Αρχική » , , , , , , » Παναγιωτόπουλος: Περιορισμένες προσλήψεις ΕΠΟΠ-Δεν αυξάνεται η στρατιωτική θητεία

Παναγιωτόπουλος: Περιορισμένες προσλήψεις ΕΠΟΠ-Δεν αυξάνεται η στρατιωτική θητεία


Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Αναφορικά με την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος – ΗΠΑ, ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι αυτή «Θα έχει υπογραφεί ως την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ.Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, στις αρχές Οκτωβρίου

Το προσφυγικό, τα drones, η ελληνοαμερικανική συμφωνία, αλλά και οι κυβερνοαπειλές και οι άλλες ασύμμετρες απειλές ήταν μεταξύ των θεμάτων που εθίγησαν από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης σε δύο συνεντεύξεις του που παραχώρησε σήμερα, μία τηλεοπτική, στον Alpha («Εκτός Γραμμής», Τάκης Χατζής και Λήδα Μπόλα), καθώς και στο «Σκάι 100,3» («Μια του Νότη, δυο του Χιώτη», Βασίλης Χιώτης).

Ο ΥΕΘΑ διέψευσε ότι υπάρχει πρόθεση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, εξήγγειλε περιορισμένες προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) για να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας, ενώ επισήμανε την διερεύνηση της δυνατότητος κατασκευής Drones και UAV στη χώρα μας με κονδύλια από την ΕΕ, καθώς και τη δημιουργία κοινού φορέως αντιμετωπίσεως των κυβερνοαπειλών για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις και γενικότερα το Δημόσιο με τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβερνήσεως, ο οποίος –όπως αποκάλυψε– έχει επισκεφθεί (με κάθε μυστικότητα θα προσθέταμε εμείς) το ΥΠΕΘΑ.

Αναφορικώς με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ο ΥΕΘΑ αφού επισήμανε ότι παρατηρείται μία έξαρση προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, καθώς και ότι ο Έβρος είναι πιο εύκολος ως προς την επιτήρησή του διότι είναι χερσαία σύνορα, σημείωσε τα εξής: «Το πρόβλημά μας είναι κυρίως στα νησιά. Θα υπάρξουν περισσότερα παρατηρητήρια, εντατικότερες διαδικασίες επιτήρησης. Λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα επιτήρησης και γίνονται περιπολίες. Ήδη ο Έβρος δεν είναι σημείο εισόδου. Θέλουμε να εκπέμψουμε ένα αυστηρότερο σήμα ως προς τη συνολική στάση της κυβέρνησης και της χώρας. Σε κυβερνητικό επίπεδο αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τα μέσα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο. Βοηθούμε με πλωτά μέσα κυρίως την προσπάθεια του Λιμενικού να ελέγξει την κατάσταση όσο μπορεί, ενισχύοντας παρατηρητήρια και μέσα. Να εντατικοποιήσει η Ευρώπη την παρουσία της, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά όχι τόσο απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται όσο στους διακινητές».Για το θέμα της στρατιωτικής χρήσεως των drones και των UAV, ο Ν. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «έχουμε δικά μας drones, ελληνικά. Διαπραγματευόμαστε τόσο με τους Αμερικανούς όσο και με τους Ισραηλινούς την απόκτηση μερικών ακόμα ή με αγορά ή με leasing. Και τα δυο ζητήματα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Τα ισραηλινά έχουν άλλες δυνατότητες, τα αμερικανικά άλλες, μεγαλύτερες όσον αφορά την εμβέλεια, όμως είμαστε κοντά στο να συμφωνήσουμε.

Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης, με τον αρμόδιο υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Χρίστο Δήμα, με τον οποίο προσπαθούμε να συμφωνήσουμε στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών drones. Αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Επιστήμονες υπάρχουν απλά προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε την παρουσία τους και τη συνεισφορά τους στον Ελληνικό Στρατό».

Για το θέμα των σύγχρονων κυβερνοαπειλών ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι «ένα από τα πολύ σημαντικά θέματα που μας απασχολούν είναι οι υβριδικές απειλές, οι κυβερνοαπειλές. Ήδη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης έχει έρθει τρεις φορές στο ΥΠΕΘΑ κι έχουμε εξαγγείλει τη δημιουργία κοινού φορέα αντιμετώπισης τέτοιων απειλών».

Για το έμψυχο υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τη στρατιωτική θητεία, ο υπουργός σημείωσε ότι «το έμψυχο υλικό του Στρατού είναι για εμένα όχι μόνο πολλαπλασιαστής ισχύος, αλλά κι ένα σημείο ποιοτικής υπεροχής», ενώ για το θέμα της αυξήσεως ή μη της στρατιωτικής θητείας ήταν σαφής: «Όχι, να μην περιμένουμε αύξηση της θητείας. Η αύξηση θητείας αφορά τους στρατεύσιμους που θα έρθουν για 9 μήνες και θα φύγουν. Το έμψυχο δυναμικό, κατ’ αρχήν είναι οι επαγγελματίες στο Στρατό και εκεί θα κάνουμε παρεμβάσεις για να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας. Χρειάζονται πολύ επιλεκτικά προσλήψεις σε συγκεκριμένους κλάδους. Με τη θητεία, το έχω πει πάρα πολλές φορές, σε κάθε τόνο, ότι εάν δεν έχω τις προτάσεις της Στρατιωτικής Ηγεσίας δε μπορώ εγώ να βγαίνω και να εξαγγέλλω. Περιμένω, λοιπόν, να δω τι θα μου πουν. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αυτή η σκέψη. Πιθανολογώ ότι δεν θα υπάρξει. Δεν είναι το μείζον θέμα που θα κάνει διαφορά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση».

Για τα ελληνοτουρκικά και την προσεχή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο ΥΕΘΑ σημείωσε τα εξής: «Δεν έχω αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει στον πρόεδρο της Τουρκίας τα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς της. Καλό είναι να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας ακόμα και σε περιόδους έντασης». Και πρόσθεσε: «Δεν έχω δει τον Τούρκο ομόλογό μου κ. Χουλουσί Ακάρ. Έχουμε μιλήσει μια φορά στο τηλέφωνο, ενώ θα βρεθούμε τέλος του επομένου μηνός στις Βρυξέλλες. Έχει μια δουλειά να κάνει κι έχω μια δουλειά να κάνω, σκοπεύω να την κάνω καλά».

Τέλος, αναφορικώς με την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος – ΗΠΑ, ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι αυτή «Θα έχει υπογραφεί ως την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ.Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, στις αρχές Οκτωβρίου. Πιθανώς να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ».

Για το ίδιο θέμα διευκρίνισε ότι «η συμφωνία αναφέρεται στη χρήση του λιμανιού της Σούδας, μερική χρήση του λιμένα Αλεξανδρούπολης και δημιουργία υποδομών, ώστε να συνεκπαιδεύονται αμερικανικά ελικόπτερα με τις ελληνικές δυνάμεις στη Κεντρική Ελλάδα. Το κατεξοχήν όφελος είναι η εμβάθυνση της στρατηγικής μας συνεργασίας μέσα από την οποία η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο εταίρο και σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών».

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ