Αρχική » , » Ριζικές αλλαγές στο στράτευμα

Ριζικές αλλαγές στο στράτευμα


Κόβεται σταδιακά το 20% του προσωπικού, μονάδες και... αστέρια στρατηγών

Έως και 20% μείωση του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού σε βάθος δεκαετίας μπορεί να αποφέρει η επικρατούσα πρόταση για την νέα, πιο λιτή, οικονομική και ευέλικτη, δομή δυνάμεων του ελληνικού στρατεύματος που θα παρουσιαστεί για συζήτηση και εξειδίκευση στα αρμόδια όργανα του Πενταγώνου την επόμενη εβδομάδα.

Η κατάργηση και η συγχώνευση... πολλών μονάδων και μειζόνων σχηματισμών - ίσως και Σώματος Στράτου- και η σύμπτυξη επιπέδων διοίκησης όπως αυτή του στρατηγείου της 1ης Στρατιας που ακούγεται θα αποτελέσουν μαζί με άλλες που ήδη έχουν γίνει αποσπασματικά την τελευταία διετία, δίνουν ένα στίγμα των αλλαγών. Για παράδειγμα το ναυτικό έχει παροπλίσει ήδη 7-8 πλοία, σχηματισμοί του Στράτου έχουν μεταπέσει σε μικρότερο επίπεδο, όπως και σμηναρχίες μάχης κοκ.

Επίσης τρεις θέσεις αντιστράτηγων, έξι υποστρατήγων, δυο υποναύαρχων και δύο υποπτέραρχων θα κόψει το «ψαλίδι» της ανασυγκρότησης στο υψηλότερο επίπεδο, ενώ αναλογικά θα ανοίγει προς τα κάτω η πυραμίδα και στους άλλους βαθμούς που σημαίνει μείωση του αριθμού ταξίαρχων/αρχιπλοιάρχων, συνταγματαρχών κ.ο.κ. Ωστόσο ο ακριβής αριθμός στελεχών - και συνάμα η οροφή - του στρατεύματος θα προκύψει από την τελική μορφή που θα πάρει η νέα δομή, βάσει του ανανεωμένου δόγματος και των γενικών κατευθύνσεων που έχει δώσει ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης.

Η νέα πολιτική εθνικής Άμυνας δεν προβλέπει πλέον από βορρά κίνδυνο, για την υπαρκτή απειλή εξ ανατολών δίνει, κατ’ αρχήν, χαρακτηριστικά σημειακής σύγκρουσης ενώ υπολογίζεται και η ανάγκη των διεθνών συμμετοχών.

Το ΓΕΕΘΑ και το καθένα από τα Γενικά Επιτελεία διαμορφώνουν τα σχέδια για τη μελλοντική δομή που προκρίνουν με στόχο να ενιαιοποιηθούν στο επίπεδο του Συμβουλίου Άμυνας που θα συνεδριάσει στη συνέχεια υπό την προεδρία του υπουργού. Μια διαδικασία όχι και τόσο εύκολη παρόλο που η προεργασία της έχει αρχίσει από τα τέλη της δεκαετίας του '90 - αρχές της δεκαετίας του2010. Ένα από τα σημεία «τριβής» είναι πάντως τα λιγότερα επίπεδα στρατιωτικής διοίκησης τις αρνητικές επιπτώσεις των οποίων καταγράφουν και οι εκθέσεις αξιολόγησης του ΝΑΤΟ.

Οι κρίσεις

Εμπόδιο στην εφαρμογή των προηγούμενων σχεδίων ανασυγκρότησης και ενίσχυσης της διακλαδικότητας αποτελούν και οι επικρατούσες «συντεχνιακές νοοτροπίες και γραφειοκρατικές αντιλήψεις» που, όπως είπε πρόσφατα ο κ. Μπεγλίτης, επικρατούν ορισμένες φορές.

Η πρόθεση του υπουργού είναι πάντως να προχωρήσει «σε βάθος», «παρά τις αντιστάσεις», όπως είπε ο ίδιος. Αυτό που δεν ξεκαθάρισε είναι αν αυτό ισχύει και για τις έκτακτες κρίσεις αξιωματικών που όλο και περισσότερο ακούγεται στους διαδρόμους ότι επίκεινται.

(ΝΕΑ 21/10/2011 – ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ)

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Προδοσία προ των πυλών: Η κυβέρνηση «σβήνει» δύο Μείζονες Σχηματισμούς! 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ