Αρχική » » Έρχεται κύμα απολύσεων στους ΕΠΟΠ

Έρχεται κύμα απολύσεων στους ΕΠΟΠ


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσε στη Βουλή ότι ειδική επιτροπή θα «κόβει» όσους περισσεύουν

Επιβεβαιώνει ουσιαστικά εκ νέου, και μάλιστα αυτή τη φορά γραπτώς και επισήμως από τη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ότι δεν είναι εξασφαλισμένο το μέλλον των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που επιθυμούν επανακατάταξη σε αυτές για μία δεύτερη επταετία μετά το πέρας της πρώτης. Κι αυτό καθώς... δεν μονιμοποιούνται σχεδόν αυτομάτως, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία των εξετάσεων, που μέχρι τώρα ήταν τυπικές και κανένας δεν ξέρει αν θα εξακολουθήσουν να είναι έτσι και στο μέλλον.

Στην απάντηση του ο κ. Βενιζέλος σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Θεόφιλος Λεονταρίδης, αφού αρχικά επισημαίνει ότι η σχετική δήλωσή του πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση απόλυσης μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού» (χωρίς να αναφέρεται στους μη εισέτι μόνιμους ή μονιμοποιούμενους) «μετατράπηκε σε "επιβεβαίωση" της δήθεν πληροφορίας για σχέδιο απόλυσης χιλιάδων ΕΠΟΠ», κατηγόρησε τον Τύπο για ουσιαστική παρερμηνεία της δήλωσης του αυτής.

Επιπλέον, ενέπλεξε την εξαγγελία στη Βουλή από τον ίδιο ενός νέου θεσμού, του Ειδικού Εφέδρου Οπλίτη, και τελικά επανέλαβε αυτό που τον «κατηγόρησε» όλος σχεδόν ο Τύπος από την πρώτη στιγμή. Ότι δηλαδή για να μονιμοποιηθούν πλέον οι ΕΠΟΠ, οι οποίοι μετά τη συμπλήρωση της πρώτης υποχρεωτικής επταετούς παραμονής τους στο στράτευμα εκδηλώνουν την επιθυμία επανακατάταξης για άλλη μία επταετία και ουσιαστικά μονιμοποιούνται, θα πρέπει να περάσουν από εξετάσεις (όπως και τώρα), χωρίς συνέντευξη (που και πριν δεν υπήρχε σε αυτήν τη φάση) από μία επιτροπή στρατιωτικών.

Μετά από επτά χρόνια


Όσοι συνεπώς υπηρετούν σήμερα και όσοι θα κριθεί αναγκαίο να προσληφθούν στο μέλλον ως ΕΠΟΠ Θα εξακολουθήσουν να διέπονται από το ίδιο καθεστώς και άρα με τη συμπλήρωση επτά ετών υπηρεσίας θα κρίνονται για μονιμοποίηση. «Η κρίση αυτή», όπως συμβαίνει τώρα και με τη διαδικασία πρόσληψης μετά την κατάργηση της περίφημης συνέντευξης, «θα είναι διαφανής και αξιοκρατική, με μόνο κριτήριο την επαγγελματική επάρκεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Και βεβαίως με αυτό το τελευταίο που δήλωσε οι πάντες κάγχασαν. Καθώς είναι παγκοίνως γνωστό σε όλους όσοι έχουν περάσει έστω και από το πεζοδρόμιο της Μεσογείων ότι πανεύκολα τα μέλη των επιτροπών αυτών (κατώτεροι και ανώτεροι αξιωματικοί) μπορούν να τοποθετηθούν από την ηγεσία -καθ' υπόδειξιν- ως οι «κατάλληλοι» για να κόψουν τον αριθμό που η τρόικα έχει ζητήσει να κοπεί.

Είτε γιατί εκτελούν τυφλά κομματικές εντολές είτε γιατί είναι υπέρ το δέον «τυπικοί» και «υπηρεσιακοί», θέλοντας να φανούν έτσι αρεστοί στους προϊσταμένους τους, είτε, τέλος, βάζοντας θέματα στους απλούς ΕΠΟΠ, που πιθανότατα μόνο οι έχοντες πανεπιστημιακού επιπέδου παιδεία θα μπορούσαν να απαντήσουν. Και να περάσουν θα προσθέταμε εμείς, εκτός ίσως από αυτούς που έχουν το περίφημο «μπιλιετάκι» των κλαδικών της αλήστου μνήμης πρώτης περιόδου διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Της περιόδου του «Τσοβόλα, δώσ' τα όλα».

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ)
(Σ.Λ.)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ