Αρχική » , , , , , » ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: τον Οκτώβριο η «ώρα της αλήθειας» για τις περικοπές. Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: τον Οκτώβριο η «ώρα της αλήθειας» για τις περικοπές. Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι


Αν και δεν μπορούν να κλειδώσουν τώρα οι αποφάσεις ετοιμάζονται ήδη οι πιθανές λύσεις ώστε να μην επιβληθεί η ψηφισμένη περικοπή

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα θα ανοίξουν τον δρόμο για θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των συντάξεων σε συνεννόηση με τους θεσμούς ώστε να μην υπάρξει αιφνιδιασμός στις αγορές επικρατεί στην κυβέρνηση. Το θέμα βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί διατηρούσε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η απόφαση για τις περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Αν και ακόμη δεν μπορούν να κλειδώσουν αποφάσεις στο παρασκήνιο εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια καθώς μέχρι τον Οκτώβριο και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 θα πρέπει να έχει γίνει η προεργασία για να δρομολογηθούν εξελίξεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από την οριστικοποίηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού ορόσημο το οποίο είχε θέσει και ο κ Μοσκοβισί αναφερόμενος στο θεμάτων συντάξεων θα έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις με τους θεσμούς όπου θα επαναξιολογηθούν τα διαθέσιμα δημοσιονομικά δεδομένα και οι προβολές για την εξέλιξή τους.Πλεόνασμα-μαμούθ

Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις με τα δεδομένα των πρώτων μηνών του 2018 κάνουν λόγο για πλεόνασμα-μαμούθ της τάξης του 1,3-1,4 δισ. ευρώ που προβλέπεται να καταγράψει ο ΕΦΚΑ το 2018 σε μια χρονιά ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον των συντάξεων. Χθες και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε πως μετά τις 20 Αυγούστου n κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το μέτρο της περικοπής των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019 η οποία έχει νομοθετηθεί αν και η πλήρης εφαρμογή του καθώς επίσης και ενδεχόμενα αντισταθμιστικά μέτρα εξετάζονται ήδη σε επίπεδο σεναρίων Χθες η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου η κυβέρνηση θα εξετάσει τα δεδομένα και θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις ενώ υποστήριξε πως n μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς ήταν μέτρο αχρείαστο και ψηφίστηκε λόγω επιμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αυτό.

Έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει πως n ελληνική πλευρά δεν εξετάζει μονομερείς ενέργειες ή αιφνιδιασμούς όσον αφορά τη διατήρηση των συντάξεων προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έδειξε τις προθέσεις της με το ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που κατάρτισε. Αν και απέχουμε ακόμη από τη λήψη οριστικών αποφάσεων και πολλά παραμένουν ανοικτά στο τραπέζι εξετάζονται διάφορα σενάρια που θα συνεκτιμηθούν τους επόμενους μήνες ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα περιθώρια που θα διαμορφώνονται κατ αρχάς στις αγορές. Μεταξύ άλλων στα πιθανά σενάρια φέρεται να είναι:

1. Αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων για ένα εξάμηνο δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2019 ή και για ένα έτος προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος και να επανεξεταστεί σε δεύτερο χρόνο το μέτρο ενδεχομένως με πιο ευνοϊκά δεδομένα στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας.

2. Μερική εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι περικοπές απο ενα όριο και πανω. Δηλαδή για παράδειγμα θα μπορούσε να μην εφαρμοστεί το μέτρο για χαμηλοσυνταξιούχους σε συντάξεις της τάξης των 700-800 ευρώ.

3. Εφαρμογή του μέτρου κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 αλλά παράλληλη χορήγηση ισχυρού πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων και έκτακτου μερίσματος το οποίο θα αντισταθμίσει σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες από τις νέες περικοπές. Πρέπει να σημειωθεί πως ακόμη και εάν εφαρμοστεί πλήρως το μέτρο είναι 500.000 οι συνταξιούχοι που πρόκειται να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Πρόκειται για όσους έχουν θετική προσωπική διαφορά. Μετά τον επανυπολογισμό με βάση τον νόμο 4387 του 2016 η σύνταξη που προκύπτει είναι μεγαλύτερη από τη σύνταξη που λαμβάνουν τώρα και το θέμα αφορά κυρίως σε παλαιούς συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Προσεκτικοί χειρισμοί

Το βέβαιο είναι πως το θέμα των συντάξεων είναι κάτι που απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς. Μπορεί πολιτικά να είναι απολύτως επιθυμητό ωστόσο οι όποιες κινήσεις ή αποφάσεις θα πρέπει να μην είναι μονομερείς ώστε να μη δοθεί λανθασμένο σήμα στις αγορές πως n Ελλάδα αθετεί δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε μια περίοδο που πρέπει να μειωθεί το κόστος δανεισμού για την οικονομία και τις μεγάλες επιχειρήσεις να έλθουν επενδύσεις στη χώρα και να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

(ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ 10/07/2018 - της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΑΡΛΑΠΑΝΟΥ - earlapanou@ethnos.qr - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

8 σχόλια:

 1. Οι μειώσεις θα γίνουν για τις συντάξεις των 700 ευρώ και άνω κλιμακωτά ώστε να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση χαλαρά σε ορισμένες μόνο κατηγορίες συνταξιούχων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μοσκοβισί για ακύρωση περικοπής συντάξεων: Οι δεσμεύσεις δεν είναι άκαμπτες

  CNN Greece16:29 Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018.

  https://www.cnn.gr/oikonomia/story/137185/moskovisi-gia-akyrosi-perikopis-syntaxeon-oi-desmeyseis-den-einai-akamptes  Μητσοτάκης σε Μοσκοβισί: Να είστε πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις σας 03.07.2018 .

  http://www.kathimerini.gr/972928/article/epikairothta/politikh/mhtsotakhs-se-moskovisi-na-eiste-pio-prosektikos-stis-dhmosies-topo8ethseis-sas  Σκληρή απάντηση Μοσκοβισί σε Μητσοτάκη για το «4ο μνημόνιο»: Να προσέχει τι λέει. 04 Ιουλίου 2018

  https://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/898588/skliri-apantisi-moskovisi-se-mitsotaki-gia-to-4o-mnimonio-na-prosexei-ti-leei
  Αχτσιόγλου: Δεν θα κοπούν οι συντάξεις το 2019 Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2018
  http://www.gazzetta.gr/plus/diethni/article/1248696/ahtsiogloy-den-tha-kopoyn-oi-syntaxeis-2019
  Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, η κυρία Αχτσιόγλου ……………. Είπε πως η μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς ήταν μέτρα αχρείαστο και ψηφίστηκε λόγω επιμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο.
  Πρόταση Νόμου από Γεννηματά για την μη μείωση των Συνταξεων Πέμπτη 5 Ιουλ 2018.
  http://www.capital.gr/politiki/3303291/protasi-nomou-gennimata-gia-akurosi-tis-meiosis-ton-suntaxeon
  Σπυράκη: Θα επαναφέρουμε άμεσα την τροπολογία για την μη περικοπή των συντάξεων09 Ιουλίου 2018
  http://www.enikos.gr/politics/583771/spyraki-tha-epanaferoume-amesa-tin-tropologia-gia-tin-mi-perikopi
  Άραγε, τι άλλαξε, για τον αρχηγό της ΝΔ –που βάζει τη χώρα πάνω απ’ όλα και μόλις ακούει θετικές εκτιμήσεις, να επιπλήττει ακόμα και ευρωπαίους αξιωματούχους ΕΝΩ αδιαφορεί γιά το μέλλον των Πολιτών ;
  Μήπως το ΄΄Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη εκεί στη ΝΔ΄΄ που ανέφερε το Μαξίμου έχει βάση ;
  Εμείς πάντως συμφωνούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σανό κάργα στα γίδια και στα πρόβατα...........

   Διαγραφή
  2. κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι “για μένα συνεχίζει και είναι μια από τις δεσμεύσεις του προγράμματος”. Διευκρίνισε όμως ότι “υπάρχει μια δεδομένη ευελιξία” και σημείωσε ότι “προς το παρόν καλό θα ήταν η Ελλάδα να μην συζητά αλλαγές”....................

   Διαγραφή
  3. η Ελλάδα δεσμεύτηκε στο Eurogroup να συνεχίσει και να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις “κλειδιά” που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (σ.σ.: δηλαδή του τρίτου μνημονίου)

   Διαγραφή
 3. ουστ ρε, πολιτικοί απατεώνες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΜΑΧΑΙΡΙ, ΨΑΛΙΔΙ ΚΑΙ ΣΟΥΓΙΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ