Αρχική » , , » Βίτσας: «Δεν θα μειωθούν άλλο οι μισθοί των Στρατιωτικών»

Βίτσας: «Δεν θα μειωθούν άλλο οι μισθοί των Στρατιωτικών»


Τη δέσμευσή του πως δεν θα υποστούν καμία μισθολογική μείωση τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δίνει, μιλώντας στην «Αγορά», ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας δηλώνει πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται «μέτρα που θα έρχονται να βελτιώνουν τη θέση τους, όπως κατοικίες και εξορθολογιομός των μεταθέσεων». Ο κ. Βίτσας πετά το γάντι στους Ευρωπαίους για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας για το Προσφυγικό, ενώ τονίζει πως οι καναλάρχες χρησιμοποιούν τους εργαζομένους σαν ασπίδα, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν υπό το προηγούμενο καθεστώς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η περικοπή των συντάξεων και η αυξημένη φορολογία δημιουργούν ένα βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση. Πώς θα επιχειρήσετε να το αντιστρέψετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν και επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα, που αναγκαστήκαμε να λάβουμε, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Για τη δική μας κυβέρνηση, αυτό που από κάποιους ονομάζεται "βαρύ κλίμα" έχει να κάνει με τη δική μας αίσθηση και τη δική μας αγωνία να βγούμε από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων και της επιτροπείας. Βέβαια, τα επώδυνα μέτρα δεν συγκρίνονται με όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σε μισθούς και συντάξεις. Στην παρούσα φάση, με δεδομένες τις διεθνείς συνθήκες, αυτό που προέχει είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας και να παραμείνει η χώρα μας πυλώνας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή. Πιστεύω ότι και οι δύο αυτές προϋποθέσεις υπάρχουν και πάνω σε αυτές μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση των μέτρων αποκατάστασης για τους πιο αδύναμους, της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα της πραγματικής οικονομίας. Δεν θέλουμε μια ανάπτυξη μόνο στους αριθμούς αλλά και στη ζωή των ανθρώπων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας προβληματίζει τυχόν κατάρρευση της συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Είμαστε αισιόδοξοι ότι η συμφωνία όχι μόνο δεν θα καταρρεύσει αλλά και θα λειτουργήσει πιο ολοκληρωμένα. Αυτό όχι γιατί εμείς το θέλουμε αλλά το υπαγορεύει και το συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει κάποιες αλήθειες να λέγονται πιο συχνά. Μπορεί να γίνονται διάφορα παζάρια από την τουρκική πλευρά αλλά η πραγματικότητα είναι και πως από την πλευρά των ευρωπαϊκών χωρών δεν υπήρχε η πρέπουσα ανταπόκριση. Η συμφωνία αυτή είναι ένα σύνολο μέτρων που συνιστούν ένα σύστημα. Υπάρχει βέβαια το πρόβλημα με τις επιστροφές στην Τουρκία αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν πολύ καθυστερήσει στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία, ενώ στην αποστολή προσωπικού για να εξετάζουν τα αιτήματα ασύλου στα ελληνικά νησιά βρισκόμαστε μόνο στο 10%. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο τρόπος αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις. Πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση το γεγονός πως 2.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να τελειώσουμε με τα ψέματα. Ο νόμος και η διαγωνιστική διαδικασία έβαλε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό χάος, επέβαλλε τους όρους της νομιμότητας. Συγχρόνως βάζει στα δημόσια ταμεία 246 εκατ. ευρώ προς κοινωνική χρήση. Σκεφτείτε πόσα χρήματα χάθηκαν για το δημόσιο τα προηγούμενα 27 χρόνια. Άρα έχει μπει η νόμιμη βάση για να χτυπηθεί η πανθομολογούμενη διαπλοκή και υπάρχει και κέρδος. Υπάρχει και η επίθεση ενάντια στους κυβερνητικού χειρισμούς. Όλα τα επιχειρήματα που έχω ακούσει συγκλίνουν σε 2. Το πρώτο: να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Δεν πρόκειται να γίνει. Το δεύτερο: ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας είναι το παν και η θέλησή και το συμφέρον του ο νόμος. Πρόκειται για τεραστίου μεγέθους λαθεμένη αντίληψη, που προσπαθεί με απειλές να βάλει τους εργαζόμενους μπροστά για να τους χρησιμοποιήσουν σαν ανθρώπινη ασπίδα, στην προσπάθεια που κάνουν για διάσωση και διαιώνιση του καθεστώτος ανομίας και αυθαιρεσίας στο οποίο είχαν μάθει να λειτουργούν. Αν λοιπόν κάποιοι ιδιοκτήτες που δεν πήραν άδεια αποφασίσουν να μην αξιοποιήσουν άλλες δυνατότητες και να διακόψουν τη δραστηριότητά τους, αυτοί και μόνο αυτοί απολύουν και η κυβέρνηση μας θα προασπίσει τα δικαιώματα και  τα συμφέροντα των εργαζομένων και ήδη διαμορφώνει το πλαίσιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελικά τι θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια; Αφορούν άμεσα το υπουργείο σας… Θα υπάρξουν και νέες περικοπές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί πως δεν πρόκειται να μειωθούν άλλο οι μισθοί των στρατιωτικών. Αυτό που συζητάμε είναι η φόρμουλα που θα επιλεγεί ώστε αυτός ο όρος, δηλαδή της μη μείωσης, να υλοποιηθεί μέσα από το νέο μισθολόγιο. Η τακτοποίηση που θα γίνει έρχεται να εξορθολογήσει μια κατάσταση που διακρίνεται από πολλά ειδικά μισθολόγια και όχι να μειώσει και άλλο τις ήδη ψαλιδισμένες απολαβές, για όσους είναι υπό το ΥΠΕΘΑ. Είμαστε σε καλό δρόμο και πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν οι νέες ρυθμίσεις. Παράλληλα επεξεργαζόμαστε μέτρα, που θα έρχονται να βελτιώνουν τη θέση των στελεχών, όπως κατοικίες, εξορθολογισμός των μεταθέσεων και άλλα.

(ΑΓΟΡΑ 17/09/2016 – ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ - mod.mil.gr)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

2 σχόλια:

  1. το «Βήμα της Κυριακής» γράφει σήμερα,
    για τους ένστολους «παγώνουν» οι μισθολογικές προαγωγές, αλλά αυξάνονται, λόγω ενσωμάτωσης επιδομάτων, οι βασικοί μισθοί στα εισαγωγικά κλιμάκια. Τέλος, εξοικονόμηση προέρχεται μόνο από την απόφαση να κόβονται τα «δώρα» – βαθμοί για όσους αποστρατεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν διωρθωνετε την αδικια με τα ηλικιακα κριτηρια, οι αποστρατοι ειναι χωρισμενοι σε κατηγοριες ,αυτο ειναι ρατσιστικο και εσεις που το συνεχιζετε ρατσιστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ