Αρχική » , , , , , » ΣτΕ: Οριστικό τέλος για δώρα και επίδομα αδείας δημοσίων υπαλλήλων

ΣτΕ: Οριστικό τέλος για δώρα και επίδομα αδείας δημοσίων υπαλλήλων


Δεν δικαιούνται στο εξής δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι έκρινε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίπτοντας τις σχετικές προσφυγές και αποφασίζοντας αντίθετα από ό,τι είχε κρίνει πριν από ένα και πλέον χρόνο το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια έκρινε συνταγματικές τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λπ. Υπενθυμίζεται, ότι οι περσινές αποφάσεις του ΣΤ’ τμήματος του ΣτΕ ήταν θετικές για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς το τμήμα είχε κρίνει ότι οι περικοπές των δώρων-επιδομάτων αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Συγκεκριμένα, το ΣΤ΄ Τμήμα με τις υπ΄ αριθμ. 2626-2635/2018 αποφάσεις του είχε κρίνει ότι αναγνωρίζεται μεν ότι ο νομοθέτης εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο «επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων, ειδικότερα δε, θεσπίζεται πλέον με αυτήν, όχι περεταίρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών».Μάλιστα, το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ κατέληγε στο ότι «ο νομοθέτης δεν δικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει στην υιοθέτηση του επίμαχου καταργητικού μέτρου, χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμήσει την προσφορόρητα του μέτρου ενόψει και της διαπίστωσης, ότι τα αντίστοιχα μέτρα που είχε λάβει έως τότε δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα».

Η καθοριστική διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ

Η συζήτηση των υποθέσεων στην Ολομέλεια του ΣτΕ είχε γίνει την 1ή Φεβρουαρίου 2019 και εισηγήτρια των υποθέσεων ήταν η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου. Ωστόσο, φέρεται μια σοβαρή οικογενειακή υπόθεσή της να την ανάγκασε να απουσιάζει από το δικαστήριο, με αποτέλεσμα η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, να ορίσει νέα εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ελένη Παπαδημητρίου.

Τελικά, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, κεκλεισμένων των θυρών, με τη νέα εισηγήτρια να τάσσεται με τις θέσεις του ΣΤ΄ Τμήματος, δηλαδή, υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων, (σσ: συγκεκριμένα δικαστικοί υπάλληλοι είχα προσφύγει) και της αντισυνταγματικότητας των περικοπών των δώρων. Η εισηγήτρια φέρεται να επικαλέστηκε και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ σε σημείο της εισήγησης της ανέφερε ότι «λόγω της αποτυχίας είσπραξης των προβλεπομένων φορολογικών εσόδων και των ανείσπρακτων οφειλών παρελθόντων ετών και της αδυναμίας προώθησης των διορθωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεων του προγράμματος προσαρμογής, δεν αρκούν για να καταστήσουν συνταγματικά ανεκτές τις συγκεκριμένες περικοπές.

Και αυτό, γιατί ανεξαρτήτως του ότι το δημόσιο συμφέρον για την εξυπηρέτηση του οποίου επεβλήθησαν οι νέες μειώσεις, δεν ήταν τόσο έντονο όσο εκείνο που δικαιολογούσε την υιοθέτηση των αρχικών μέτρων των νόμων 3833/2010 και 3845/2012 που ελήφθησαν, κατά τις διαπιστώσεις του νομοθέτη, προ του κινδύνου άμεσης χρεωκοπίας και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, οι επίμαχες περικοπές συνιστούν μέτρα που λαμβάνονται μεν για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, επιβαρύνουν, όμως και πάλι, κατά παράβαση της κατ΄  άρθρο 25 παράγραφος 4 του Συντάγματος υποχρέωσης όλων των πολιτών για εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, την ίδια κατηγορία πολιτών».

Όμως, η πλειοψηφία της Ολομέλειας τάχθηκε τελικά υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών των τριών δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να κλείσει το ζήτημα της αναδρομικής καταβολής τους στους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ, κ.λπ

(ΠΗΓΗ: thepressroom.gr)

6 σχόλια:

 1. ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΔΙΦΡΑΓΚΑ. Οτι ΠΗΡΑΝ οι δικηγοροι, ΠΗΡΑΝ. Με τις υγειες μας. Και τωρα καθειστε να μαλλωνετε για τους 2 πρωτους. Κι αυτοι θα ζησουνε καλα και εμεις χειροτερα. Γιαυτο "ψηφιζω οτι τους ποναει" και ο νοων νοειτω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μας ξεζούμισαν καλά καλά, μας έταξαν, μας παραμμύθιασαν τα παιδιά του λαού οι φασιστεροί και τώρα...πάρτε τα τρία να'χετε. Ας ξυπνήσουμε καμμιά φορά κι ας τους εκδικηθούμε όπως τους πρέπει....και τον 1ο και τον 2ο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στην υγεια των δικηγορων που τσιμπησαν το 20αρικο ... Καλυ Μυκονο αδελφια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΟΣΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΠΟΤΙΣΜΕΝΟΣ ΣΑΝΟΣ, ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΡΔΕΣ ΠΡΟΒΑΤΩΝ.Α , ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΤΣΟΜΠΑΝΗΔΕΣ - ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ - ΒΟΣΚΗΣ.ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΜΑΡΙΑ ΜΟΥ.ΜΠΕΕΕΕΕΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μετά από όλα αυτά τα όμορφα τα γελάδια θα πάνε να ψηφήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. φάτε σανό γεμιστά της Θεανώς .....................

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ