Αρχική » , , , , » Διπλή η μείωση στις συντάξεις των αποστράτων (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ)

Διπλή η μείωση στις συντάξεις των αποστράτων (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ)


Διπλή θα είναι η μείωση στις συντάξεις των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, Λιμενικού και Πυροσβεστικής, των γιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών και των δικαστικών που συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις των ειδικών μισθολογίων.

Γι' αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων, μόλις... πρόσφατα εκδόθηκαν νέες συνταξιοδοτικές πράξεις και επανυπολογίστηκε το ποσό της σύνταξής τους, γιατί οι περικοπές 5% ως 30% που έγιναν στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια» των εν ενεργεία στρατιωτικών, αξιωματικών, γιατρών, δικαστών και πανεπιστημιακών «μεταφέρθηκαν» αυτομάτως και στις συντάξεις!

Στις ήδη μειωμένες συντάξεις των ειδικών μισθολογίων επιπίπτουν τώρα και οι νέες περικοπές.

Η επώδυνη προσαρμογή για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων γίνεται με την έκδοση νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δηλαδή με τον εκ νέου υπολογισμό των συντάξεων.

Οι νέες συνταξιοδοτικές πράξεις περιλαμβάνουν τις νέες μειωμένες λόγω μισθολογίου συντάξεις, αλλά με αναδρομικές κρατήσεις καθώς η ισχύς των διατάξεων αυτών ξεκινά από την 1η Αυγούστου του 2012! Πάνω σε αυτές τις συντάξεις θα γίνουν τώρα οι νέες μειώσεις 5% - 20% και οι επίσης αναδρομικές κρατήσεις των περικοπών στη σύνταξη του Ιανουαρίου!

Ωστόσο, κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το τελικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο που περιορίζει κάπως τις τελικές μειώσεις! Και αυτό γιατί με το νέο υπολογισμό των συντάξεων επανυπολογίζονται και όλες οι μειώσεις που έχουν επιβληθεί ως τώρα μέσα από την εφαρμογή των Μνημονίων.

Για παράδειγμα, ένας απόστρατος άνω των 60 ετών με αρχική σύνταξη (2010) στα 2.100 ευρώ είχε πριν από την εφαρμογή των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια:

Εισφορά αλληλεγγύης (ΛΑΦΚΑ) 7% σε όλο το ποσό (μείωση 147 ευρώ) και η σύνταξη έπεφτε στα 1.953 ευρώ.
Μείωση 20% στο τμήμα σύνταξης από τα 1.200 ως τα 1.953 ευρώ, δηλαδή μείωση 20% στα 753 ευρώ, που σημαίνει περικοπή άλλων 150,6 ευρώ και η σύνταξη είχε πέσει στα 1.802 ευρώ.
Μείωση 12% στο τμήμα από τα 1.300 ευρώ και άνω, δηλαδή μείωση 12% στα 502 ευρώ, ήτοι «κατέβασμα» της σύνταξης κατά 60 ευρώ με νέο ποσό στα 1.742 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα έμπαινε η νέα μείωση με συντελεστή 10% που σημαίνει ότι η σύνταξη του Φεβρουαρίου θα έπεφτε στα 1.567 ευρώ. Μετά την κράτηση ασθένειας (4% ή -62 ευρώ) και το φόρο (-153 ευρώ) το καθαρό πληρωτέο ποσό θα ήταν περίπου 1.350 ευρώ.

Με την εφαρμογή των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, η αρχική σύνταξη των 2.100 ευρώ που έπαιρνε ο απόστρατος το 2010 πριν επιβληθούν οι μειώσεις θα υπολογιστεί εκ νέου. Και αυτός ο υπολογισμός θα συμπαρασύρει και θα αλλάξει όλες τις μειώσεις που έχουν γίνει από το 2010 μέχρι σήμερα. Έστω λοιπόν ότι η νέα σύνταξη είναι 1.900 ευρώ. Αυτομάτως αλλάζουν και όλες οι μειώσεις. Έτσι:

Η μείωση λόγω ΛΑΦΚΑ δεν θα είναι 7% αλλά 6%, που σημαίνει ότι η σύνταξη μειώνεται κατά 114 ευρώ και πέφτει στα 1.786 ευρώ.
Η μείωση 20% θα επιβληθεί στο τμήμα άνω των 1.200 ευρώ, δηλαδή στα 586 ευρώ, που σημαίνει περικοπή άλλων 117 ευρώ και νέο ποσό στα 1.670 ευρώ.
Η μείωση 12% θα επιβληθεί στο τμήμα άνω των 1.300 ευρώ, δηλαδή στα 400 ευρώ (-48 ευρώ), και η σύνταξη διαμορφώνεται στα 1.622 ευρώ (1.670-48 = 1.622 ευρώ). Με τη νέα μείωση (10% στη σύνταξη Φεβρουαρίου) το ποσό πέφτει στα 1.460 ευρώ. Με την κράτηση ασθένειας (4% ή -58 ευρώ) η σύνταξη πάει στα 1.401 ευρώ. Και μετά το φόρο (-130 ευρώ) το ποσό που θα πάρει στο χέρι ο συνταξιούχος είναι γύρω στα 1.270 ευρώ.

Η διαφορά είναι ότι ο εν λόγω συνταξιούχος, με τις μειώσεις και το φόρο στα 2.100 ευρώ της σύνταξης και χωρίς να εφαρμοστούν οι περικοπές του ειδικού μισθολογίου, έφτασε να παίρνει στο χέρι 1.350 ευρώ (-750 ευρώ), ενώ μετά την περικοπή του ειδικού μισθολογίου και τη μείωση της σύνταξης κατά 200 ευρώ, από τα 2.100 στα 1.900, παίρνει 1.270 ευρώ, δηλαδή 80 ευρώ λιγότερα, αντί για 200 που είναι η περικοπή που του έγινε με τον επανυπολογισμό της αρχικής σύνταξης!

Και αυτό γιατί όλες οι μειώσεις και οι κρατήσεις όπως και ο φόρος υπολογίζονται εκ νέου σε μικρότερο ποσό σύνταξης.

ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ: (κάντε κλικ)

(Ε.Τ. 28/01/2013 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com)

13 σχόλια:

 1. ΝΑΤΗ ΝΑΤΗ Η ...ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΠΛΕΟΝ"ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΟΙΚΟΝΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΜΕ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ" ΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΛΗΝΥΚΤΑ ΣΑΣ Α!!!ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΑΣΩ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΛΕΕΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑ ΑΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙ.ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΑ ΜΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ? ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΘΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ!ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΒΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ!ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ 800 ΕΥΡΩ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ? ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΑΝ, ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΑΣΕ ΠΟΥ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ!!! ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΦΩΝΕΣ.ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.ΟΨΟΜΕΘΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. να το ξερει ο κυριος σαμαρας και η παρεα του οτι οι εν ενεργεια και οι αποστρατοι μαζι με τις οικογενειες τους κρινουν ολοκληρο εκλογικο αποτελεσμα.αυτο θα το διαπιστωσει πολυ συντομα ο κυριος σαμαρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΑΥΤΟΙ ΕΔΩ ΠΕΡΑΣΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ. ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΠΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΜΠΕΓΛΙΤΗΔΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ Υ.Γ "ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΓΚΑΛΟΠ ΜΕ 4 ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΩ ΣΤΟΙΧΗΜΑ"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ενώσεις ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!! μας πήραν τα σώβρακα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Οι Ενώσεις Αποστράτων κοιμούνται, τα Παραρτήματα αρθρογραφούν και κόβουν πίτες και εμείς οδηγούμαστε ως πρόβατα επί σφαγήν. Σημειώνω και τη "δράση" και "αποτελεσματικότητα" των λοιπών ενώσεων (ΑΝΕΑΕΔ, ΑΚιΣ κλπ). Πιστεύει κάποιος ότι η ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δε θα ξαναεκλεγούν; Ξέρετε πόσο τους στηρίζουν οι "δανειστές-εταίροι"; Και φυσικά, παραμονές των εκλογών, οποτεδήποτε και αν γίνουν, θα βγουν οι γελοίοι και θα δώσουν 50 ευρώ, ως "αποκατάσταση"! Και αμέσως οι λογής Πρόεδροι και "πρόεδροι" θα τρέξουν να στηρίξουν και να αρθρογραφήσουν! Σαν να το ζω! Για όλους αυτούς λοιπόν, οι παρακάτω στίχοι:
  "Ξυπνάτε ζώα μου, αργά
  Πήρε φωτιά η φάρμα!"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δηλαδή οι πρόεδροι ειναι αβανταδόροι δεκανίκια της τρικομματικής παρωδίας? ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Αυτοί ενδια΄φερονται για τα συμφεροντά μας και για την ΠΑΤΡΙΔΑ. Δεν το πιστεύω....σοβαροι άνθρωποι με γραβάτες και επώνυμα αρθρα να είναι αβανταδόροι των ΠΑΠΑΤΖΗΔΩΝ. Εχουν και 35 χρόνια υπηρεσίας (πραγματικά +πλασματικά).....Ασε που είναι και τόσο δημοκράτες που ΔΕΝ δέχονται διαφορετική άποψη απο τη δική τους.!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Η φάρμα μπορεί να πήρε φωτιά αλλά οι ΒΟΣΚΟΙ θα σωθούν εστω και εαν καούν ολα τα πρόβατα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αν όλοι εσείς νομίζετε ότι:

  α. Η σύνταξη θα παραμείνει στα 800, και
  β. Ο λαός πλέον κρίνει τα εκλογικά αποτελέσματα και έχει επιλογές.

  ..... τότε ......

  ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. O kentrikos proedros einai axristos.posa vgazei EP I Leon ton Mina?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ