Αρχική » , , » Έρχονται πυρομαχικά για τα Leopard

Έρχονται πυρομαχικά για τα Leopard


Συμφωνία με τους Ολλανδούς
ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΗΚΑΝ 3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Αίσιο τέλος, με συνοπτικές διαδικασίες, δόθηκε στην υπόθεση των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL/Leopard 2A4 των 120 χλστ., και μάλιστα με οικονομία της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φραγκούλη Φράγκο.

Ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ. Δ. Γεωργιόπουλος, μόλις... τέσσερις ημέρες μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, της 15ης Ιουνίου, υπέγραψε τη σχετική εντολή για τα 4.500 βλήματα DM53A1 και 2.000 εκπαιδευτικά, αφού επιβεβαίωσε πρώτα ότι οι Ολλανδοί δεν τα έχουν πουλήσει, άρα είναι άμεσα διαθέσιμα.

Έτσι, μέχρι το τέλος Αυγούστου, αναμένεται να έχουν αφιχθεί τα βλήματα στην Ελλάδα και να εξοπλιστούν οι σχηματισμοί των Leopard 2HEL/2A4, οι οποίοι για την ώρα στερούνται σχεδόν παντελώς, διατρητικών βλημάτων.

Η προμήθεια των βλημάτων είχε αρχικά εγκριθεί στις 15 Σεπτεμβρίου του 2011, σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, και αφορούσε 4.500 βλημάτων DM53A1 APFSDS-T (Armor Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot, δηλαδή διατρητικών θώρακος σταθεροποιούμενα μέσω πτερυγίων απορριπτόμενου κελύφους, τροχιοδεικτικά) και 2.000 εκπαιδευτικών Μ865 TPCSDS-T (Target Practice, Cone Stabilised, Discading Sabot, Tracer, δηλαδή εκπαίδευσης, σταθεροποιούμενου κώνου, απορριπτόμενου κελύφους, τροχιοδεικτικά), όλα από τα αποθέματα του ολλανδικού Στρατού.

Στις αρχές Φεβρουαρίου είχε επέλθει και η σχετική συμφωνία με την Ολλανδία, αλλά από τότε και μέχρι τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ της 15ης Ιουνίου αυτή δεν είχε τεθεί σε κίνηση.

Υπενθυμίζεται πως τα συγκεκριμένα βλήματα αποτελούν τη δεύτερη παρτίδα πυρομαχικών τα οποία παραλαμβάνει ο Στρατός. Στις 28 Απριλίου είχαν ξεκινήσει οι παραδόσεις των 3.000 βλημάτων Μ830 HEAT-MP-T (High Explosive Anti-Tank, Multipurpose, Tracer) των 120 χλστ. από τα αμερικανικά αποθέματα. Τα βλήματα είχαν φτάσει ατμοπλοϊκώς στο λιμάνι του Πειραιά και από εκεί μεταφέρθηκαν οδικώς στη ζώνη ευθύνης του Δ' ΣΣ, όπου και οι 8 επιλαρχίες των αρμάτων Leopard 2HEL/2Α4. Μάλιστα, τα Leopard 2HEL της XXIII ΤΘΤ στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποίησαν και τις πρώτες τους βολές στις 10 Μαΐου. Τα συγκεκριμένα βλήματα θα συμπληρώσουν, σε πρώτη φάση, τα εναπομείναντα από τα 5.000 βλήματα κινητικής ενέργειας DM33A2 APSFDS-T, των οποίων η προμήθεια είχε γίνει το 2005, στο τότε πλαίσιο της «ενδιάμεσης λύσης».

Της παράδοσης των βλημάτων είχε προηγηθεί, στις 27 Δεκεμβρίου 2011, η υπογραφή της Επιστολής Αποδοχής (LΟΑ) της δωρεάν παραχώρησης των Μ830 από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ. Στη LΟΑ καθοριζόταν το κόστος μεταφοράς των 3.000 βλημάτων, στα 235.000 δολάρια.

(ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23/06/2012 – Σ.Λ.)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ