Αρχική » , , , , , , , , » Γιατί έρχονται στο Αιγαίο 70 αμερικανικά ελικόπτερα; Οι «ινδιάνοι» στην υπηρεσία της Ελλάδας

Γιατί έρχονται στο Αιγαίο 70 αμερικανικά ελικόπτερα; Οι «ινδιάνοι» στην υπηρεσία της Ελλάδας


Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), οι «ινδιάνοι μαχητές» των αιθέρων (Kiowa, φυλή ινδιάνων της Αμερικής) θα ενισχύσουν την άμυνα των νησιών του Αιγαίου με στόχο να αποτελέσουν σημαντική ασπίδα
Το 2019 αναμένεται να βρίσκονται στη χώρα μας τα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, τα οποία αποκτήσαμε από τον αμερικανικό στρατό - Ουάσιγκτον και Αθήνα σε ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας. «O αμερικανικός στρατός έχασε τη μεγαλύτερη βοήθεια του μαχητή, τα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior, όπως αποδείχθηκε στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Λυπούμαστε που δεν τα έχουμε πλέον στο δυναμικό μας. Χαι­ρόμαστε όμως που θα τα έχετε εσείς και θα πετούν ακόμη». Τα λόγια που χρησιμοποίησε πρόσφατα ανώτατος αξιωματούχος των Ενόπλων Δυνάμε­ων των ΗΠΑ σε συνομιλία με Έλληνα ομόλογό του αποτελούν εγγύηση για την υψηλή αξία του όπλου, το οποίο αποσύρθηκε μεν από τον αμερικανικό στρατό, αλλά σύντομα θα συνεισφέρει στην άμυνα της Ελλάδας.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται να βρίσκονται στη χώρα μας 70 μεταχει­ρισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, τα οποία αποκτήσαμε από τον αμερικανικό στρατό πληρώνο­ντας 44,15 εκατομμύρια δολάρια (για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα και την υποστήριξη και εκπαίδευση πληρωμά­των) όταν η συνολικά αξία των υλικών φτάνει τα 589 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για εξέλιξη που δείχνει ότι οι εναγκαλισμοί της Ουάσιγκτον με την Αθήνα έχουν δημιουργήσει πλέον ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο συνερ­γασίας και δεν περιορίζονται μόνο σε «καλά λόγια» και την εκατέρωθεν διαμόρφωση θετικού κλίματος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), οι «ινδιάνοι μαχητές» των αιθέρων (Kiowa, φυλή ινδιάνων της Αμερικής) θα ενισχύσουν την άμυνα των νησιών του Αιγαίου με στόχο να αποτελέσουν σημαντική ασπίδα στην ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικό­τητα. Θεωρείται μάλιστα βέβαιο ότι τα ελικόπτερα Kiowa θα προσφέρουν τεράστιο αβαντάζ στον τομέα της επι­τήρησης των συνόρων, στον Έβρο και τα ακριτικά νησιά του Ανατολικού και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αφού θα έχουν την ικανότητα να επιχειρούν ημέρα και νύχτα χάρη στο σύγχρονο σύστημα Mast Mounted Sight που φέρουν πάνω από τους έλικες.

Οι επιτελείς του ΓΕΣ δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους όχι μόνο επειδή αποκτούμε ελικόπτερα πλήρως εξο­πλισμένα, εγνωσμένης αξίας, δοκιμα­σμένα σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και γιατί προσφάτως έφτασαν από τις ΗΠΑ επιπλέον άλλες ευχάριστες ειδήσεις: το Κογκρέσο αποφάσισε να δώσει στην Ελλάδα τα ανταλλα­κτικά των Kiowa που προορίζονταν για την Κροατία και την Τυνησία, οι οποίες έχουν επίσης προμηθευτεί ίδια ελικόπτερα. Έτσι, όταν αυτές οι χώρες χρειάζονται ανταλλακτικά, θα απευθύνονται σ' εμάς.

Ακόμη, η Αεροπορία Στρατού ενημε­ρώθηκε ότι θα παραλάβει παραπάνω κινητήρες από το αρχικά προβλεπόμενο πακέτο, και τελικά θα διαθέτει ένα στοκ 67 κινητήρων. «Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλα τα ελικόπτερα θα είναι ετοιμοπόλεμα και επιχειρησιακά» εξη­γούν πηγές του ΓΕΣ, καθώς εξαρχής είχε προβλεφθεί 10 ελικόπτερα να χρησιμοποιούνται για ανταλλακτικά.

Σημειώνεται πως ήδη το πρώτο ελικόπτερο είναι έτοιμο και βαμμένο με την ελληνική σημαία, ενώ υλικά φτάνουν συνεχώς στην 651 Αποθήκη Βάσεως Υλικού Πολέμου (ΑΒΥΠ), στον Άγιο Στέφανο.

Το υπερπλεόνασμα ανταλλακτικών, τα εξτρά και οι διευκολύνσεις που μας προσφέρουν απλόχερα οι Αμερικα­νοί συνδέονται άμεσα με τον αναβαθ­μισμένο γεωπολιτικό ρόλο που έχουν προσδώσει οι ΗΠΑ στην Ελλάδα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσο­γείου. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διανύουν μία από τις καλύτερες περιόδους και στον στρατιωτικό τομέα. Αυτό επιβεβαιώνεται - τονίζουν υψηλόβαθ­μες πηγές του Στρατού Ξηράς - από μια σειρά πραγμάτων. Γίνονται συχνά συνεκπαιδεύσεις, πραγματοποιούνται για πρώτη φορά κοινές ασκήσεις ελ­ληνικών και αμερικανικών μονάδων και τμημάτων, ενώ είναι πυκνές οι επαφές σε ανώτατο επίπεδο.

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ. Τα κέρδη από την ένταξη των ελικοπτέ­ρων OH-5D Kiowa Warrior στον Ελληνικό Στρατό θα είναι πολλά, εκτιμούν στρατιωτικές πηγές. Με τους «Ινδιάνους» οι Ένοπλες Δυνά­μεις θα ανεβάσουν κατακόρυφα την αποτρεπτική ισχύ τους. Όπως έχει επισημάνει άλλωστε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, τα Kiowa Warrior θα αποτελέσουν «πολλαπλασιαστή ισχύος» για τον Ελ­ληνικό Στρατό, και είχε συμπληρώσει πως θα αλλάξουν εντελώς τη μορφή μιας πιθανής μάχης στον Έβρο και τα νησιά. Πρόκειται, όπως τονίζεται, «για ένα όπλο ευέλικτο και γρήγορο». Με τα Kiowa η μετάβαση δυνάμεων από ένα μεγαλύτερο νησί σ' ένα μικρότερο θα γίνεται πολύ γρήγορα, δυνατότητα που έως σήμερα δεν είχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Εκτιμάται δε πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν και στην αναγνώριση εχθρικών UAV's.

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ. Όμως το βασικό ατού των Kiowa είναι το σύστημα Mast Mounted Sight (MMS), ο περιστρεφόμενος πύργος - σήμα κατατεθέν που διαθέτουν πάνω από τους έλικές τους.

Έχουν δηλαδή υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα και αισθητήρες θερμικής απεικόνισης, εργαλεία που τους επιτρέπουν να επιχειρούν ημέρα και νύχτα. Το ΜMS όχι μόνο διευκολύ­νει την ορατότητα και την πτήση υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά βοηθάει και στην ακριβή σκόπευση με τη χρήση λέιζερ.

Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στα ελικόπτερα να στοχεύουν και να πα­ρατηρούν παραμένοντας αθέατα. Όσο για τα οπλικά συστήματα που φέρουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τεθωρακισμένων, σκαφών και δυ­νάμεων πεζικού. Όλα τα παραπάνω προσφέρουν τεράστιο πλεονέκτημα για επιχειρήσεις επιτήρησης - αναγνώρισης στα νησιά και στο βραχώδες και ορεινό ανάγλυφό τους.

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτη­μα των «ινδιάνων πολεμιστών» είναι πως δεν είναι μεγάλης ηλικίας. Τα έτη κατασκευής των Kiowa warrior που θα διαθέτει οσονούπω ο Ελληνικός Στρατός κυμαίνονται από το 1991 έως το 2011 με το μεγαλύτερο μέρος τους να είναι από το 1995 - 1998, ενώ ο μέσος όρος των ωρών πτήσης είναι 5.800 ώρες. Για να αντιληφθεί κανείς τον εκσυγχρονισμό και τη «φρεσκάδα» που θα προσφέρουν είναι πως τα Chinook που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός είναι του 1981.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
(ΤΑ ΝΕΑ-17/11/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ