Τελικά... τι έγινε με το Μετοχικό;


Το μέρισμα στους στρατιωτικούς δόθηκε κανονικά ωστόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν μας αναφέρει το νόμο, βάσει του οποίου χορηγήθηκαν τα χρήματα στους δικαιούχους. Μήπως οι στρατιωτικοί εξακολουθούν να είναι έρμαια στις κόντρες υπουργείου και Μετοχικού Ταμείου Στρατού;

Το μέρισμα στους στρατιωτικούς από το Μετοχικό Ταμείο μπορεί να δόθηκε, ωστόσο ακόμη και σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει... το πως δόθηκε και κυρίως το αν οι δικαιούχοι θα πρέπει να ανησυχούν για το μέλλον! Βλέπετε για την ώρα κανείς δεν έχει ξεκαθαρίσει το αν έχει γίνει κάποια αλλαγή στον νόμο, βάσει του οποίου διατίθεται το μέρισμα, κάτι που αν δεν έχει συμβεί, τότε φέρνει τους στρατιωτικούς στο έλεος του εκάστοτε προέδρου του ΜΤΣ!.

Αυτό επειδή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μέρισμα στους δικαιούχους διατίθεται μόνο στην περίπτωση που το Ταμείο είναι κερδοφόρο, κάτι που -δυστυχώς- δεν συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Έτσι λοιπόν, όπως είχε δηλώσει στο ΧΩΝΙ ο πρόεδρος του ΜΤΣ Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος, έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τα χρήματα που έχουν δοθεί στους στρατιωτικούς, από την στιγμή που το Ταμείο δεν έπρεπε να τους τα καταβάλει, εκτός και αν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον κάλυπτε με νόμο για τις ενέργειές του. Ζητούσε δηλαδή με νομοθετική ρύθμιση να καλυφθούν ορισμένες λανθασμένες κινήσεις του, διαφορετικά «απειλούσε» πως θα προσέφευγε στη δικαιοσύνη, προκειμένου να πάρει πίσω τα χρήματα που ο ίδιος είχε αποφασίσει να δώσει στους στρατιωτικούς. Χρήματα που πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ΑΝΗΚΟΥΝ στους στρατιωτικούς, καθώς αποτελούν μέρος των κρατήσεων που τους γίνονταν επί σειρά ετών!

Υπό αυτές τις συνθήκες, προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με το υπουργείο για να μάθουμε τις εξελίξεις. Το μέρισμα δόθηκε από το ΜΤΣ, άρα κάποια εξέλιξη θα πρέπει να υπήρξε! Έτσι φανταστήκαμε, ωστόσο στα ερωτήματα που θέσαμε τόσο στον υπουργό Πάνο Παναγιωτόπουλο όσο και στον υφυπουργό Παναγιώτη Καράμπελα, απαντήσεις δεν πήραμε. Ο μεν κύριος Παναγιωτόπουλος δεν θέλησε να μας απαντήσει, ο δε κύριος Καράμπελας μας απάντησε, χωρίς στην ουσία να δώσει εξηγήσεις που να καλύπτουν τα ερωτήματα μας.

Στην ουσία μας απάντησε ότι το ΜΤΣ πλέον διανέμει μέρισμα αποκλειστικά με βάση τα έσοδά του, χωρίς να δημιουργεί επιπλέον χρέη και οφειλές. Μάλιστα. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να συμβαίνει ούτως ή άλλως; Για ποιο λόγο έπρεπε να έρθει η κρίση, να διαλυθεί οικονομικά το ΜΤΣ και να χρωστάει της Μιχαλούς για να το αποφασίσουμε; Από αυτό το κομμάτι της απάντησης, δεν αντιλαμβανόμαστε να έχει αλλάξει κάτι.

Αλήθεια όμως, από την στιγμή που γίνεται παραδοχή (διά της ατόπου απαγωγής) των λαθών που έγιναν τα περασμένα χρόνια, δεν θα πρέπει να αναζητήσουμε έναν υπεύθυνο για αυτά; Μήπως σε αυτό το σημείο ο «πολιτικός εκβιασμός» του Χαράλαμπου Σωτηρόπουλου πέτυχε; Δεν του επιρρίπτει κανείς ευθύνες για τα λάθη που έκανε τα περασμένα χρόνια και εκείνος με τη σειρά του δεν πραγματοποιεί την απειλή του, που έκανε λόγο για... προσφυγή στα δικαστήρια για να διεκδικήσει τα χρήματα που έδωσε στους στρατιωτικούς! Επαναλαμβάνουμε, χρήματα τα οποία οι στρατιωτικοί έχουν δουλέψει με τον ιδρώτα τους και δικαιούνται!

Στην απάντησή του, ο κύριος υφυπουργός μας ενημερώνει πως έχουν ληφθεί και είναι σε εξέλιξη διοικητικά-οικονομικά και νομοθετικά μέτρα με σκοπό την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα του Ταμείου. Μάλιστα... Εμείς στην ερώτηση μας είμαστε όμως σαφείς! Ποιοι είναι οι νόμοι αυτοί που αναφέρουν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διατεθεί το μέρισμα; Γιατί δεν πρέπει να τους μάθουμε, για να έχουμε κι εμείς μια εικόνα του τι πρέπει να περιμένουν οι στρατιωτικοί;

Για την ώρα λοιπόν δεν έχουμε κάτι δεδομένο αλλά προσπαθούμε να εξηγήσουμε με λογική τις ενέργειες που γίνονται από το υπουργείο. Οι στρατιωτικοί παραμένουν ξεκρέμαστοι αναφορικά με το θέμα του μερίσματος, καθώς από την μία δεν υπάρχει καμία απολύτως κατοχύρωσή τους στις «απειλές» του Χαράλαμπου Σωτηρόπουλου και από την άλλη ο κίνδυνος μη λήψης του μερίσματος ή της μετατροπής του σε ψίχουλα (τις χρονιές 2011 και 2012 έγιναν μειώσεις 25% και 25% αντίστοιχα) είναι ορατός, τουλάχιστον για όσο δεν μας δίνονται διευκρινήσεις από το υπουργείο για το τι πρόκειται να συμβεί. Παράλληλα, δεν διαψεύδονται τα σενάρια που θέλουν το μέρισμα των στρατιωτικών να μειώνεται περισσότερο, καθώς ο κύριος Καράμπελας απλά δεν απάντησε σε αυτό το ερώτημα.

Εμείς από την πλευρά μας θα πούμε για μία ακόμη φορά το αυτονόητο! Οι στρατιωτικοί έχουν δουλέψει και δικαιούνται μέχρι και το τελευταίο cent από το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Πρόκειται για χρήματα τα οποία έχουν δουλέψει και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να πάρουν πίσω. Το θέμα είναι όμως να μην γίνονται έρμαια στις πολιτικές κόντρες του εκάστοτε υπουργείου και του προέδρου του ΜΤΣ, όπως συνέβη σε αυτή την περίπτωση, με τις απειλές αναφορικά με το μέλλον τους να εκτοξεύονται από παντού. Μήπως να γίνει πιο ξεκάθαρο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας;

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ...

Για εβδομάδες προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με την ηγεσία του υπουργείου. Δεν κατέστη δυνατό. Τηλεφωνούσαμε πρωί, μεσημέρι, καθημερινές και Σαββατοκύριακα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός του κ. Καράμπελας απαξιούσαν να μας απαντήσουν. Τελικά στείλαμε γραπτές ερωτήσεις.

ΤΟ ΧΩΝΙ ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

1. Γνωρίζουμε πως το μέρισμα στους δικαιούχους έχει δοθεί. Μπορείτε να μας πείτε με βάση ποιο νόμο προχωρήσατε σ' αυτή την ενέργεια;

2. Υπήρξε κάποια -πρόσφατη- αλλαγή στη νομοθεσία που καθορίζει τη χορήγηση του μερίσματος όπως ζητούσε ο πρόεδρος του ΜΤΣ, Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος;

Αν υπήρξε, τότε με αυτό τον τρόπο δεν «δικαιολογούνται» οι παρατυπίες που έγιναν από τη διοίκηση του ΜΤΣ στο παρελθόν;

Αν δεν υπήρξε, οι στρατιωτικοί δεν θα πρέπει να θεωρούνται έρμαια στις προθέσεις μελλοντικών διοικήσεων του ΜΤΣ, από τη στιγμή που ο νόμος αναφέρει πως μέρισμα διατίθεται μόνο αν το ταμείο είναι κερδοφόρο;

Πέρα από αυτά τα δύο ερωτήματα, ζητήσαμε από τον υφυπουργό να μας ενημερώσει για το αν ισχύουν τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και που ήθελαν την Κυβέρνηση να εξετάζει περαιτέρω, μείωση του μερίσματος που καταβάλλει το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, στον βωμό της βιωσιμότητάς του.

ΚΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑ … ΜΗ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ

«Σε απάντηση των από 16 και 22 Ιανουαρίου 2013 επιστολών σας σχετικά με το ΜΤΣ, σας τονίζουμε ότι έχουν ληφθεί και είναι σε εξέλιξη σημαντικά διοικητικά-οικονομικά και νομοθετικά μέτρα με σκοπό την εξυγίανση και περαιτέρω βιωσιμότητα του ταμείου. Επισημαίνεται ότι το Ταμείο διανέμει πλέον μέρισμα αποκλειστικά με βάση τα έσοδά του δίχως να δημιουργεί επιπλέον χρέη και ληξιπρόθεσμες οφειλές όπως επιβάλλουν οι σχετικές περί δημοσιονομικής πειθαρχίας οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών. Επίσης σας τονίζω, ότι ο στόχος της βιωσιμότητας δεν αποσκοπεί στην χορήγηση μερίσματος μόνο στους σημερινούς δικαιούχους αλλά κυρίως στους δικαιούχους Αξ/κούς των μελλοντικών γενεών».

(ΤΟ ΧΩΝΙ 27/01/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ