Αρχική » » Ανοίγουν κερκόπορτα για μαζικές απολύσεις επαγγελματιών οπλιτών

Ανοίγουν κερκόπορτα για μαζικές απολύσεις επαγγελματιών οπλιτών


Προσφυγές από ΕΠ.ΟΠ. κατά των αποφάσεων των Γενικών Επιτελείων, καθώς θεωρούν ότι είναι παράνομες και υπερβολικές στην αιτιολογία τους
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΟΠΛΙΤΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΤΙ ΤΟΥ ΕΛΕΙΠΑΝ «Ο ΖΗΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΛΟΥΤΟ» ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΕΝΑ... ΚΡΑΝΟΣ

Την κερκοπορτα για μαζικές απολύσεις Επαγγελματιών Οπλιτών από το στράτευμα ανοίγει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στέλνονται ήδη με συνοπτικές διαδικασίες δεκάδες ΕΠ.ΟΠ. πρώτα στην αποστρατεία και εν συνεχεία στην ανεργία.

Πρόκειται για... στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία, αφού συμπλήρωσαν τα 5 χρόνια ενεργούς υπηρεσίας, κρίθηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές των Γενικών Επιτελείων με το ερώτημα της αποστρατείας ή της διατήρησης τους στο στράτευμα.

Φέτος, όμως, για πρώτη φορά οι αποστρατείες, όπως προκύπτει και από το ΦΕΚ της 27ης Ιουλίου όπου και δημοσιεύονται τα σχετικά ονόματα, έλαβαν μορφή χιονοστιβάδας με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός ΕΠ.ΟΠ. να καταθέσει προσφυγές κατά των αποφάσεων των Γενικών Επιτελείων θεωρώντας ότι είναι παράνομες και υπερβολικές στην αιτιολογία τους.

Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τον δικηγόρο κ. Γιώργο Σπυρόπουλο, στον οποίο έχει αναθέσει την υπόθεση της αποστρατείας της μία ομάδα ΕΠ.ΟΠ., σε ορισμένες περιπτώσεις τα αιτιολογικά που χρησιμοποιήθηκαν για να διωχθούν αυτοί οι άνθρωποι από την υπηρεσία τους κινούνται «στα όρια της φαιδρότητας». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ΕΠ.ΟΠ. ο οποίος αποστρατεύτηκε διότι κάποια στιγμή σε έλεγχο που έγινε είχε βρεθεί σπίτι του ένα... κράνος, γεγονός πάνω στο οποίο, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, στηρίχθηκε η υπηρεσία για να διώξει τον συγκεκριμένο, μόνιμο δεκανέα στον βαθμό, από το στράτευμα με το αιτιολογικό ότι παρουσιάζει συγκεκριμένες ελλείψεις σε κάποια προσόντα, όπως είναι «ο ζήλος και το ενδιαφέρον για τον δημόσιο πλούτο»! Σε ανάλογη περίπτωση, ένας δεύτερος ΕΠ.ΟΠ. αποστρατεύτηκε διότι είχε μπει με χαμηλό βαθμό στο στράτευμα και αξιολογήθηκε και ανάλογα κατά τον πρώτο χρόνο διοίκησής του. «Το ερώτημα είναι ποιον διοίκησε ο ΕΠ.ΟΠ., ένας δεκανέας δηλαδή, και πώς μπορεί κάποιος ύστερα από 5 χρόνια να έρθει και να πει ότι στον πρώτο χρόνο "δεν είχες διοικητικά προσόντα και γι' αυτό σε αποστρατεύω τώρα";», αναρωτήθηκε ο κ. Σπυρόπουλος.

Παράλληλα, ο δικηγόρος των ΕΠ.ΟΠ. κατηγορεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για ενδεχόμενο δόλο διότι, παρότι γνώριζε «ότι στους αποστρατευθέντες αναγνωρίζεται το δικαίωμα προσφυγής επανακρίσεως εντός 60 ημερών, εντούτοις πριν καν τους διαβιβαστεί το σχετικό έγγραφο, τους επικαιροποιήθηκε η απόλυση τους, κάτι που σημαίνει ότι το δικαίωμα να προσφύγουν στον δεύτερο βαθμό ακυρώνεται στην πράξη».

Να σημειώσουμε ότι οι αποστρατευθέντες ΕΠ.ΟΠ. είναι διαφορετική περίπτωση από εκείνους που για διάφορους λόγους κρίνονται από την υπηρεσία ως ακατάλληλοι για μονιμοποίηση και εν συνεχεία φυσιολογικώς απολύονται από το στράτευμα. Η διαδικασία που συνήθως ακολουθείται είναι, έπειτα από μία 5ετία ή 7ετία στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι ΕΠ.ΟΠ. να κρίνονται για αποστρατεία ή μονιμοποίηση.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ: Επιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ

Η στάση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Πάνου Μπεγλίτη -χαρακτήρισε «λάθος» τη μείωση της θητείας και τη συνεχή πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών, απορρίπτοντας ταυτόχρονα για λόγους και «πολιτικούς και οικονομικούς» τη δημιουργία ενός Επαγγελματικού Στρατού- έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και αναταραχή στις τάξεις των Επαγγελματιών Οπλιτών, οι οποίοι φοβούνται ότι με τη λήξη των συμβολαίων τους με τις Ένοπλες Δυνάμεις θα οδηγηθούν μαζικά στην ανεργία.

Οι αναφορές μάλιστα του κ. Μπεγλίτη έρχονται ως συνέχεια των εξαγγελιών περί περαιτέρω περικοπών στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ, που όπως και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα θα εκφραστεί, καθώς φαίνεται, από τον περιορισμό του με σύμβαση ορισμένου χρόνου -όπως είναι οι ΕΠ.ΟΠ.- προσωπικού του.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ένωσης Αξιωματικών Ε.Δ. κ Μανώλης Σαρζετάκης, ο οποίος ανέδειξε και το θέμα μέσω σχετικής επιστολής που απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αφού προηγουμένως τονίζει ότι «η έναρξη απόλυσης των ΕΠ.ΟΠ. δεν συνέπεσε τυχαία με τις πρόσφατες δηλώσεις του ΥΕΘΑ για αύξηση της θητείας και στροφή στον Μη Επαγγελματικό Στρατό λόγω της οικονομικής συγκυρίας», συμπληρώνει: «Πέραν του γεγονότος ότι ο ΥΕΘΑ πετάει στον δρόμο νέα παιδιά, ενδεχομένως οικογενειάρχες, μέσα σε αυτή την αξεπέραστη οικονομική δυσπραγία και αφού τους έχει στύψει με χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες, με περιορισμένα συνταγματικά και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, υπάρχει και ένα κυρίαρχο ζήτημα. Ιδιαίτερα στην τρέχουσα περίοδο, που πέραν της οικονομικής κρίσης διαμορφώνονται γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή μας, καμία οικονομική κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να επηρεάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις μιας χώρας, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι από τους βασικότατους παράγοντες άσκησης εξωτερικής πολιτικής και διαφύλαξης της εθνικής της κυριαρχίας».

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 21/08/2011 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)
(Σ.Λ.)

2 σχόλια:

  1. Κύριοι,αυτό δεν είναι το ξεχώρισμα της ήρας από το σιτάρι.
    Εδώ μιλάμε για διώξιμο όπως-όπως ατόμων απ'το δημόσιο φορέα,απ'οτι φαίνεται για περικοπές,αλλά και ανακύκλωση εργατικού δυναμικού.
    Αυτό που λέει ο κος Σαρτζετάκης περί του γεγονότος ότι τους έχει στύψει με χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες, με περιορισμένα συνταγματικά και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα,δεν είναι ούτε κατ'ελάχιστον ψέματα,τα δράματα δε,που καθημερινά διαδραματίζονται εντός των στρατοπέδων,μόνο από ανθρώπους που εργάζονται εκεί τα μαθαίνουμε.Και φυσικά,οι δυσκολίες δεν αναφέρονται απο τους ιοικητικά υπεύθυνους.Αυτοί κάνουν τα πάντα ώστε το πρόβλημα,(το οποίο αφορά κυρίως ΕΠΟΠ,λόγω των λόγων που αναφέρει ο κος Σαρτζετάκης),να μην ξεφεύγει πέρα από κάποια σημεία.Θα έλεγε κάποιος οτι πέφτει κουκούλωμα σε επίπεδο διοίκησης ,ώστε να θεωρείται οτι οι μονάδες λειτουργού ιδανικά,χωρίς γκρίνιες,χωρίς τσακωμούς κλπ.
    Ένα πρόβλημα δεν λύνεται αν το σκεπάσουμε,πόσω δε μάλλον αν δεν το θεωρούμε ως άσχημη κατάσταση η οποία απαιτεί βελτίωση,και όχι διαιώνιση.Αλλά,ίσως πει κάποιος άλλος,ίσως αυτό εξυπηρετεί κάποιον-κάποιους,δε μπορούμε να ξέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ