Αρχική » , , » Το παρασκήνιο για την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Το παρασκήνιο για την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας


Σκληρές μάχες και κόντρες των κομμάτων για τον υπουργικό θώκο
Τα ονόματα που «έπαιξαν» για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν αυτά του Δημήτρη Αβραμόπουλου και Φραγκούλη Φράγκου

Έντονο παρασκήνιο, καραμπόλες και σκληρές «μάχες» -έως και λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης- ήταν το σκηνικό που στήθηκε γύρω από τα ονόματα που θα αποτελούσαν τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η επιλογή του νέου υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου όσο και... των δύο υφυπουργών του έγινε κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, αλλά και έπειτα από μια εξίσου δύσκολη προσπάθεια του κ. Σαμαρά να συμβιβάσει τα συμφέροντα κορυφαίων στελεχών του, δρώντας προληπτικά, ώστε να προλάβει τυχόν μελλοντικές γκρίνιες στο εσωτερικό του κόμματος του. Πιο συγκεκριμένα, από νωρίς χθες το πρωί τα ονόματα που «έπαιζαν» για τον ανώτατο θώκο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν αυτά του Δημήτρη Αβραμόπουλου και Φρ. Φράγκου, με την προοπτική ο δεύτερος να αναλάβει χαρτοφυλάκιο αναπληρωτή υπουργού, ενώ αντίστοιχα το όνομα του κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου φαινόταν να έχει «κλειδώσει» για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Το όνομα του κ. Αβραμόπουλου, όμως, είχε ριχτεί στο τραπέζι και για την Προεδρία της Βουλής, προοπτική την οποία και ίδιος αντιμετώπιζε θετικά. Τελικά, όμως, η υποψηφιότητα του προέδρου της Βουλής πήγε στον Ευαγγ. Μεϊμαράκη, με αποτέλεσμα στον κ. Αβραμόπουλο να προταθεί ως εναλλακτική πρόταση, ως προς το ΥΠΕΘΑ, το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών, το οποίο και τελικά ο τελευταίος προτίμησε. Εξαιτίας του παραπάνω γεγονότος, τελικά έγινε «τράμπα» μεταξύ Αβραμόπουλου και Παναγιωτόπουλου, με τον δεύτερο να μετακομίζει αντί για το κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας στο Πεντάγωνο.

Υφυπουργοί

Εκεί, πάντως, που προκλήθηκε μέγα θέμα και στην κυριολεξία έπεσε το σύνολο σχεδόν του συστήματος Βενιζέλου μέσα στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τον επιβάλει ως υφυπουργό στο Άμυνας, ήταν η περίπτωση του πρώην Α/ΓΕΝ αντιναύαρχου ε.α. Δημήτρη Ελευσινιώτη. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ελευσινιώτης ανέλαβε αρχηγός ΓΕΝ επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πριν από δυόμισι περίπου χρόνια και, ως εκ τούτου, θεωρείται ότι απολαμβάνει της στήριξης τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όσο και των στελεχών που βρίσκονται δίπλα του, αρκετά από τα οποία προέρχονται από τον αμυντικό τομέα. Σε ό,τι αφορά τον έτερο υφυπουργό, αντιστράτηγο ε.α. Παναγιώτη Καράμπελα, η άνοδος του στο κτίριο της Λεωφόρου Μεσογείων θεωρούνταν ευθύς εξαρχής εξαιρετικά πιθανή, δεδομένου ότι και πριν από μερικούς μήνες, όταν συζητούνταν τα στελέχη της Ν.Δ. που θα εισέλθουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, το όνομά του ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν προταθεί για υπουργοποίηση. Ο κ. Καράμπελας τα τελευταία δύο χρόνια ήταν από τα βασικά στελέχη του τομέα Άμυνας της Ν.Δ., ενώ είχε υπηρετήσει και ως υπασπιστής του κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη την περίοδο 1990-93. Θεωρείται εξαιρετικά έντιμος και, σύμφωνα με στελέχη του Πενταγώνου που είχαν υπηρετήσει μαζί του, από τους «πλέον ασκητικούς αξιωματικούς που έχουν περάσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις». Η σχετική τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου και ο μέχρι σήμερα υπηρεσιακός υπουργός Φρ. Φράγκος θα παραχωρήσει τη θέση του στον κ. Παναγιωτόπουλο.

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 22/06/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ