Νέα όπλα εν όψει ανακήρυξης ΑΟΖ


ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Δεν θα πληρώσουμε τίποτα τώρα και όσο διαρκεί η οικονομική κρίση», λέει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος
«Έχουμε προτάσεις που μετακυλύουν το κόστος πολλά χρόνια μετά», διευκρίνισε ο Π. Παναγιωτόπουλος

Την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης ενός εξοπλιστικού προγράμματος για τα επόμενα χρόνια εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος επισημαίνοντας πως... «η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει άοπλη».

Οι οποίες συζητήσεις θα γίνουν σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο, οι συμφωνίες θα είναι διακρατικές και οι προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων συνδέονται σαφώς με την ανακήρυξη της ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Οι αναφορές του κ. Παναγιωτόπουλου σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους του στρατιωτικού ρεπορτάζ προκάλεσαν αίσθηση κυρίως ως προς το ότι, πώς η Ελλάδα που είναι σε βαθιά οικονομική κρίση μπορεί να «ανοίξει» νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Η απάντηση που έδωσε ο ίδιος ήταν, «δεν θα πληρώσουμε τίποτα τώρα και όσο διαρκεί η οικονομική κρίση».

«Έχουμε προτάσεις που μετακυλύουν το κόστος πολλά χρόνια μετά και με διάφορους τρόπους», πρόσθεσε, ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα γίνουν αποδεκτές και ορισμένες προτάσεις για δωρεάν παραχώρηση αμυντικού υλικού στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Συμβούλιο Άμυνας

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, οι απόψεις του οποίου φαίνεται να απηχούν αυτές από το Μέγαρο Μαξίμου, τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) για να εγκρίνει την έτοιμη νέα δομή δυνάμεων και να καταλήξει οριστικά σε ένα μεσοπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Οι εξοπλιστικές ανάγκες θα τεθούν στη συνέχεια υπό έγκριση από το ανώτατο κυβερνητικό όργανο (ΚΥΣΕΑ) και θα αρχίσουν οι απαιτούμενες διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των προτεραιοτήτων σε οπλικά συστήματα. «Οι συμφωνίες θα είναι διακρατικές», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Θα βρεθούν μάλιστα υψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τις επισκέψεις του τους επόμενους μήνες στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία). Αυτό δείχνει και την πολιτική κατεύθυνση και συνδέεται σαφώς με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας σε μία περίοδο που η Ελλάδα, σύμφωνα με την κυβέρνηση θέλει να περάσει στην ανάπτυξη από μία πρωτόγνωρη ύφεση λόγω της οικονομικής κρίσης. Και η ανάπτυξη μάλλον συνδέεται και με την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου.

Έρευνες

«Δεν μπορείς να ανακηρύξεις ΑΟΖ και να προχωρήσεις σε έρευνες για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο αν η στρατιωτική σου μηχανή δεν είναι σε πλήρη ισχύ», σχολίασε ανώτατη στρατιωτική πηγή.

Με λίγα λόγια το ίδιο είπε και ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα άοπλη». Πώς όμως θα αγοράσουμε όπλα και πώς η κυβέρνηση θα πείσει τον ελληνικό λαό να δώσει χρήματα στις ξένες αμυντικές βιομηχανίες όταν εκατομμύρια Έλληνες είναι στα όρια της φτώχειας και η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο», εξαιτίας και της προηγούμενης κούρσας εξοπλισμών, αποτελεί το μεγάλο ερώτημα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δώσουμε ούτε ένα ευρώ τώρα και τα αμέσως επόμενα χρόνια, οι πληρωμές των εξοπλιστικών προγραμμάτων θα μετακυλιστούν, ενώ η αποπληρωμή τους μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους πέραν των μετρητών.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ίσως συνεργασίες σε επίπεδο αμυντικών βιομηχανιών (υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την ΕΑΒ, τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ) ή στρατηγικής σημασίας, καθώς επίσης και αποδοχή δωρεάν αμυντικού υλικού.

Στο ερώτημα ποια χώρα θα δεχθεί να δώσει οπλικά συστήματα και να πληρωθεί μετά από χρόνια, η απάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου ήταν πως «όλες οι χώρες έχουν συμφέροντα».

(Ε.Τ. 27/12/2012 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ - akoutras@e-typos.com)

1 σχόλια:

  1. Μάλιστα! Νέα Εξοπλιστικά Προγράμματα, που σημαίνει ΝΕΕΣ ΜΙΖΕΣ! Σε μια χώρα που ο λαός της πεινάει και οι Παναγιωτόπουλοι του έχουν ρουφήξει το μεδούλι, τον έχουν χρεώσει μέχρι το 10.000 μ.Χ., έφτασε η ώρα να πάρουμε και άλλα οπλα, τα οποία θα πληρώσουμε σε βάθος χρόνου, δηλαδή και άλλο χρέος!
    Δε μας λέει ο κος ΥΕΘΑ πώς θα γίνουν οι συμφωνίες εξοπλισμών; Γιατί, μέχρι σήμερα, όλα έχουν αγοραστεί μισά, χωρίς ανταλλακτικά κλπ κλπ κλπ, γιατί ήταν π[ολλές οι μίζες! Τώρα, ποιος θα εξασφαλίσει την περίφημη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ; Και μια και άνοιξε αυτό το θέμα ο κος ΥΕΘΑ, δε μας εξηγεί τι γίνεται με τα ανταλλακτικά των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων; Κι επειδή μας θεωρεί ιθαγενείς που θαμπώνονται από τα καθρεπτάκια, ας μας εξηγήσει πώς θα λειτουργήσουν τα νέα οπλικά συστήματα, που θα είναι ΚΑΙ πανάκριβα; Με το καθήκον και μόνο ΔΕΝ λειτουργεί το παραμικρό! Όπως και με υποσχέσεις! Το περίφημο "αξιόμαχο" εξασφαλίζεται ΜΟΝΟ όταν το ανθρώπινο δυναμικό είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ικανοποιημένο! Και σήμερα ΔΕΝ είναι! Εκτός αν τον διαβεβαιώνουν περί του αντιθέτου οι Α/ΓΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ