Αρχική » , , , , » ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΙΑ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΙΑ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι στις ένοπλες δυνάμεις ισχύουν ιδιαίτεροι κανόνες λειτουργίας.

Η συγκεκριμένη πτυχή αποτελεί αρχή παγκόσμιας ισχύος.

Αναλυτικότερα στο ένοπλο τμήμα του πληθυσμού μας πρυτανεύει... η αρχή της ομαδικότητας και όχι της ατομικότητας.

Η τελευταία υποτάσσεται κατ’ ανάγκη στην πρώτη.

Περαιτέρω είναι αποφασιστικής σημασίας η ύπαρξη και ο ρόλος ηγετικής- αρχηγικής μορφής σε κάθε ένοπλο τμήμα ανεξαρτήτως αριθμητικής στελέχωσής του.

Η πειθαρχία και η διασφάλισή της αποτελεί την αναγκαία εκείνη συνθήκη ώστε κάθε τμήμα ή μονάδα να μπορεί να συνεγείρεται άμεσα να κινείται ταχύτατα και να επεμβαίνει αποτελεσματικά εκεί που οι περιστάσεις το καλούν.

Αντίστροφα οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά απειλεί τα παραπάνω πρέπει να καταστέλλεται το ταχύτερο δυνατό.

Είναι αυτονόητο ότι ο προσδιορισμός του αναγκαίου μέτρου καταστολής της παραβατικής συμπεριφοράς στις ένοπλες δυνάμεις προϋποθέτει την απαραίτητη γνώση και εμπέδωση των όρων και των κανόνων κάτω από τις οποίες οφείλουν να λειτουργούν.

Θεμελιακός όρος της γνώσης αυτής είναι η κατανόηση και η αποδοχή της αποστολής των Ε.Δ. και του σκοπού των ατόμων που τις στελεχώνουν.

Το ανθρώπινο δυναμικό που δραστηριοποιείται στην άμονα της χώρας αποτελείται διαχρονικά από μαχητές-πολεμιστες οι οποίοι, σε ένα απώτατα τουλάχιστον θεωρητικό επίπεδο, είναι ταγμένοι να σκοτωθούν για την πατρίδα.

Το λειτούργημα του στρατιωτικού δε αποτελεί μια άκοπη μορφή επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Είναι αξίωμα που διέπεται από τις αρχές του αλτρουισμού της φιλοπατρίας και της αυταπάρνησης μέχρι τελικής πτώσης.

Η Στρατιωτική Δικαιοσύνη επομένως καλείται ακριβώς να επενδύσει με ερμηνευτική και έμπρακτη νομιμότητα την παραπάνω συνθήκη λειτουργίας των Ε.Δ.

Συνακόλουθα είναι απαραίτητη όχι μόνο η διατήρησή της, αλλά και η εξασφάλιση μιας βιωματικής εμπειρίας των συνθηκών της στρατιωτικής ζωής με βάση την καθημερινότητα.

Υπό την έννοια αυτή δεν θα ήταν άστοχή η επαναλειτουργία του Δικαστικού τμήματος της ΣΣΑΣ υπό την προϋπόθεση ότι θα εισέρχονται σ’ αυτό κατόπιν εξετάσεων πτυχιούχοι νομικής και θα φοιτούν υπό στρατιωτικές συνθήκες για όσο ακριβώς χρόνο θα διαρκεί και η ταυτόχρονη φοίτηση τους στη σχολή Δικαστών Θεσσαλονίκης.

Μετά την αποφοίτησή τους και με πολύτιμο φορτίο την όσμωση γνώσης στρατιωτικής και δικαστικής παιδείας, θα είναι ικανοί να σταθούν και λειτουργήσουν σε οποιοδήποτε Υπουργείο και επίπεδο απονομής ποινικής δικαιοσύνης ακόμα και σε διεθνείς οργανισμούς (πχ Παγκόσμιο Ποινικό Δικαστήριο).

Εξυπακούεται ότι οι αποδοχές τους θα είναι ανάλογες με αυτές των δικαστών της Τακτικής Δικαιοσύνης.

Ένας αμετανόητος (;) Σασσίτης

(apofoitoissas.gr)

2 σχόλια:

 1. ΕΤΣΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ..
  Μακάρι ΟΜΩΣ να κάνω ΚΑΙ λάθος ....Αμετανόητε ΣΣΑΣιτη...Σίγουρα στις ΕΔ ίσχυουν ιδιαίτεροι κανόνες μεταχείρησης ως κατωτέρω:
  Η Στρ Δικαιοσύνη απαρτίζεται απο ένα σύνολο σήμερα στρατιωτικων δικαστων- πολιτικων δικαστών απο διαγωνισμούς με προανακριτικό συνήθως έργο και Στρατιωτικών ενόρκων βαθμού ανώτερου του κατηγορουμένου σε όλες τις στρατιωτικές εκδικάσεις, αλλα και με πολλές διαφαινόμενες δημόσιες σχέσεις της με τις Στρατιωτικές ηγεσίες με εκατέρωθεν εξυπηρετήσεις.

  ΠΡΙΝ την Δικαστική προδικασία,Οι ΕΔΕ που διατάσουν οι με μηδενικες νομικές γνώσεις Δκτες, -Προσωπάρχες,πολλές φορές ανατίθενται σε συγκεκριμένα πρόσωπα εμπιστοσύνης τους με οδηγίες και προκαταβολικά είναι γνωστό το δυσμενές πόρισμα σε βάρος των άτυχων πειθαρχικά εγκαλουμένων.....(τύλιγμα σε μια κόλλα χαρτί) λέγεται διαφορετικά.(Πολλές φορές εαν συνειδησιακά δεν συμμορφούτε με τις υποδείξεις, ο διενεργών την ΕΔΕ, με καποιο πρόσχημα συνήθως αντικαθίσταται...)
  Το δρομολογημένο αποτέλεσμα αυτό οδηγεί πολλές φορές, στη συνέχεια σε ποινική αξιολόγηση(ανακριτης στρατοδικείου) και σε προδικαστικές ενέργειες(καταθέσεις, μάρτυρες κλπ).
  Εκεί ευτυχώς εαν ειναι τυχεροί και πέσουν σε //γατόνια ανακριτές// που //δεν ζουν σε γιάλα// και υποψιασμένοι έχουν καταλάβει ότι άδικο προηγούμενα στη Μονάδα έχει διαμεφθεί, εισηγούνται την αρχειοθέτηση της Υπόθεσης.(με αδιαφορα όμως ανωτερα στρατ.κλιμάκια)
  ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΜΩΣ, δυστυχώς, έρχεται ένα αόρατο(ορατό) χέρι (μάλλον απο άνωτερα στρατιωτικά κλιμάκια που ενδιαφέρονται για την υπόθεση και πιθανον να εκτεθούν απο την σκοτεινή-ανεπαρκη προδικασία τους ΜΕ αξιώσεις αστικης ακόμη αποζημίωσης) και η υποθεση φτάνει Στρατοδικείο με Ενόρκους Στρατιωτικούς και μειοψηφία δικαστικούς.
  Το δυσμενές συνήθως αποτέλεσμα για τον δύσμοιρο Στρατιωτικό προφανώς το αντιλαμβάνεσθε..
  ΜΗΠΩΣ απ όλα αυτά ειναι καλλίτερα να αναλάβει όλες τις υποθέσεις η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ αμετανόητε ΣΣΑΣιτη..λέω εγώ δίκην Πόντιου Πιλάτου..ημέρες που είναι....ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ όταν όλοι,Οι της Εδρας Ενορκοι δεν γνωρίζονται και τόσο καλά μεταξύ τους... όσο σε μια Στρατιωτική Οικογένεια...ΚΑΙ όλες οι Συμπεριφορές δεν είναι πάντα και τόσο παραβατικές αλλά και στοχοποιημένες...ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΄΄επί δικαίων και αδίκων΄΄

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ φίλε των 18 Απριλίου 2014 - 12:11 π.μ. ίσως και να έχεις δίκιο, πλην όμως μην ξεχνάμε ότι οι στρατιωτικοί υποβάλλονται στο στρατιωτικό ποινικό και πειθαρχικό δίκαιο (γιατί άραγε;;;) άρα καλώς ή κακώς είναι αναγκαία η ύπαρξη εξειδικευμένου οργάνου (ή μήπως όχι), Αλλά τι γράφουμε τώρα, καθόσον στο Στρατό και ειδικά και στη Χώρα μας είναι τόσα πολλά πράγματα που προκαλούν ερωτηματικά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ