Αρχική » , , , » ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: «Βόμβα» κρυφού ελλείμματος 13,88 δισ ευρώ στα Ταμεία (ΠΙΝΑΚΑΣ)

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: «Βόμβα» κρυφού ελλείμματος 13,88 δισ ευρώ στα Ταμεία (ΠΙΝΑΚΑΣ)

ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ... ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Η «μαύρη τρύπα» απειλεί όχι μόνο να «καταπιεί» τις σχεδιαζόμενες περικοπές αλλά να τις καταστήσει μόνιμες και επαναλαμβανόμενες όχι μόνο για το 2016 αλλά και για τα επόμενα έτη!

Την ώρα που το υπουργείο Εργασίας παζαρεύει τα νέα μέτρα με την τρόικα για να βρει 1,8 δισ. ευρώ το 2016 μέσα και από μειώσεις συντάξεων, η «μαύρη τρύπα» των 13,88 δισ. ευρώ που... αποκαλύπτεται μέσα από τα οικονομικά στοιχεία των Ταμείων τινάζει τα πάντα στον αέρα και προοιωνίζεται ότι οι περικοπές είναι δεδομένες για την πλευρά των δανειστών τουλάχιστον, έστω και αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στόχος της είναι να αποφευχθούν τουλάχιστον στις κύριες συντάξεις.

Το 1 δισ. ευρώ από την τρύπα των 13,88 δισ. προέρχεται από τα καθυστερούμενα εφάπαξ, κύριες και επικουρικές συντάξεις που οφείλουν τα Ταμεία σε 330.000 ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση και περιμένουν είτε την προσωρινή σύνταξη είτε την οριστική με τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών. Τα υπόλοιπα 12,88 δισ. είναι η κρυφή «μαύρη τρύπα» των συντάξεων και προέρχεται από τις εσωτερικές υποχρεώσεις των Ταμείων (από το τι χρωστά ο ένας στον άλλο). Αυτή η «μαύρη τρύπα» απειλεί όχι μόνο να «καταπιεί» τις σχεδιαζόμενες περικοπές αλλά να τις καταστήσει μόνιμες και επαναλαμβανόμενες όχι μόνο για το 2016 αλλά και για τα επόμενα έτη!

Πώς δημιουργήθηκε

Το κρυφό έλλειμμα δημιουργήθηκε επειδή τα Ταμεία εισέπρατταν για χρόνια, αλλά δεν απέδιδαν στο σύνολό τους τις εισφορές προς άλλους φορείς, για να χρηματοδοτούν με αυτόν τον τρόπο τις ταμειακές τους ανάγκες. Στην πράξη για να καλύψουν τα ταμειακά τους ελλείμματα δημιουργούσαν νέες τρύπες, ανεβάζοντας διαρκώς το λογαριασμό του εσωτερικού χρέους και κυρίως μετατρέποντας υγιείς φορείς σε ελλειμματικούς μη αποδίδοντας τις οφειλόμενες εισφορές!

Στο τέλος Οκτωβρίου 2015, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής,το κρυφό χρέος στα Ταμεία έφτανε τα 13,88 δισ. ευρώ και αν επρόκειτο να πληρωθεί για να πάψει να υφίσταται θα έπρεπε να σταματήσουν την καταβολή συντάξεων για 6 μήνες ή να ρευστοποιήσουν όλη την κινητή τους περιουσία που ανέρχεται στα 14,4 δισ. ευρώ!

Στα στοιχεία αυτά μάλιστα στηρίζεται και η πίεση που ασκούν οι δανειστές, ζητώντας νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με μόνιμες ρήτρες αυτόματων περικοπών από το 2016 και για τα επόμενα χρόνια, ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο και απαλλαγμένο από ταμειακά ελλείμματα.

Τη μερίδα του λέοντος από το κρυφό χρέος των 13,88 δισ. ευρώ την έχει το ΙΚΑ, καθώς το σύνολο των υποχρεώσεών του προς άλλους φορείς από εισφορές που εισπράττει και δεν αποδίδει για να έχει να πληρώνει τις συντάξεις ανερχόταν στο τέλος Οκτωβρίου στα 11,25 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό δεν μπορεί να αποπληρωθεί γιατί δεν υπάρχει, πλην όμως η μη πληρωμή του ισοδυναμεί με διόγκωση των ελλειμμάτων των άλλων φορέων.

Η τρύπα των 11,25 δισ. ευρώ δεν δημιουργήθηκε βέβαια σήμερα αλλά έρχεται από το παρελθόν, καθώς το ΙΚΑ αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει τα ταμειακά του ελλείμματα παρακρατώντας τις εισφορές που θα έπρεπε να αποδίδει στον ΕΟΠΥΥ, στον ΟΑΕΔ και σε άλλους φορείς (ΟΑΕΕ) από τη συμμετοχή του στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση.

Δεύτερος στη λίστα του κρυφού χρέους έρχεται ο ΟΑΕΕ, καθώς χρωστά 1,35 δισ. ευρώ σε άλλους κρατικούς φορείς και κυρίως στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και σε αυτό το Ταμείο οι κρατήσεις που γίνονται στις συντάξεις για την ασθένεια δεν αποδίδονται στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ αλλά πηγαίνουν για την πληρωμή συντάξεων.

Αντί δηλαδή ο ΟΑΕΕ να πληρώνει εξ ολοκλήρου τις παροχές από τα δικά του έσοδα, παρακρατά τα έσοδα άλλων φορέων, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται τα ελλείμματα και κυρίως να αυξάνονται μήνα με το μήνα!

Τρίτος στη λίστα είναι ο φορέας πρόνοιας του Δημοσίου, δηλαδή το Ταμείο που χορηγεί εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους. Χρωστάει 623 εκατ. ευρώ, ποσό που οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα καθυστερούμενα εφάπαξ 50.000 υπαλλήλων οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά και δεν έχουν πάρει ακόμη το βοήθημα.

Τα 13,88 δισ. ευρώ είναι μέρος του συνολικού ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων και η λύση που εξετάζεται από την πλευρά των δανειστών (προβλέπεται άλλωστε στο νέο Μνημόνιο) είναι η θέσπιση μόνιμης ρήτρας που θα ενεργοποιεί αυτόματα τις μειώσεις συντάξεων για να πέφτουν τα ελλείμματα.

Το πρόβλημα που αναδεικνύει η «μαύρη τρύπα» των 13,88 δισ. ευρώ είναι ότι το ποσό αυτό δεν θα αποτελούσε βαρίδι στο ασφαλιστικό σύστημα αν τα έσοδα επαρκούσαν για να καλύπτονται οι συνταξιοδοτικές παροχές ή αν υπήρχε νοικοκύρεμα στις δαπάνες τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως μετά το Μνημόνιο όπου οι δαπάνες αυξήθηκαν γιατί οι περικοπές συντάξεων εξανεμίστηκαν λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων από το 2011 μέχρι και σήμερα! Στην πράξη οι μειώσεις στις συντάξεις δεν έπιασαν τόπο γιατί τα Ταμεία έκοβαν 100 ευρώ, για παράδειγμα, από κάθε συνταξιούχο αλλά την ίδια στιγμή αυξάνονταν και οι δαπάνες επειδή αυξανόταν ο αριθμός όσων έβγαιναν στη σύνταξη. Το θέμα δεν έχει να κάνει τόσο με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά και με όσους είχαν αποκτήσει στο παρελθόν δικαίωμα για πλήρη σύνταξη σε μικρή ηλικία.

Το ασφαλιστικό σύστημα ισοπεδώθηκε και για να μην αντιμετωπιστούν οι αυξημένες δαπάνες με διαρκείς μειώσεις τα Ταμεία πλήρωναν και πληρώνουν τις παροχές τους από τις εισφορές που προορίζονται για τη μάχη κατά της ανεργίας ή για την κάλυψη των δαπανών Υγείας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα ρευστά διαθέσιμα των Ταμείων, δηλαδή τα μετρητά και οι καταθέσεις τους στις τράπεζες, ήταν 2,28 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, ποσό που επαρκεί για πληρωμές ενός μηνός.

Η κινητή τους περιουσία, δηλαδή η τρέχουσα αξία των μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και κυρίως των ομολόγων που έχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος έφτανε στα 12,08 δισ. ευρώ.

(Ε.Τ.Κ. 13/12/2015 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ