του υποκειμένου. Και είδαμε ιδιώτες-«συλλογικότητες» να κάνουν έλεγχο περαστικών στην Καλλιθέα.

4. Στην ουσία, η εν λόγω δήλωση της Υφυπουργού, «ενεθάρρυνε» τα αναφερόμενα φαινόμενα αυτοδικίας, απείθειας και επιθέσεων σε βάρος αστυνομικών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να θεωρηθεί ως «ηθικός αυτουργός» των τελευταίων πράξεων.

3 σχόλια:

 1. Τα πραγματα είναι απλα:
  1. Έλεγχο ταυτοπροσωπειας μεσω ταυτοτητας ενεργουν τα εχοντα δημοσια εξουσια, αρμοδια οργανα. Αυτα ειναι: α. Αστυνομικοι, β. Λιμενικοι, γ. Πυροσβεστες, δ. Στρατιωτικοι.
  2. Τα φαινομενα φαινομενα οπου ιδιωτες πολιτες, προβαινουν σε ελεγχο ταυτοτητας αλλλων ιδιωτων, ειναι παρανομα κ οι παρανομουντες συλλαμβανονται επ αυτοφώρω. Αυτοι που παρανομουν ειναι: α. Υπαλληλοι τραπεζων, β. Υπαλληλοι εταιριων παροχης υπηρεσιων τηλεφωνιας κλπ, γ. Υπαλληλοι διοδιων, κ γενικα ολοι οι ιδιωτες που δεν ανηκουν στις ανωτερω κατηγοριες, οργανων που ασκουν δημοσια εξουσια.
  3. Επισης, τα φαινομενα αυτά ειναι αποτέλεσμα της απουσιας ελεγχου και τιμωριας, της πληρης απουσιας του κρατους κ των οργανων του. Εμεις είμαστε το κρατος. Εμεις ωφειλουμε να επιβαλουμε τον νομο κ την ταξη.
  4. Συντομα θα αποκατασταθει η νομιμότητα κ η συνταγματικοτητα σε καθε σημειο της χωρας, οσο ο να μην το θελουν οι πουθεναδες εθνομηδενιστες τσυριζαιοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιατί απαντάτε ως ανωνυμοι!!!! Σταρατα και παλικσρισια γραψτε το ονομα σας ...και νσ ειστε περιφανοι και υπευθυνοι για οτι γράφετε...διαπιστώνω ...φόβο δηλεία... τι να πω...ψήλα το κεφάλι ΕΛΛΗΝΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μη κρίνετε τους κρίνοντας, αλλά τα γεγονότα!
   Μην αυτοδιαφημιζόσαστε!
   Ανώνυμοι ή μη κριτές, διατυπώνουν ευθαρσώς τις
   σκέψεις τους επί όλων των θεμάτων.
   Εσείς είσθε και Μέλισσοκομία: Εκτίθεσθε!

   Διαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ