Αρχική » , , , » Οι 6 παρεμβάσεις για τα ειδικά μισθολόγια. Τι δήλωσε σήμερα ο Βίτσας

Οι 6 παρεμβάσεις για τα ειδικά μισθολόγια. Τι δήλωσε σήμερα ο Βίτσας


ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Βίτσας: Δεν θα γίνει ούτε ένα ευρώ μείωση στα ειδικά μισθολόγια των ενόπλων δυνάμεων

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στα ειδικά μισθολόγια των ενόπλων δυνάμεων, έδωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας (Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα σήμερα Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016 στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά).

Όπως είπε ο υπουργός, πάντως, θα υπάρξει νοικοκύρεμα με μείωση του αριθμού των μισθολογίων, χωρίς όμως να υπάρξει «ούτε ένα ευρώ μείωση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι αντ' αυτού, θα βρεθούν άλλοι πόροι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους»:

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αλλαγές για εργαζομένους στο Δημόσιο που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να εισαγάγει στη Βουλή νομοσχέδιο όπου θα περιλαμβάνονται οι νέες ρυθμίσεις.

Μεταξύ άλλων συζητείται η κατάργηση του χρονοεπιδόματος, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία 16 μισθολογικών κλιμακίων. Διαφορετική πρόβλεψη θα υπάρχει για τα μισθολόγια των στελεχών ΕΔ-ΣΑ και των δικαστικών λειτουργών.

Υπενθυμίζεται ότι η αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων και ο εξορθολογισμός των αποδοχών αποτελεί τμήμα των υποχρεώσεων της κυβέρνησης που αφορούν την πρώτη αξιολόγηση, ενώ παράλληλα η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί για την παρουσίαση ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να μην «παγώσουν» οι αποδοχές 188.000 εργαζομένων από το σύνολο των 658.000 δημοσίων υπαλλήλων (το 28,5%) για την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», αύριο θα πραγματοποιηθεί κυβερνητική σύσκεψη όπου αναμένεται να κλειδώσουν οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια τις οποίες προτείνει η ελληνική πλευρά, ενώ για το θέμα είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και πριν από δέκα ημέρες. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να κλείσουν όλα τα ζητήματα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να τελειώσουν οι εκκρεμότητες και να ξεκινήσει χωρίς εμπόδια η δεύτερη αξιολόγηση.

35% της συνολικής δαπάνης

Το μισθολογικό κονδύλι των αμειβομένων με ειδικό καθεστώς υπολογίζεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 35% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης. Για το θέμα των ειδικών μισθολογίων θα υπάρξει νομοσχέδιο για το οποίο έχει αναλάβει την επεξεργασία των προτάσεων και τη διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα υπουργεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έχει έτοιμη την πρόταση που περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική των ειδικών μισθολογίων και «χτενίζονται» επιμέρους στοιχεία. Στόχος να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ όσων προτείνουν τα υπουργεία και όσων επιβάλλει η οικονομική κατάσταση προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες στις αποδοχές των υπαλλήλων. Οι βασικοί άξονες των αλλαγών που έχουν κλειδώσει είναι οι εξής:

1. Από τα 20 ειδικά μισθολόγια θα πάμε στα 8, με «ομογενοποιήσεις» στους βασικούς επαγγελματικούς κλάδους. Για παράδειγμα, αναμένεται να ενοποιηθούν τα ξεχωριστά μισθολόγια που ισχύουν για καθηγητές ΑΕΙ, καθηγητές ΤΕΙ, ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές ΚΕΠΕ κτλ. που αφορούν περίπου 8 ειδικά μισθολόγια που θα ενσωματωθούν σε ένα ή δύο.

2. Η ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό και η διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα (τέκνων, επίδομα θέσης ευθύνης, παραμεθορίου και ανθυγιεινής εργασίας). Παράλληλα συζητείται η κατάργηση του χρονοεπιδόματος, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία 16 μισθολογικών κλιμακίων. Διαφορετική πρόβλεψη θα υπάρχει για τα μισθολόγια των στελεχών ΕΔ-ΣΑ και των δικαστικών λειτουργών. Στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο θα παραμένουν οι υπάλληλοι για ένα έτος, ενώ στη συνέχεια θα εξελίσσονται μισθολογικά κάθε δύο χρόνια. Με την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό θα υπάρξει μία απώλεια αποδοχών 3-5% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά θα αυξηθούν οι βασικές αποδοχές πάνω στις οποίες υπολογίζεται η σύνταξη.

3. Με την καταβολή υψηλών επιδομάτων θέσης ευθύνης στόχος της κυβέρνησης είναι να αμείβονται καλύτερα οι διευθυντές και τμηματάρχες και να ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των κλιμακίων καθώς και να αυξάνεται ο μισθός ανάλογα με την εξέλιξη.

4. Διατήρηση της προσωπικής διαφοράς: Ουσιαστικά θα υπάρξει επανυπολογισμός μισθών με το νέο σύστημα αλλά για τους «παλαιούς» δεν θα υπάρχουν δραστικές αλλαγές. Η όποια μείωση προκύψει στον μισθό από το νέο σύστημα θα καλύπτεται ως «προσωπική διαφορά», κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που προβλέφθηκε στις κύριες συντάξεις. Ωστόσο, για όσους εισέλθουν μετά την ψήφιση του νέου νόμου στα ειδικά μισθολόγια, ο υπολογισμός θα γίνεται με το νέο σύστημα και χωρίς την «προσωπική διαφορά».

5. Η οικονομική στήριξη συγκεκριμένων κλάδων που τα χρόνια του Μνημονίου είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Στην κατηγορία αυτή είναι μεταξύ άλλων γιατροί και πανεπιστημιακοί.

6. Το πακέτο πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή να μην απαιτούνται νέα κονδύλια που θα δημιουργήσουν «μαύρη τρύπα» σε μια κρίσιμη στιγμή και ενώ είναι προ των πυλών η δεύτερη αξιολόγηση.

Στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων εντάσσονται τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ, οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές ΤΕΙ, οι ερευνητές, οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, το προσωπικό ΚΕΠΕ (ερευνητές), οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το Προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι αρχιερείς, και οι μουσικοί.

1 σχόλια:

 1. ΠΡΟΣ ΑΝΥΕΘΑ κ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ : Από το 2012 όλοι οι Στρατιωτικοί :
  α. Ειχαν αύξηση μισθού απο το παράλογο φαινόμενο των ΜΙΘΣΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΩΝ που αλλάζει καθε τρία χρονια ,το παράλογο ενώ κάποιο στέλεχος κατέχει βαθμό Αρχιλοχία να λαμβάνει μισθό....Ανθυπασπιστή και να του έρχεται μισθολογική προαγωγή να λάβει....μισθό Ανθυπολοχαγού ενώ.....παραμένει ...Αρχιλοχίας ας σταματήσει .
  Για τους ανακαταταγέντες ΕΚΤΟΣ Α.Σ.Ε.Π βοηθούς ΕΠ.ΟΠ ο βαθμός Αρχιλοχία φτάνει να λαμβάνουν μισθό έως .....Λοχαγού .
  Φυσικά το ίδιο ισχύει και για Ταξιάρχους / Σμηνάρχους και αντίστοιχους Στρατού Ξηράς και Πολεμικού Ναυτικού που λαμβάνουν μισθό Υποστρατήγου, Υποναυάρχου, Υποπτεράρχου.
  Βλέπουμε οτι το έτοιμο από Νοε 2014 σχέδιο Ν3883/2010 Διατηρητέος υπό προαγωγή με ετήσιο κέρδος για τα Ταμεία 88 εκατ ευρώ όσο οι ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ , εφαρμόζεται ΄΄άτυπα΄΄ σε βαθμούς Σμηνάρχου και άνω όπου το κέρδος είναι ελάχιστο λόγω της πυραμίδας των Βαθμών ενώ παραδόξως και περιέργως δεν εφαρμόζεται απο Υποσμηνία εως Σμήναρχο όπου το κερδος είναι τεράστιο.
  http://www.onalert.gr/userfiles/IERARXIA_PROAGOGES.pdf
  Η διαφορά με τον ισχύοντα Ν3883/2010 είναι στη σελ 23-24 οι βαθμοί προαγωγής και αποστρατειών.
  Μισθολογικές προαγωγές ΤΕΛΟΣ! Το γράφει ξεκάθαρα στο Μνημόνιο! Αναστολή συνταξιοδοτικού δικαιώματος 2 χρόνια σε όλους Δείτε το απόσπασμα (Φωτογραφία).

  http://www.enstoloi.gr/2013/02/blog-post_14.html
  β. Ειχαν αύξηση μισθού απο αύξηση ετών χρονοεπιδόματος που αλλάζει κάθε δύο χρόνια και εκφράζεται επι τοις εκατό του λαμβανόμενου βασικού μισθού (οχι κατεχόμενου αλλά μισθολογικού μισθού) και αλλάζει δηλαδή λαμβάνουν αύξηση κάθε δύο χρόνια
  γ. Ειχαν αύξηση μισθού απο πραγματικές προαγωγές οχι γιαλαντζί ,φέικ (μισθολογικές προαγωγές ) κάθε τρία –τέσσερα χρόνια.
  Που είδαν όλοι οι αυτόκλητοι προστάτες τις ....μειώσεις ?O ΓΙΟΥΝΓΚΕΡ ΕΙΠΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ> ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ > Α-Κ-Ο-Μ-Α < ΣΕ ΕΥΡΩ ΘΕΛΕΤΕ ΗΣΥΧΙΑ ΛΟΓΩ ΑΝΑΤΑΡΑΧΩΝ
  Αν θέλει ο ΥΕΘΑ κ Καμένος να φ’υγει λόγω ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ και ΔΙΚΑΙΟ εξορθολογισμο μισθων ας φύγει.ΕΧΕΙ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑ ΠΑΝΕ ΗΠΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ