Βγήκαν τα μαχαίρια για τις κρίσεις


Αλλαγές στην ηγεσία φέρνει η κόντρα Μπεγλίτη - Φράγκου, με τελευταία διαφωνία για τα... σκουπίδια

Εποχές «Νικολοβάρβαρων» (όπως χαρακτηρίζονταν παλαιότερα οι έκτακτες κρίσεις στο στράτευμα, καθώς γίνονταν μεταξύ των εορτών της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Νικολάου) θυμίζουν τις τελευταίες, ημέρες οι Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης ετοιμάζεται ήδη να προχωρήσει σε αλλαγές.

Η υποβόσκουσα... αντιπαράθεσή του, κυρίως, με τον αρχηγό ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκο (και για το θέμα της νέας δομής) δεν αποκλείεται να αποτελέσει τη θρυαλλίδα ευρύτερων αλλαγών.

Σε άλλο μήκος κύματος

Η σχέση Μπεγλίτη - Φράγκου έχει περάσει από 40 κύματα, με τις «καταιγίδες» να είναι μάλλον περισσότερες από τις περιόδους γαλήνης. Ο αρχηγός ΓΕΣ, ικανότατος αξιωματικός και με τεράστιες γνώσεις στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, καθώς μιλάει απταίστως την τουρκική γλώσσα, βρέθηκε αρκετές φορές σε άλλο μήκος κύματος και δεν δίστασε να εκφράσει τις διαφωνίες του. Τελευταίο παράδειγμα, το θέμα των σκουπιδιών, όπου οι επιφυλάξεις του ΓΕΣ για την εμπλοκή των Ε.Δ. ήταν σοβαρές.

Εφόσον, πάντως, ο κ. Μπεγλίτης προχωρήσει σε έκτακτες κρίσεις και εισηγηθεί την αποστρατεία του, τότε φαβορί για αντικαταστάτης του προβάλλει ο αντιστράτηγος Μιχάλης Κωσταράκος, διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού και του NDC-GR. Πρόκειται για άριστο επαγγελματία με μεγάλες επιχειρησιακές ικανότητες και γνώση τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ε.Ε.

Το αμέσως μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα παραμείνει στη θέση του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, ο οποίος επελέγη για τη θέση αυτή από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεΐμαράκη, ασχέτως αν τον έχει ξεχάσει και δεν του έχει κάνει ούτε ένα τηλεφώνημα! Μάλιστα, όπως γνωρίζει η «δημοκρατία», ο κ. Γιάγκος έχει βάλει «λυτούς και δεμένους» μέσα από το ΠΑΣΟΚ ώστε να περισωθεί και να παραμείνει στη θέση του.

Στην περίπτωση που δεν το καταφέρει, επικρατέστερος για αντικαταστάτης του εμφανίζεται ο αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Παναγιώτης Ευθυμίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε αποστρατεία τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Δημήτρη Ελευσινιώτη. Σε ό,τι αφορά τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Βασίλη Κλόκοζα -επιλογή και αυτός του κ. Μεΐμαράκη-, η τύχη του θα κριθεί την τελευταία στιγμή και θα εξαρτηθεί από πιθανές «καραμπόλες». Πάντως, όπως λένε και μέσα στην Αεροπορία, είτε μείνει είτε φύγει θα ξεχαστεί γρήγορα, καθώς το έργο του ελάχιστα απέχει από το να χαρακτηριστεί «μηδενικό».

Μειώνεται έως και 20% το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ αλλαγές έρχονται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ), ενδεχομένως και μέσα στην ημέρα, σε κάθε περίπτωση εντός της εβδομάδας, αναμένεται απόφαση για μείωση έως και 20% του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού σε βάθος δεκαετίας.

Στις αλλαγές περιλαμβάνονται η κατάργηση και η συγχώνευση πολλών μονάδων και μειζόνων σχηματισμών -ίσως και Σώματος Στρατού- και η σύμπτυξη επιπέδων διοίκησης, όπως αυτή του στρατηγείου της Α' Στρατιάς, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει αλλαγές και χρειάζονται ολοκλήρωση. Για παράδειγμα το Πολεμικό Ναυτικό έχει παροπλίσει ήδη 7-8 πλοία, σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς έχουν μεταπέσει σε μικρότερο επίπεδο, όπως και Σμηναρχίες Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται η κατάργηση τριών θέσεων αντιστρατήγων και έξι υποστρατήγων του Στρατού Ξηράς, δύο υποναυάρχων του Πολεμικού Ναυτικού και δύο υποπτεράρχων της Πολεμικής Αεροπορίας. Αναλογικά θα ανοίγει προς τα κάτω η πυραμίδα και στους άλλους βαθμούς, που σημαίνει μείωση του αριθμού ταξιάρχων/αρχιπλοιάρχων, συνταγματαρχών κ.λπ. Ωστόσο ο ακριβής αριθμός στελεχών -και συνάμα η οροφή- του στρατεύματος θα προκύψει από την τελική μορφή που θα πάρει η νέα δομή, βάσει του ανανεωμένου δόγματος και των γενικών κατευθύνσεων που έχει δώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης. Πάντως, όπως σημείωνε στη «δημοκρατία» ανώτατος αξιωματικός, οι αλλαγές θα προχωρήσουν εφόσον ο κ. Μπεγλίτης ανάψει τελικά το πράσινο φως, καθώς έως τώρα φημίζεται για την αναβλητικότητά του.

Όσο για την πολιτική Εθνικής Άμυνας, δεν προβλέπει πλέον από Βορρά κίνδυνο, ενώ για την υπαρκτή απειλή εξ Ανατολών δίνει, καταρχήν, χαρακτηριστικά σημειακής σύγκρουσης.

Κόλπα για να καμφθούν οι απόστρατοι

ΜΕ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ και επικοινωνιακά τεχνάσματα επιχειρεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης να κάμψει τις αντιδράσεις των απόστρατων αξιωματικών αναφορικά με τα μέτρα εναντίον τους που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Όπως είναι γνωστό, στις εξαιρέσεις από τη μείωση του 40% του τμήματος της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ έχουν συμπεριληφθεί οι απόστρατοι οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και έχουν αποστρατευτεί αυτεπάγγελτα.

Επιπλέον εξαιρέθηκαν και οι απόστρατοι που έχουν συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Το γεγονός αυτό ήρθε να... πανηγυρίσει με χθεσινή του ανακοίνωση ο κ. Μπεγλίτης, τονίζοντας ότι η ευνοϊκή ρύθμιση αφορά 5.668 άτομα, ξεχνώντας την ίδια στιγμή τους υπόλοιπους 5.462, καθώς το σύνολο των αποστράτων που δεν έχουν συμπληρώσει το 55 έτος της ηλικίας τους ανέρχεται σε 11.130.

Η εισφορά

Ακόμη πρόσφατα καθιερώθηκε ειδική εισφορά 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισής τους (ΤΠΔΥ), ενώ για όσους δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ η εισφορά αποδίδεται στον ΟΑΕΔ.

Με ανάλογη πρόταση του κ. Μπεγλίτη συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο σχετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία η ειδική εισφορά των στρατιωτικών θα αποδίδεται πλέον στα Μετοχικά Ταμεία.

(ΔΗΜΚΡΑΤΙΑ 24/10/2011 – Σ.Λ.)

1 σχόλια:

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ