Αρχική » , , , » Επανυπολογισμός συντάξεων και 50% ποσοστό αναπλήρωσης (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Επανυπολογισμός συντάξεων και 50% ποσοστό αναπλήρωσης (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Η εθνική σύνταξη καθορίζεται στα 384 ευρώ, ενώ μειώνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ παντού επέρχονται με το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο έχει... τεθεί στο «μικροσκόπιο» των εκπροσώπων των δανειστών και αναμένεται να είναι το επόμενο κρίσιμο νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το σχέδιο της ασφαλιστικής αναθεώρησης, τίθεται εν αμφιβόλω το σύνολο των χορηγούμενων συντάξεων, επανασχεδιάζεται ο τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων, ενοποιούνται πλήρως τα υφιστάμενα ταμεία, επέρχονται αλλαγές (αυξήσεις αλλά και μειώσεις) με τις ενιαίες εισφορές για όλους, καθιερώνεται παντού η «εθνική σύνταξη» ύψους 384 ευρώ, ενώ μειώνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης για το αναλογικό τμήμα της σύνταξης.

Κεντρική επιδίωξη του συνόλου των μέτρων που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο και στην οποία στηρίχθηκε η διαμόρφωσή τους αλλά και η «κοστολόγηση» της τελικής πρότασης είναι η μείωση της δαπάνης που καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός για συντάξεις από το 9% του ΑΕΠ σήμερα στο 6% ως το 2020.

Σήμερα η συνταξιοδοτική δαπάνη προσεγγίζει τα 30 δις ευρώ, από τα οποία τα μισά καλύπτονται από τις εισφορές προς τα Ταμεία και τα υπόλοιπα από την κρατική χρηματοδότηση. Στόχος είναι η κρατική συμμετοχή να μειωθεί στα 12 δις ευρώ.

Αυτό θα γίνει αφενός με μειώσεις στις παροχές και αφετέρου με τη σταδιακή ανάπτυξη της οικονομίας που θα οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας και ως εκ τούτου στην αύξηση των εισφορών-εσόδων προς τα Ταμεία (ρήτρα απασχόλησης και ανάπτυξης).

Η μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης για το 2016 προβλέπει εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ (1,7 δις ευρώ). Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι έχει εξοικονομήσει περίπου 800 εκατ. ευρώ με τις ως σήμερα παρεμβάσεις, όπως η αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ, η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κ.τ.λ. Τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ το υπουργείο σχεδιάζει να τα εξοικονομήσει μέσω των μειώσεων -όχι οριζόντιων- κύριων και επικουρικών συντάξεων και της αύξησης των εισφορών υπέρ ΟΓΑ και σε άλλα Ταμεία. Στην πρόταση εμμένει το υπουργείο Εργασίας, παρά τις αντιδράσεις των δανειστών. Αναλυτικά το κυβερνητικό σχέδιο ανατροπών στο Ασφαλιστικό περιλαμβάνει τα εξής:

Εθνική - κοινωνική σύνταξη

Προσδιορίζεται στα 384 ευρώ και χορηγείται σε όλους, είτε μετά το 67ο έτος είτε μετά το 62ο όταν έχουν 40 έτη ασφάλισης. Σε άλλες περιπτώσεις συνταξιοδότησης ο συνταξιούχος λαμβάνει μόνο το αναλογικό τμήμα της σύνταξης και την εθνική σύνταξη μετά το 67ο έτος της ηλικίας του. Χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα αποτελεί τη μόνη συμμετοχή στο σύστημα. Το σημερινό κόστος φθάνει τα 12-13 δις ευρώ και θα παραμείνει σε αυτό το ύψος ως το τέλος του 2020.

Αναλογική σύνταξη

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα αφορά το τμήμα της ασφάλισης που διήνυσε ο ασφαλισμένος μετά το 2010. Ο συντάξιμος μισθός θα διαμορφώνεται με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου και των αμοιβών που ασφάλιζε ο εργαζόμενος, προσαρμοσμένες τιμαριθμικά στον χρόνο συνταξιοδότησής του. Το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 50% για 40 χρόνια ασφάλισης, χωρίς τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης. Οι συντελεστές αναπλήρωσης θα ξεκινούν από το 1% για το διάστημα ως τα 15 έτη ασφάλισης (κατώτατη σύνταξη), δηλαδή υψηλότεροι από τους συντελεστές του νόμου 3863/2010 (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), αλλά θα ολοκληρώνονται στο 1,3% ή 1,4%, δηλαδή θα είναι χαμηλότεροι από τους συντελεστές αναπλήρωσης του νόμου 3863/2010 για όσους ασφαλίζονται περισσότερα χρόνια. Πάντως η κυβέρνηση συνυπολογίζει και το ποσό της εθνικής σύνταξης και υπογραμμίζει ότι το τελικό ποσό αναπλήρωσης θα είναι υψηλότερο. Θα φθάνει το 60%-65% για τα υψηλά εισοδήματα και το 75%-80% στα χαμηλά εισοδήματα με συνταξιοδότηση στη 15ετία.

Επανυπολογισμός - περικοπές

Ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων θα γίνει με βάση τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί το ποσό της εθνικής σύνταξης. Το υπόλοιπο ποσό της σύνταξης θα καθορισθεί ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, τον μισθό, τις εισφορές αλλά και την ηλικία αποχώρησης των συνταξιούχων από τον εργασιακό βίο. Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του υπουργείου Εργασίας, δεν πρόκειται να προκύψουν μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις. Αντιστοίχως δεν ισχύει ο διαχωρισμός των συντάξεων σε κάτω των 1.000 ευρώ και άνω αυτού του ποσού. Δηλαδή, πρόωρες συντάξεις (όπως μητέρες ανηλίκων) κάτω των 1.000 ευρώ θα περικοπούν, ενώ συντάξεις με 35 έτη ασφάλισης που είναι πάνω από τα 1.000 ευρώ δεν θα υποστούν επιπλέον μειώσεις. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, το 50% των συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ είναι πρόωρες και το υπόλοιπο αφορά κατώτατες παροχές.

Ποιες ομάδες πλήττονται

Περικοπές υπολογίζεται να υποστούν στον ιδιωτικό τομέα οι μητέρες ανηλίκων σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τράπεζες που αποχώρησαν στο 50ό έτος της ηλικίας τους, όπως και τρίτεκνες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, οι οποίες είχαν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 20 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Στον δημόσιο τομέα μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις τους θα υποστούν μητέρες ανηλίκων που αποχώρησαν στα 50 έτη με 25 χρόνια ασφάλισης, μητέρες ασφαλισμένες πριν το 1983, αλλά και τρίτεκνοι και τρίτεκνες με 20 χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2011. Μεγάλες μειώσεις θα υποστούν και οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) καθώς δεν υπάρχει πραγματική διασύνδεση εισφορών-παροχών, ενώ λαμβάνουν επιπλέον από κρατική χρηματοδότηση 220 ευρώ.

Εισφορές

Καθιερώνονται ενιαίες εισφορές -εργοδοτικές και εργαζομένων- ύψους 20% για κύρια ασφάλιση σε όλους (ισχύει σήμερα για το ΙΚΑ). Οι δανειστές διαφωνούν, αλλά το υπουργείο επιμένει στην περαιτέρω αύξηση των εισφορών για τους εργοδότες κατά 1-1,5 μονάδα και για τους εργαζομένους κατά 0,5-1 μονάδα. Δεδομένη θεωρείται η σταδιακή αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ, ενώ αναμένονται αυξήσεις και στις εισφορές υπέρ του επικουρικού ταμείου.

Εθνικός Φορέας Κύριας Ασφάλισης

Ενοποιούνται σε ένα όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, με ενιαίες παροχές. Εντάσσονται ο ΟΓΑ (τομέας ασφάλισης), το ΝΑΤ, το Δημόσιο, το ΕΤΕΑ και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Διατηρείται ως αυτόνομος φορέας επικουρικής ασφάλισης το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Σε αυτό αναμένονται μεσοσταθμικές μειώσεις 6% στις επικουρικές και αύξηση εργατικών και εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5% αντίστοιχα.

Οι αποφάσεις που έχουν κλειδώσει είναι:

1. Η δημιουργία ενός ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους. Αυτό θα είναι το ΙΚΑ, όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ για την Υγεία. Ο στόχος είναι οι εισφορές και οι παροχές για την κύρια σύνταξη να είναι ίδιες για όλους, ακόμη και τους αγρότες.
2. Η δημιουργία ενός ταμείου επικουρικής ασφάλισης με τους ίδιους κανόνες, ενιαίες εισφορές και παροχές για όλους.
3. Η καθιέρωση της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ τον μήνα) που θα καταβάλλεται στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης ή στα 67, ακόμη και στους ανασφάλιστους.

Συμψηφισμός των μειώσεων

ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ για τους οποίους μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα προκόψει χαμηλότερο ποσό σύνταξης οι μειώσεις αυτές θα συμψηφιστούν με τις περικοπές που έχουν γίνει από το 2010 και εντεύθεν. Εφόσον η σημερινή μείωση είναι υψηλότερη, ο συνταξιούχος θα υποστεί νέα μείωση, ισόποση με τη διαφορά της σημερινής μείωσης λόγω επανυπολογισμού μείον την παλαιότερη μνημονιακή μείωση. Αν η σημερινή μείωση είναι χαμηλότερη από το άθροισμα των μειώσεων που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι ως τώρα -και ως εκ τούτου προκύπτει αύξηση του καταβαλλόμενου ποσού της σύνταξης- δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει τις επιπλέον μειώσεις που έχει υποστεί ο συνταξιούχος. Με λίγα λόγια, με τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων θα «εξαφανιστούν» από το εκκαθαριστικό των συνταξιούχων οι ως τώρα περικοπές και η συνολική μείωση θα «εμφανιστεί» στο συνολικό ποσό της σύνταξης που δικαιούται ο συνταξιούχος.

Τι ισχύει από 1.1.2015, Νόμος 3863/2010

Ο υπολογισμός του αναλογικού τμήματος της σύνταξης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των συντάξιμων αποδοχών με τους παρακάτω συντελεστές αναπλήρωσης:(KONTRANEWS 24/11/2015 – Σ.Λ.)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

16 σχόλια:

 1. (ΚΟΥΚΛΟΙ) πολιτικοί εσείς με 8 οκτώ χρόνια βουλευτές γιατί πέρνετε σύνταξη????????????????????????????????????????????


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η όλη ιστορία γίνεται για ένα απλό λόγο, οι κουτοπόνηροι παπατζήδες προσπαθούν να αποφύγουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων, συγκεκριμένα της Ολομέλειας του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρείου όπου έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις των συντάξεων το έτος 2012 και προσπαθούν με αλλαγές στο τρόπο υπολογισμού να αποφύγουν την εκτέλεση των αποφάσεων αυτών, γι' αυτό θέλουν ννα ενοποιήσουν τα α αλλάξουν τον τρόπο υπολογισμού, να ενοποιήσουν τα επικουρικά ταμεία. Δυστυχώς η χώρα και οι πολιτικοί απατεώνες δεν μπορούν να φτάσουν ούτε την Ρουμανία που κάποτε είχε το ίδιο πρόβλημα και εφάρμοσε ισοδύναμα μέτρα για να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ. Οι συριζαίοι είναι ξεφτήλες πραγματικά, λένε συνέχεια ψέματα, διοχετεύουν στα ΜΜΕ ψευδή στοιχεία για να τρομοκρατούν τον κόσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΒΡΕ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ Μ@Λ@ΚΙΕΣ ΣΑΣ, ΟΤΙ ΚΑΙ ΚΟΛΠΟ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΕΧΕΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΙΚΑΝΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΞΕΛΑΣΠΩΝΕΤΕ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΣΑΣ ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΗΜΠΟΡΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΛΩΝΑ ΤΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΠΡΙΝ ΚΑΜΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ.ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΕΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ!
  ΤΣΟΛΙΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. να μην πληρώσετε ΕΝΦΙΑ και να πάρετε την 13η σύνταξη, θέλατε με την αλλαγή. Σχέδιο προύπολογισμού 2016, μηνιαίες δαπάνες για κάθε βουλευτή ανέρχονται περίπου σε 7.754 ευρώ (ετήσια 93.048 ευρώ), οι συντάξεις θα ξανακοπούν πάλι μέσα σε πέντε μήνες, τον Σεπτέμβριο κόπηκαν κύριες και επικουρικές διότι αυξήθηκε η εισφορά υπέρ υγείας (από 4 % σε 6 % και από 0% σε 6 % αντίστοιχα), τώρα διότι θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού !!! αυτοί πουλάνε τρέλα και κορδέλα !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κακών πράξεων κακός δαίμων ηγεμών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Είτε γράψε κάτι που αξίζει να διαβαστεί είτε κάνε κάτι που αξίζει να γραφτεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. απαράδεκτοι, αίσχος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. μέχρι τον Μάρτη αυτοί είναι παρελθόν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Και να είναι παρελθόν αυτοί μέχρι το Μάρτη, πάλι ΔΕΝ πρόκειται να αποκατασταθεί το οτιδήποτε.
  Σχετικά με τη σύνταξη των βουλευτών, αυτό που πρέπει να αμς απασχολεί είναι ότι οι βουλευτές ΔΕ λαμβάνουν μισθό, αλλά ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ! Από πότε επί αποζημιώσεως δικαιολογείται σύνταξη; Μήπως κάποιος εργατολόγος να ασχοληθεί με το θέμα και να αρχίσουν τα γλέντια;
  Και μη φανατίζεστε κομματικά! Ξυπνάτε! Συνέχεια των προηγούμεων είναι αυτοί και συνέχεια αυτών οι όποιοι επόμενοι! επιτέλους, όταν κάνετε κριτική πετάξτε τα κομματικά γυαλιά γιατί πλέον δεν οφελεί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. παπατζήδες και παραμυθάδες είναι αυτοί, εξαπάτησαν τον λαό με ψέματα και πήραν την ψήφο τους, 13η σύνταξη, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, κτλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΨΕΥΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΙ. ΠΟΥΛΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ . ΚΑΥΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. σαν δεν τρέπονται λίγο στο ΣΥΡΙΖΑ τόσοι ψεύτες είναι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΈΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΙΑΊΟ ΜΙΣΘΟΛΌΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΦΡΟΥΤΑ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ΑΝΩΝΥΜΕ 25 Νοε 2015, 8:03:00 μ.μ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ -ΠΕΤΥΧΕΣ ΔΙΑΝΑ ΜΠΡΑΒΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Οι @@@@@@ των ΑΝΕΛ και οι @@@@@@ του ΣΥΡΙΖΑ επί τω εργω. Σκορπούν τη δυστυχία και την ανέχεια στους Ελληνες . Εξαπάτησαν τον λαό με ψέματα και πήραν την ψήφο τους, 13η σύνταξη, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, κτλ Που είναι αυτός ο @@@@@@ των ΑΝΕΛ που βγαίνει στα στρατιωτικά site και εκθειάζει τα έργα του προέρδρου του ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ανώνυμε 28 Νοε 2015, 2:50:00 μμ, τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν όλες οι κύριες συντάξεις κατά 2 % και οι επικουρικές κατά 6 % μετά την αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας, από την κυβέρνηση των πολιτικών απατεώνων

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ