Αρχική » , , » Απώλειες έως 50% στις αποδοχές των αξιωματικών

Απώλειες έως 50% στις αποδοχές των αξιωματικών


ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Αρνητικά τα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας πολλών στελεχών. Τάσεις φυγής από το στράτευμα λόγω της οικονομικής κατάστασης

Σε ποσοστό έως και 50% υπολογίζεται να φθάσουν οι απώλειες των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών με το προωθούμενο από την κυβέρνηση «τσεκούρωμα» στο ειδικό τους μισθολόγιο και την... ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ήδη, από την εφαρμογή του Μνημονίου οι μειώσεις στο εισόδημά τους κυμαίνονται από 16,5% έως 33,5%, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το «πάγωμα» του χρονοεπιδόματος και των μισθολογικών προαγωγών που ισχύουν από τον περασμένο Ιούλιο. Δραματική είναι η περικοπή και των συντάξεων, οδηγώντας τους απόστρατους σε απόγνωση.

Αρνητικό κλίμα

Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση για περικοπές και στα ειδικά μισθολόγια προκάλεσε απογοήτευση, αναστάτωση και εκνευρισμό στους στρατιωτικούς που άκουγαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη να διακηρύσσει μήνες ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρόκειται να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, συνεπώς να πληγούν περαιτέρω οικονομικά. Σε συνεννόηση με την Τρόικα η κυβέρνηση δέχθηκε να «βάλει χέρι» και στα ειδικά μισθολόγια δήθεν για να καλύψει δημοσιονομικές στερήσεις την περίοδο 2013-2014, ενώ επιχείρησε να παρουσιάσει την απόφασή της ως «κοινωνικά δίκαιη».

Τι σημαίνει μειώσεις και στα ειδικά μισθολόγια, εν προκειμένω των ένστολων; Απώλειες της τάξεως του 15%-20% των μηνιαίων τους αποδοχών, όπως εκτιμάται. Αν και δεν υπάρχει κάτι δεδομένο, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εξετάζει μειώσεις ανάλογες με αυτές των δημοσίων υπαλλήλων με το ενιαίο μισθολόγιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές, μεσοσταθμικά, ήταν της τάξης του 20%. Κανείς, ωστόσο, δεν γνωρίζει πώς θα επιτευχθεί αυτό, από τη στιγμή που τα ειδικά μισθολόγια έχουν ιδιαιτερότητες. Θα μειωθεί ο βασικός μισθός, θα περικοπούν επιδόματα και αν ναι ποια θα είναι αυτά και σε τι ποσοστό θα μειωθούν;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο είναι επιδόματα υψηλού κόστους, ανάμεσα στα οποία και το υψηλής επικινδυνότητας.

Οι στρατιωτικοί είναι ανάστατοι από τον κατήφορο που έχουν πάρει οι αποδοχές τους και όλο και περισσότεροι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες. Ενδεικτικό είναι ότι αρκετά στελέχη έλαβαν τον Οκτώβριο εκκαθαριστικά μισθοδοσίας αρνητικά, ή πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους ελάχιστα ευρώ, αφού κλήθηκαν να πληρώσουν αναδρομικά μέτρα της κυβέρνησης για το 2011, τη στιγμή που «τρέχουν» πάγια έξοδα από στεγαστικά κυρίως δάνεια. Την παραίτηση βλέπουν, πλέον, πολλοί στρατιωτικοί ως τη μοναδική λύση, με την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει τα 35 χρόνια υπηρεσίας για να μην υποστούν 40% μείωση συντάξεων. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μία έξτρα απασχόληση, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις οικογενειακές μας ανάγκες», λένε.

Από τις αρχές του 2010, που η κυβέρνηση άρχισε να λαμβάνει τα πρώτα οικονομικά μέτρα και κατόπιν, με την «καταιγίδα» του Μνημονίου, οι στρατιωτικοί έχουν χάσει από 20% έως και 30% των καθαρών αποδοχών σε σύγκριση με το 2009. Στη μόνη κατηγορία που διαπιστώνεται μείωση κάτω του 20% (16,47%) είναι αυτή του έγγαμου λοχία, ενώ στους υψηλόβαθμους φθάνει έως και 35,2%.

«Πάγωμα» επιδομάτων

Στις μειώσεις δεν συμπεριλαμβάνεται το «πάγωμα» του χρονοεπιδόματος και των μισθολογικών προαγωγών που ισχύουν από την 1η Ιουλίου του 2011. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια έως και 250 ευρώ μηνιαίως, δεδομένου ότι ανά διετία το χρονοεπίδομα αυξάνεται κατά 4% και η μισθολογική εξέλιξη ήταν μία σημαντική οικονομική ανάσα για τους στρατιωτικούς.

Δεν έχουν, επίσης, υπολογιστεί οι περικοπές που έρχονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπει μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ αναδρομικά από αρχές του 2011 (επιβάρυνση δηλαδή 700 ευρώ επιπλέον το χρόνο) και κατάργηση της οικογενειακής παροχής για τους έγγαμους (35 ευρώ το μήνα).

Οδηγούν στην εξαθλίωση και τους απόστρατους

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κατάσταση που επιδεινώνεται με τα ολοένα και περισσότερα μέτρα σε βάρος του προσωπικού, είναι βέβαιο ότι πλήττει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Την ίδια ώρα. η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αντί να λάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση εκτόνωσης της κατάστασης και ανακούφισης των στρατιωτικών, αρκείται στην αντιπαράθεση με τους απόστρατους που διεκδικούν να ζήσουν αξιοπρεπώς τα χρόνια που τους απέμειναν, μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας στο Στράτευμα.

Θεωρεί παράλογο προφανώς ο κ. Μπεγλίτης να αντιδρούν οι απόστρατοι στη «φοροκαταιγίδα» και τις συνεχόμενες μειώσεις στις συντάξεις τους και κάνει παραινέσεις «να ζούμε με λιγότερα». Αφού η κυβέρνηση τους έκοψε σε ποσοστό 30%-40% τις συντάξεις, τους στέρησε το δικαίωμα να λαμβάνουν σύνταξη και ταυτόχρονα να εργάζονται, περιέκοψε τα μερίσματα που παίρνουν από τα Μετοχικά Ταμεία, έβαλε στο... μάτι τα αποθεματικά ακόμη και του Ταμείου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, έρχεται τώρα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών να μειώσει περαιτέρω κατά 20% τις κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ και κατά 40% τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ για τους δικαιούχους κάτω των 55 χρόνων και να περικόψει επίσης κατά 20% το εφάπαξ και κατά 30% τις επικουρικές συντάξεις.

(Ε.Τ. 16/10/2011 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ)
(Σ.Λ.)

2 σχόλια:

 1. ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ??
  ΑΠ΄ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΝΟΥ..
  ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΟ...
  ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΥΛΑΓΑΜΕ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΧΡΟΝΙΑ.. !!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είμαστε απαράδεκτοι!Έχουμε τόσο καιρό που όλοι πλέον οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι πρόκειται περί "αισχάτης προδοσίας"! Καθόμαστε και περιμένουμε τα χειρότερα που έχουν προγραμματίσει στο όνομα του ξεπουλήματος και της προδοσίας! Ας βρεθεί κάποιος που θα συγκεντρώσει τον κόσμο να δράσει δυναμικά και να τους πετάξουμε στη θάλασσα να ξεβρωμίσει ο τόπος! Βελούδινα δεν πρόκειται να κερδίσουμε την πατρίδα μας καταλάβετέ το!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ