Αρχική » , , , , , » Δραματικές νομοθετικές καθυστερήσεις τσακίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις

Δραματικές νομοθετικές καθυστερήσεις τσακίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις

Η Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική έχει μείνει στα ευχολόγια του υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου και της αναπληρώτριας Φώφης Γεννηματά, την ώρα που δεν υπάρχει εθνική στρατηγική και η αδιαφάνεια κάνει πάρτι

Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό απέκτησε επιτέλους η χώρα, έπειτα από τρία συναπτά έτη προσπαθειών, ή καλύτερα απραξίας, των ηγεσιών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο Δ. Αβραμόπουλος, λίγο πριν... αναχωρήσει για την καρδιά της Ευρώπης, ύστερα από χαρακτηριστική καθυστέρηση, κατάφερε (και πρέπει να του πιστωθεί) στις 16 Σεπτεμβρίου να συντάξει νέα εγκύκλιο που αφορά στον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό, όπως επιτάσσει ο νόμος 3978/2011, γνωστός και ως νόμος «Βενιζέλου».

Αυτό σημαίνει ότι με καθυστέρηση τριών χρόνων, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν τις επιχειρησιακές τους ανάγκες και τις ελλείψεις και, στη συνέχεια, έχοντας προσδιορίσει τις απειλές να προχωρήσουν σε προτάσεις για την απόκτηση αμυντικού υλικού.

Επί τρία συναπτά έτη, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούσαν -βάσει τις ισχύουσας νομοθεσίας- να κάνουν πρακτικά τίποτα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις. Βέβαια, επειδή στη χώρα μας δεν είναι όλα τόσο εύκολα, υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος που αποτρέπει από αυτό το... όραμα. Και ονομάζεται «Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική», η οποία σε μεγάλο βαθμό καθορίζει και τις αμυντικές προμήθειες. Η «Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική» δεν υπάρχει! Ή, πιο σωστά, όπως πληροφορούμαστε από πηγές του υπουργείου, έχει συνταχθεί και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται προς αξιολόγηση από την αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Φώφη Γεννηματά, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθεί προς το ΚΥΣΕΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του γραφείου της αναπληρωτή υπουργού, στις 9 Οκτωβρίου, γίνεται λόγος για «προσπάθειες» κατάρτισης της «Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής», το οποίο ερμηνεύεται ότι ακόμα δεν έχει καταλήξει. Και όσο δεν καταλήγει, δημιουργούνται αλυσιδωτά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι οι διαγωνισμοί που προκηρύσσει η ΓΔΑΕ για την προμήθεια στρατιωτικού υλικού. Αφού δεν υπάρχει επίσημη πολιτική για το θέμα, πώς αναλαμβάνουν κάποιοι το βάρος της προκήρυξης διαγωνισμών; Και σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαγωνισμοί αυτοί πηγαίνουν από παράταση σε παράταση, καθώς δεν υπάρχουν υποψήφιοι, λόγω και της πολυπλοκότητας των εγγράφων που απαιτούνται από το νόμο Βενιζέλου.

Οι επιπτώσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι και άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες. Άμεσα οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν ούτε ανταλλακτικά, πολλές φορές τα οποία είναι άκρως απαραίτητα. Από την άλλη πλευρά, έρχονται αντιμέτωπες με το σοβαρό ενδεχόμενο να επιστραφούν στο υπουργείο Οικονομικών τα κονδύλια που είχαν προβλεφθεί για προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω των πολλαπλών αναβολών. Με πιθανή επίπτωση τα κονδύλια που θα προβλεφθούν την επόμενη χρονιά να είναι ακόμα πιο μειωμένα, καθώς δεν θα είναι σε θέση να τα απορροφήσουν.

Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος που δεν έχει τέλος. Το γεγονός ότι πήρε παράταση η αναχώρηση του Δ. Αβραμόπουλου για τις Βρυξέλλες, μήπως θα είναι χρυσή ευκαιρία, ώστε σε συνεργασία με την κ. Γεννηματά να θέσουν τέρμα σε αυτή την κατάσταση, θύμα της οποίας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και κατ' επέκταση η αμυντική ισχύς της χώρας; Δεν θα επιθυμούσαν αμφότεροι να «μπουν κανόνες στο παιχνίδι των προμηθειών» και να μην υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» και υπόνοιες ότι κάποιοι, εντοπίζοντας το κενό που έχει δημιουργηθεί, προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν;

(ΕΞΕΛΙΞΗ 19/10/2014 – ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ - ioanna.iliadi@gmail.com - Σ.Λ.)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

1 σχόλια:

  1. PANMAN : ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΙΡΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΩ ΣΤΗΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟΥ 90 ΜΕ 2000 ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ 0!! ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΛΗ ΜΑΣ ΕΙΤΕ ΟΛΑ ΕΙΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!!ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΥΕΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΕΘΥΜΟΤΥΠΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ!! ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΑΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ?? ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ??? Η ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ!! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΠΟΝΕΜΕΝΟ ΘΕΜΑ !! ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ!! ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ