Αρχική » , , , , » ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: «Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου, προς πάσα κατεύθυνση»

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: «Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου, προς πάσα κατεύθυνση»

Αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό, που προτίθεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να καταθέσει η Κυβέρνηση και κατόπιν συνεχών αλληλοενημερώσεων που είχαμε με έγκριτους εργατολόγους, αλλά και... ειδικούς συμβούλους ασφαλιστικών φορέων, το συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι πως, το νέο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα, πέραν της δημιουργίας ενός κυρίου ενιαίου φορέα-ταμείου ασφάλισης, επικεντρώνεται ουσιαστικά, στις ηλικίες συνταξιοδότησης, στους χρόνους εργασίας και στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αφού τα όρια ηλικίας έχουν φτάσει στα ανώτατα επιθυμητά (για την εκάστοτε Κυβέρνηση και τους θεσμούς) και δη για τους Στρατιωτικούς (στελέχη Ε.Δ. & Σ.Α., σύμφωνα με το ν.2084/92), επίπεδα!!!

Έτσι δυστυχώς, φαίνεται πως επαληθεύονται οι φόβοι μας πως η συγκεκριμένη στοχοποίηση (με αναδρομικότητα), θα αφορά κατά βάση στους 120.000 και πλέον συνταξιούχους Στρατιωτικούς, οι οποίοι προβλέπεται να δουν:

Την αναπροσαρμογή του ποσοστού αναπλήρωσης (62% ή 55%?) των συνταξίμων αποδοχών τους (πλέον θα γίνεται λόγος για το κομμάτι της "αναλογικής" σύνταξης) σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά προβλεπόμενα του ΠΔ 169/2007, όπως διαμορφώθηκαν με τον ν.3029/02. Ποσοστά επανυπολογισμού, που θα κυμαίνονται από 0,7% για τα πρώτα 15 έτη, έως 1,2% για τα 40 έτη (συνυφασμένα πάντα με την ηλικία αποχώρησης). Οι πληροφορίες μας επίσης κάνουν λόγο, για το έτος 2016, τη θέσπιση της "προσωπικής διαφοράς" στις συντάξιμες αποδοχές, η οποία όμως αναμένεται από 1-1-2017, να εξαλειφθεί εντελώς.

Τη (συν)άθροιση με την "εθνική" (βασική) σύνταξη των 384 ευρώ, που ο υπολογισμός της όπως φαίνεται θα εξαρτάται και αυτός από την εξάντληση των προαπαιτουμένων ετών παραμονής και προβλεπόμενης ηλικίας.

Και άδω έρχονται και γεννιούνται τα ερωτήματα και κατά πόσον, οι συγκεκριμένες προτάσεις-προβλέψεις, έχουν λάβει υπόψιν το γεγονός πως το ασφαλιστικό καθεστώς των Στρατιωτικών, είναι τουλάχιστον έως σήμερα, ιδιόμορφο και δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο του Δημοσίου ή του Ιδιωτικού τομέα, καθόσον:

α) Η ασφάλιση τους και η καταβολή των προβλεπομένων ασφαλιστικών τους εισφορών, αρχίζει από το 18ο έτος της ηλικίας τους (και σε κάποιους παλαιότερους ακόμα νωρίτερα).
β) Οι περισσότεροι Στρατιωτικοί αποστρατεύονται-συνταξιοδοτούνται με υπαιτιότητα της Υπηρεσίας και όχι με δική τους επιθυμία.
γ) Ακόμα και εάν εξαντλήσουν την προβλεπόμενη 40ετία με το νέο ασφαλιστικό ή τα 25-40 χρόνια παραμονής στο στράτευμα με το παλαιό, θα φθάσουν στο όριο του 58ου έτους της ηλικίας του, που θα υπολείπεται από τα προτεινόμενα στο νέο ασφαλιστικό, όρια, για τους επανυπολογισμούς και τον μη καταλογισμό "πέναλτυ", του 62ου ή 67ου έτους της ηλικίας, του ασφαλισμένου.
δ) Ακόμα και οι Στρατιωτικοί που αποχώρησαν από το στράτευμα με αίτησή τους, (εν γνώσει τους πως θα εισπράξουν πολύ μικρότερες συντάξιμες αποδοχές & κάνοντας χρήση του νόμιμου και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους), πριν τη συμπλήρωση 35ετίας ή 40ετίας, ακόμα λοιπόν και αυτοί, που έχουν υποστεί "μαρτυρικές" κρατήσεις μέχρι σήμερα, δεν δύναται να συμπεριληφθούν σε αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα και να υποστούν τις μέγιστες των συνεπειών, με αναδρομικότητα μάλιστα. Γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής, πως πολλοί εξ αυτών αποχώρησαν με 6μηνα επικινδυνότητας (πτητικά-καταδυτικά κλπ), που προσμετρούσαν ως διπλάσιος συντάξιμος χρόνος, σαν τα βαρέα και ανθυγιεινά των λοιπών ασφαλιστικών φορέων.

Αναμένουμε λοιπόν από τα συναρμόδια Υπουργεία, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας και Οικονομικών και προτού το νέο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, δοθεί στη δημοσιότητα και προς δημόσια διαβούλευση των συμπολιτών μας, να λάβουν σοβαρά υπόψη, τις ανωτέρω παραμέτρους και να υπάρξει σχετική "πρόβλεψη" για το καθεστώς των Στρατιωτικών. Πρόβλεψη εφάμιλλη του νομοθέτη που τόσα χρόνια είχε αποτυπώσει στην οικεία νομοθεσία και όπως οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατέδειξαν, αναγνωρίζοντας διαχρονικά τις ιδιαίτερες εργασιακές συνθήκες και την επικινδυνότητα του περιβάλλοντος εμπλοκής των στελεχών των ΕΔ και ΣΑ (οπλικά συστήματα, πυρομαχικά, πτήσεις, καταδύσεις, βολές και ασκήσεις με πραγματικά πυρά, αναχαιτίσεις, «θερμά» επεισόδια, ασφάλεια συνόρων, κλπ) θεσπίζοντας  ειδικό καθεστώς & διαχωρίζοντας τις στρατιωτικές συντάξεις από τις υπόλοιπες του Δημοσίου.

Γ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
Πρόεδρος ΣΑ/ΣΣΑΣ

(apofoitoissas.gr)


ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Επανυπολογισμός συντάξεων και 50% ποσοστό αναπλήρωσης (ΠΙΝΑΚΑΣ)

3 σχόλια:

  1. ΟΙ ΑΠΟΣΤΣΡΑΤΟΙ ΛΑΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΞΚΟΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΝ ΑΣ ΨΑΞΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΛΑΨΕΣ-ΑΜΑΝ ΚΑΝΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΨΤΕ 30 ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ-ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΝΑΙ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ....=ΕΠΙΣΗΣ ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ 50 ΕΥΡΑ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ 20 ΡΙΚΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΣΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ-ΞΥΠΝΑΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΛΑΨΟΥΡΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα γεμίσει η αγορά από μαύρη εργασία, δυστυχώς δεν αλλάζει τίποτα από τους παπατζήδες της πολιτικής, άχρηστοι μια ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 330.000 χιλιάδες συνταξιούχοι πέρνουν σήμερα τρεις συντάξεις και άνω, δηλαδή σχεδόν κάθε εβδομάδα και μία σύνταξη, εάν δε υπολογίσουμε και αυτούς που πέρνουν δύο συντάξεις τότε ο αριθμός σχεδόν είναι διπλάσιος και οι πολιτικοί παπατζήδες ασχολούνται με τον συνταξιούχο που πέρνει μια σύνταξη για να ζήσει, απαράδεκτοι, αίσχος, ξεφτήλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ