Αρχική » » Ψάχνουν 3 λύσεις για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Ψάχνουν 3 λύσεις για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης


Νομικές φόρμουλες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αναζητά η κυβέρνηση Ερντογάν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, καθώς η συνέχιση του σημερινού καθεστώτος καυτηριάζεται κάθε χρόνο στις εκθέσεις της Ε.Ε. για την Τουρκία, ενώ... το ζωηρό τους ενδιαφέρον έχουν επιδείξει και οι ΗΠΑ, ακόμα και διά στόματος της Χίλαρι Κλίντον. Όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή σε επιτροπή υπό την προεδρία του συμβούλου του Τ. Ερντογάν, Εφκάν Αλά, να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες επαναλειτουργίας της σχολής, η οποία έκλεισε πριν από 42 χρόνια. Μέχρι στιγμής εξετάζονται τρεις εναλλακτικές λύσεις:

Να επαναλειτουργήσει η Χάλκη ως Πανεπιστήμιο Ευαγούς Ιδρύματος, δηλαδή ως βακουφική ανώτερη σχολή. Τέτοιου είδους πανεπιστήμια υπάρχουν στην Τουρκία και υπάγονται στο Συμβούλιο Ανωτάτης Παιδείας (ΥΟΚ), αλλά έχοντας διοικητική αυτονομία. Στο παρελθόν το Πατριαρχείο έχει εκφράσει έντονη αντίδραση στην υπαγωγή της σχολής στο ΥΟΚ.
Να υπαχθεί η Χάλκη σε ξένο πανεπιστήμιο μέσω μιας εταιρείας, οπότε θα υπόκειται στη νομοθεσία της ξένης χώρας, όπως είναι η Ελλάδα. Με βάση το νομικό πλαίσιο, ξένο πανεπιστήμιο μπορεί να ιδρυθεί στην Τουρκία μόνο μετά την υπογραφή διμερούς συμφωνίας. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Γκαλατάσαραϊ λειτουργεί με βάση σχετική τουρκογαλλική συμφωνία.
Να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση, έτσι ώστε η Θεολογική Σχολή να επαναλειτουργήσει με το καθεστώς που είχε το 1971, όταν είχε κλείσει με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και η οποία αφορούσε όλες τις ιδιωτικές ανώτερες σχολές στην Τουρκία. Τότε είχε δοθεί η δυνατότητα να μπορέσουν οι σπουδαστές να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε δημόσια πανεπιστήμια, με εξαίρεση εκείνους που φοιτούσαν στο ανώτερο τμήμα της Χάλκης. Ωστόσο, εάν υιοθετηθεί αυτή η εκδοχή, θα πρέπει το ίδιο δικαίωμα να αναγνωριστεί σε όλες τις μουσουλμανικές και μη ομάδες για τους Αρμένιους, τους Εβραίους, τους Ορθόδοξους Άραβες, τους σουνίτες, τους σιίτες κ.λπ.

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 29/01/2013 – ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ