Αρχική » , , , , » Οι Απόστρατοι και πάλι στο απόσπασμα με νέες μειώσεις!

Οι Απόστρατοι και πάλι στο απόσπασμα με νέες μειώσεις!

Ενώ οι 120.000 συνταξιούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων περιμένουν εδώ και έναν χρόνο την αποκατάσταση των αποδοχών τους με βάση την απόφαση του ΣτΕ, οι εγκύκλιοι για το Ασφαλιστικό οδηγούν μαθηματικά σε νέες μειώσεις

Εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων περιμένουν την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων τους επί τη βάσει της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας, που... έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις που επιβλήθηκαν από τον Αύγουστο του 2012, όπως άλλωστε και για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχει γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά, στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζονται με το νέο Ασφαλιστικό, εκφράζονται σοβαροί φόβοι ότι θα επαληθευτεί η παροιμία που λέει «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».

Έγκριτοι εργατολόγοι και ειδικοί σύμβουλοι των ασφαλιστικών φορέων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι 120.000συνταξιούχοι στρατιωτικοί δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την τσιμπίδα του νέου Ασφαλιστικού και θα υποστούν κι άλλες μειώσεις στις συντάξεις τους, όπως άλλωστε και όλες οι κατηγορίες των δημοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων. Πόσο μεγάλες θα είναι αυτές θα εξαρτηθεί από το ποιες προτάσεις θα επικρατήσουν στο τέλος: αυτές των δανειστών ή αυτά της επιτροπής «σοφών» του υπουργείου Εργασίας; Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι δεδομένο το «μαχαίρι», αφού το νέο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα, πέραν -της δημιουργίας ενός κύριου ενιαίου φορέα- ταμείου ασφάλισης, επικεντρώνεται ουσιαστικά στις ηλικίες συνταξιοδότησης, στους χρόνους εργασίας και στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Όπως δήλωσε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων της ΣΣΑΣ και οικονομολόγος Γιάννης Αντωνιάδης, σχεδιάζεται από την κυβέρνηση και τους θεσμούς η αναπροσαρμογή του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών σε πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά προβλεπόμενα επίπεδα του ΠΔ 169/2007, όπως διαμορφώθηκαν με τον νόμο 3029/2002. «Το ποσοστό αναπλήρωσης η επιτροπή “σοφών” του υπουργείου Εργασίας προτείνει να είναι στο 62%, ενώ οι δανειστές στο 55%. Ποσοστά επανυπολογισμού που θα κυμαίνονται από 0,7% για τα πρώτα 15 χρόνια υπηρεσίας έως 1,2% για τα 40 χρόνια, συνυφασμένα πάντα με την ηλικία συνταξιοδότησης» επισήμανε ο κ. Αντωνιάδης. Και πρόσθεσε: «Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για θέσπιση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξιμες αποδοχές για το έτος 2016, η οποία όμως αναμένεται να εξαλειφθεί εντελώς από τις αρχές του 2017».

Τα ερωτήματα

Προβλέπεται με το νέο Ασφαλιστικό να υπάρξει μία βασική εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ (αν δινόταν σήμερα), η χορήγηση της οποίας θα εξαρτάται από την εξάντληση των προαπαιτούμενων ετών παραμονής και προβλεπόμενης ηλικίας (από εκεί και πέρα θα χορηγείται και η αναλογική σύνταξη, η οποία προκύπτει από τις εισφορές). Πως όμως θα καθορίζεται για τους στρατιωτικούς η εθνική σύνταξη; Έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το ασφαλιστικό καθεστώς των στρατιωτικών είναι, τουλάχιστον έως σήμερα, ιδιόμορφο και δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, αφού τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας συμπληρώνουν έως 40 χρόνια υπηρεσίας στο 58ο έτος της ηλικίας τους;

Κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και αυτά που ακούγονται από επίσημα χείλη είναι ήξεις αφήξεις, επιτείνοντας την ανησυχία και τους φόβους για νέες μειώσεις τα επόμενα χρόνια.

Πότε συμπληρώνεται η 40ετία

Για τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ η ασφάλιση και η καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών τους αρχίζουν από το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι περισσότεροι στρατιωτικοί αποστρατεύονται-συνταξιοδοτούνται με υπαιτιότητα της υπηρεσίας και όχι με δική τους επιθυμία. Ακόμα και εάν εξαντλήσουν την προβλεπόμενη 40ετία με το νέο Ασφαλιστικό ή τα 25-40χρόνια παραμονής στο στράτευμα με το παλαιό σύστημα, θα φτάσουν στο όριο του 58ου έτους της ηλικίας τους, που θα υπολείπεται από τα προτεινόμενα στο νέο Ασφαλιστικό όρια για τους επανυπολογισμούς και τον μη καταλογισμό «πέναλτι» του 62ου ή 67ου έτους της ηλικίας του ασφαλισμένου. «Αν λοιπόν η εθνική σύνταξη είναι στα 384 ευρώ και προϋπόθεση για να χορηγηθεί πλήρως είναι η συμπλήρωση του 62ου ή του 67ου έτους της ηλικίας, ποιο θα είναι το ποσό της βασικής σύνταξης που θα λάβει ο στρατιωτικός που αποστρατεύεται στο 58ο έτος της ηλικίας του;» αναρωτήθηκε ο κ. Αντωνιάδης. Πιθανολογείται λοιπόν ότι η εξαίρεση που ισχύει σήμερα θα πάψει να ισχύει και οι στρατιωτικοί-σώματα ασφαλείας θα λαμβάνουν πλήρη σύνταξη συμπληρώνοντας το 62ο έτος. Εκεί λοιπόν που οι απόστρατοι περίμεναν να αποκατασταθούν οι συντάξεις τους, αφού δικαιώθηκαν από το ΣτΕ, βλέπουν να έρχεται νέος πέλεκυς.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 13/12/2015 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ - akoutras@dimokratianews.gr)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

1) ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: «Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου, προς πάσα κατεύθυνση»
2) ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ: ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;
3) Επανυπολογισμός συντάξεων και 50% ποσοστό αναπλήρωσης (ΠΙΝΑΚΑΣ)

5 σχόλια:

 1. ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΕ-ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΕ,ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΘΗΚΑΝ ΜΕ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ π.χ.- ΕΥΔΟΚΙΜΩΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝΤΕΣ- ΜΕΧΡΙ π.χ.ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ 62 ο ΕΤΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ.
  ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΠΧ. ΓΙΝΕΙ, ΤΟ ΥΠΑΙΤΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ(ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ) ΤΟΥ ΑΞΚΟΥ, ΑΣ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ{ μέχρι την συμπλήρωση του 62ου) ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟ, ΑΠΟ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΛΠ.
  ΟΙ ΕΦΕΔΡΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΑΞΚΟΙ ΟΣΟΙ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ (ΠΛΗΘΩΡΑ ΠΤΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ), ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, ΤΥΠΙΚΑ,ΗΘΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ,ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΕ ΒΑΘΕΙΑ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ,ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 60 ΕΤΩΝ.
  ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ.ΕΤΣΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΠΟΡΟΥΣ- (ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΧΥΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ), ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΕΝΟ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΩΝ ΣΕ ΠΑΡΕΜΦΕΡΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΞΚΩΝ.
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ??? ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΑΡΑΓΕ???,
  Η ΤΡΟΙΚΑ,ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ,ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ,ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΡΕΤΟ ΙΣΩΣ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΟΤΑΝ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΛΑΙΝΕ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΠΟΤΕ ΚΟΙΤΑΤΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΗ ΜΙΛΑΤΕ-ΒΛΕΠΕΤΕ ΔΙΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΠΕΡΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΟΣΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΑΚΥΡΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΜΙΣΘΩΝ –ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ –ΣΑΣ ΤΑ ΓΡΑΦΑΜΕ ΕΙΣΤΕ > Σ Α Π Ι Ο Κ Ρ Ε Α Σ < ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΔΩΝΕΙ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΩΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ....ΗΣΥΧΑ (ΑΝΗΣΥΧΑ) ΠΡΑΓΜΑΤΑ-ΨΑΞΤΕ ΚΑΙ ΒΡΕΙΤΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΜΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-Ξ Υ Π Ν Ε Ι Σ Τ Ε ΚΑΙ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΕΞΥΠΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΓΙΝΕΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ευτυχώς που κάνει επιθετική διαπραγμάτευση ο παπατζής, παραμυθάς. δούλεψαν τον κόσμο πήραν τζάμπα ψήφους και τώρα εξαφανίζονται οι ψεύτες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Α ρε Καμμένε μας έκαψες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΟΙ ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΜΠΟΥΣΚΕΜΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΕΛΥΣΑΝ, ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ