Αρχική » , » Από τα «έτοιμα» συνεχίζουν να τρώνε οι Έλληνες

Από τα «έτοιμα» συνεχίζουν να τρώνε οι Έλληνες


Χέρι στο «κομπόδεμά» τους που έχουν στις τράπεζες για «μια ώρα ανάγκης» συνεχίζουν να βάζουν τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις. Μπορεί ψυχολογικά να νιώθουν πιο ασφαλείς για τις αποταμιεύσεις τους σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αλλά η πραγματικότητα είναι πως... μέσα σε δύο χρόνια από το 2009 μέχρι και σήμερα, οι αποταμιεύσεις τους μειώθηκαν κατά 45,5 δισ. ευρώ! Το μεγαλύτερο ποσό πήγε για να καλύψει υποχρεώσεις και έξοδα ανάγκης, ενώ ένα τμήμα των καταθέσεων «ταξίδεψε» για ασφάλεια από τον κίνδυνο χρεοκοπίας στο εξωτερικό και τώρα φαίνεται να «επαναπατρίζεται».

Οι δρακόντειες περικοπές μισθών και συντάξεων, σε συνδυασμό με την αναστολή πληρωμών που επέβαλε η κυβέρνηση σε πολλούς τομείς της οικονομίας (από επιστροφές ΦΠΑ, μέχρι πληρωμές εφάπαξ και νέων συντάξεων) οδήγησαν τα νοικοκυριά στο να καλύπτουν τα προς το ζην, τρώγοντας «από τα έτοιμα».

Από την ώρα μάλιστα που οι ίδιες οι τράπεζες έκλεισαν και τις στρόφιγγες στα καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια και κυρίως στις επιχειρήσεις, η διαρροή των καταθέσεων έγινε μόνιμη.

Σήμερα -με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος- το σύνολο των αποταμιεύσεων που έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στα 191,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 159,3 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις των νοικοκυριών. Το 2009 το σύνολο των καταθέσεων έφτανε στα 237,34 δισ. ευρώ, όσο ήταν το σύνολο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας. Τότε, τα νοικοκυριά είχαν στις τράπεζες ένα κομπόδεμα που έφτανε στα 196 δισ. ευρώ.

Μέσα στο διάστημα της κρίσης και κυρίως εξαιτίας της ακατάσχετης κινδυνολογίας που τροφοδοτούσε κάθε λίγο η κυβέρνηση προβάλλοντας το δίλημμα «ή παίρνουμε τα μέτρα, ή χρεοκοπούμε», οι Έλληνες σήκωσαν περί τα 45,5 δισ. από τις αποταμιεύσεις τους, για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Σήμερα η κυβέρνηση έρχεται και λέει να φέρουν πίσω τα λεφτά που πήγαν στο εξωτερικό, γνωρίζοντας ότι η ίδια συνέβαλε σε μια άνευ προηγουμένου φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες. Με αποτέλεσμα ούτε οι τράπεζες να μπορούν να δώσουν δάνεια όπως στο παρελθόν από τη στιγμή που η δανειοδότηση του ιδιωτικού τομέα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο απόθεμα των χρημάτων που αποταμιεύουν τα νοικοκυριά.

Σήμερα το ύψος των καταθέσεων βρίσκεται στα επίπεδα του 2007 (197,23 δισ. ευρώ), με τη διαφορά όμως ότι τότε υπήρχε αυξητική τάση που φαινόταν μήνα με το μήνα. Μένει να αποδειχθεί αν θα συμβεί το ίδιο και τώρα.

(Α.Τ. 02/08/2011 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ)
(Σ.Λ.)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ