Αρχική » , , » Επίδομα παραμεθορίου σε 20.000 στελέχη των Ε.Δ.

Επίδομα παραμεθορίου σε 20.000 στελέχη των Ε.Δ.


Εκκρεμεί το τελικό «πράσινο φως» του ΥΠΟΙΚ για το κονδύλι ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ

Την επαναφορά του επιδόματος παραμεθορίου, που αντιστοιχεί στο ποσό των περίπου 100-130 ευρώ το μήνα, και τη χορήγηση του σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία υπηρετούν στα νησιά, στον Έβρο και άλλες απομακρυσμένες περιοχές, προωθεί... η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η ανταπόκριση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά είναι θετική και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να αρχίσει η καταβολή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμεί το τελικό «πράσινο φως» από το υπουργείο Οικονομικών για τη μεταφορά σε άλλο κωδικό του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας του απαραίτητου κονδυλίου ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγές του Πενταγώνου εμφανίσθηκαν αισιόδοξες για την έγκριση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Σε περίπτωση που αυτή δοθεί, τότε οι υπηρεσίες των Επιτελείων είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου, αφού γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των δικαιούχων.

Σε νησιά και σύνορα

Είναι περίπου 20.000 στρατιωτικοί και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε μονάδες κυρίως του Στρατού (νησιά και Έβρος), αλλά και της Αεροπορίας και του Ναυτικού. Σημειώνεται πως το εν λόγω επίδομα είναι το ίδιο για όλα τα στελέχη ανεξαρτήτως βαθμού ή χρόνου υπηρεσίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει στείλει επιστολή στον κ. Αντώνη Σαμαρά εξηγώντας του τους λόγους για τους οποίους η χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου πρέπει να δοθεί.

Ως βασικό επιχείρημα από την πλευρά των στρατιωτικών διατυπώνεται το ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα (Σώματα Ασφαλείας, εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί κ.ά.). Κι αυτό γιατί στο παρελθόν, τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία φρόντισαν να το κρατούν έξω από το βασικό μισθό, όπως και τα οδοιπορικά, για λόγους καθαρά φορολογικούς. Μέχρι που ήρθε ο οδοστρωτήρας που λέγεται τρόικα και ισοπέδωσε όλα τα επιδόματα.

Ο Α. Σαμαράς γνωρίζει ότι οι στρατιωτικοί, τόσο οι εν ενεργεία όσο και οι απόστρατοι, έχουν υποστεί αρκετές περικοπές μισθών και συντάξεων και μάλιστα με το ενιαίο μισθολόγιο άδικες.

Καμία συζήτηση

Ο ίδιος ήταν αυτός που εμφανίστηκε αντίθετος σε νέες περικοπές και ο ίδιος είναι αυτός που στηρίζει την επαναφορά του επιδόματος παραμεθορίου.

Επί του παρόντος, ουδεμία συζήτηση γίνεται για τα οδοιπορικά των στρατιωτικών, καθώς η δαπάνη των 130 εκατ. ευρώ ετησίως κρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών απαγορευτική.

Μεγάλο «λεπίδι» έχει πέσει και στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αμυντικές και λειτουργικές δαπάνες να μην έχουν γλιτώσει από κανένα Μνημόνιο. Για να αποφευχθεί δε το νέο «κούρεμα» των μισθών και των συντάξεων διατέθηκαν άλλα 100 εκατ. ευρώ από τα εξοπλιστικά.

Άρση της αδικίας

Η ηγεσία του Πενταγώνου, πολιτική και στρατιωτική, εκτιμά πως η καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου θα τονώσει κάπως το ηθικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται στα τάρταρα. Κι αυτό γιατί σε ένα βαθμό, όπως εκτιμάται, θα εκληφθεί ως άρση της αδικίας. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το επίδομα όσο και τα οδοιπορικά ήταν μία ελάχιστη ανταμοιβή των στρατιωτικών για την εργασία πέραν του ωραρίου, τις Κυριακές, τις αργίες, τις ασκήσεις και τις συνεχείς μετακινήσεις μακριά από τις οικογένειές τους.

(Ε.Τ. 21/07/2013 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ - akoutras@e-typos.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

2 σχόλια:

  1. Ωραίο ακούγεται ως ανέκδοτο. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει σάλιο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να και τα δωράκια για να ξαναγυρίσουν τα ψηφαλάκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ