Αρχική » » 25 αλλαγές στις συντάξεις από το 2011

25 αλλαγές στις συντάξεις από το 2011


Αλλάζουν εκ βάθρων από την 1η Ιανουαρίου του 2011 οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους, καθώς μπαίνουν σε ισχύ οι ρυθμίσεις των δύο ασφαλιστικών νόμων (3863 και 3865/10).

Αρχίζει να «γράφει» η μείωση των συντάξεων με την «αναλογική σύνταξη», αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, έρχονται... μειώσεις και στις επικουρικές συντάξεις, όπως και στις συντάξεις του ΟΓΑ, διορθώνονται οριακά οι συντάξιμες αποδοχές για διαδοχική ασφάλιση, κόβονται «βαρέα», κ.ά.

Συνολικά, 25 καινούργιες ρυθμίσεις μεταβάλλουν τη ζωή και τη καθημερινότητα όλων ως προς τον προγραμματισμό της εργασίας, της ασφάλισης και της σύνταξης. Οι αλλαγές επηρεάζουν ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους και περισσότερο όσους πρωτοπιάσουν δουλειά από την 1η Ιανουαρίου και θα πρέπει να έχουν ασφάλιση για τα επόμενα 40 χρόνια.

Όλες οι αλλαγές που φέρνει η νέα χρονιά στο συνταξιοδοτικό σύστημα για όλους τους ασφαλισμένους:

1. Αναλογικό ποσό σύνταξης για όσους ασφαλιστούν από 1-1-2011. Καθιερώνονται συντελεστές για κάθε έτος ασφάλισης. Ελάχιστος χρόνος για σύνταξη 15 χρόνια και ηλικία 65 ετών.

2. Αναλογικό ποσό σύνταξης για ασφαλισμένους πριν από το 2011. Αφορά όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και ένα μέρος της σύνταξης θα υπολογιστεί με το σημερινό σύστημα (τα χρόνια ως το 2010) και το υπόλοιπο (τα χρόνια από το 2011 ως το 2015 και επόμενα) με βάση τους νέους συντελεστές.

3. Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έως και 15 χρόνια, σταδιακά από το 2011 μέχρι το 2015. Η αύξηση των ορίων ολοκληρώνεται στο Δημόσιο το 2013 και στα υπόλοιπα ταμεία το 2015. Στα βαρέα η αύξηση στα όρια ηλικίας πηγαίνει μέχρι το 2017.

4. Μειώνονται κατά 6% ετησίως οι συντάξεις για όσους αποχωρούν πρόωρα (έως 5 χρόνια νωρίτερα από το πλήρες όριο ηλικίας).

5. Θεσπίζονται ειδικοί συντελεστές «ωρίμανσης αποδοχών» για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση. Ευνοημένοι -έστω και οριακά σε σχέση με σήμερα- είναι όσοι έχουν «διαδοχική» σε ταμεία μισθωτών.

6. Μειώνεται από 3,5% σε 2% το ποσοστό αναπλήρωσης όταν σε διαδοχική ασφάλιση η σύνταξη απονέμεται από τον ΟΑΕΕ.

7. Μπαίνει σε εφαρμογή ενιαίος κανονισμός για τον προσδιορισμό του ποσοστού αναπηρίας και γίνονται πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις έκδοσης αναπηρικών συντάξεων. Παράλληλα, θα γίνει επανέλεγχος σε ήδη καταβαλλόμενες αναπηρικές συντάξεις, καθώς ο στόχος που έχει τεθεί είναι να μειωθούν στο 8% από 13% που είναι σήμερα επί του συνόλου των συνταξιούχων.

8. Αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τις συντάξεις χηρείας (ισχύει ήδη) και στο εξής απαιτούνται 5 αντί για 3 χρόνια γάμου ως ελάχιστη προϋπόθεση για σύνταξη χηρείας στον επιζώντα σύζυγο. Το ποσό σύνταξης (70% της κανονικής) χορηγείται για μια τριετία και αν μετά το διάστημα αυτό, ο επιζών σύζυγος εργάζεται, αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από άλλο ταμείο, τότε παίρνει το 50% της καταβαλλόμενης σύνταξης. Μετά το 65ο έτος λαμβάνει το 70% της σύνταξης αυτής. Αν υπάρχουν δύο συντάξεις, ο περιορισμός γίνεται σε μία από τις δύο.

9. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι ασφαλίζονται πλέον υποχρεωτικά στο ΙΚΑ για κύρια σύνταξη (απομένει η έκδοση ειδικής εγκυκλίου για το καθεστώς επικουρικής ασφάλισης).

10. Καθιερώνονται 7 διαφορετικοί τρόποι αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης, με εξαγορά μέχρι και 4 ετών που θα μπορούν να τα αξιοποιούν οι ασφαλισμένοι και οι ασφαλισμένες για να θεμελιώνουν γρηγορότερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ειδικά για τα χρόνια του στρατού, το ποσό εξαγοράς μειώνεται από 1/1/2011 έως 31/12/2014 κατά 30%.

11. Προετοιμάζεται το έδαφος (μέσα από τις μελέτες βιωσιμότητας ως τον Μάρτιο) για το ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις. Για τους νέους συνταξιούχους το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα υπερβαίνει το 15%-20%. Περικοπές θα γίνουν και στους ήδη συνταξιούχους των ελλειμματικών ταμείων (τραπεζών, ΔΕΚΟ, ναυτικών πρακτόρων, αλλά και του Δημοσίου).

12. Μπαίνει «επιτηρητής» στην πορεία του ασφαλιστικού συστήματος με αναλογιστικές μελέτες που από το 2011 θα συντάσσονται ανά διετία και ανάλογα με τα ευρήματα θα γίνονται και επιπρόσθετες αλλαγές. Στόχος είναι οι συνολικές συνταξιοδοτικές δαπάνες (κύρια και επικουρική) να μην ξεφεύγουν πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ σταθερά για τα επόμενα 50 χρόνια. Σήμερα οι συνταξιοδοτικές δαπάνες είναι στο 11%-12%.

13. Βγαίνουν από τα βαρέα και ανθυγιεινά πάνω από 350.000 ασφαλισμένοι. Η νέα λίστα θα είναι έτοιμη και θα μπει σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2011. Η «τρόικα» ζήτησε αυτοί που θα μείνουν στα βαρέα να μην ξεπερνούν το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Μένει να διαπιστωθεί αν θα ισχύσει η πρόβλεψη του ασφαλιστικού νόμου που λέει ότι δεν θα επηρεαστούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015.

14. Μπαίνει σε όλα τα ταμεία η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η ενσωμάτωση των κλάδων υγείας πέντε ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΝΑΤ και ΟΑΕΕ) στον υπό σύσταση(από το β΄ εξάμηνο του 2011) στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Αυτό θα σημάνει την οριζόντια μείωση των παροχών υγείας και των καλύψεων που έχουν σήμερα οι ασφαλισμένοι.

15. Καθιερώνεται το «εργόσημο» για την ασφάλιση εποχικών εργατών και του οικιακού προσωπικού.

16. Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής συντάξεων και κάθε άλλης οικονομικής παροχής. Από την 1η Ιανουαρίου όλες θα πληρώνονται μέσω τραπεζών (ήδη έχει γίνει η απογραφή στα ταμεία που δεν ήταν πλήρως στο σύστημα, όπως ΟΓΑ και ΟΑΕΕ). Από τον Ιούλιο του 2011 το ίδιο σύστημα θα επεκταθεί για την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

17. Δρομολογείται -με στόχο να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούλιο- η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνολικά κατά 25% ως το 2013.

18. Μπαίνουν και τυπικά σε ισχύ με ελέγχους οι περιορισμοί στην εργασία των συνταξιούχων. Το μέτρο χωρίζεται σε δύο περιπτώσεις: α) Όσοι βγήκαν στη σύνταξη από τον Ιούλιο και συνέχισαν να απασχολούνται ως μισθωτοί θα έχουν αναστολή σύνταξης αν είναι κάτω από 55 ετών, ενώ αν είναι πάνω από 55, τότε μειώνεται κατά 70% το ποσό σύνταξης που υπερβαίνει τα 991 ευρώ (ή το 30πλάσιο του βασικού ημερομισθίου των 33,01 ευρώ). Αν απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες τότε ο περιορισμός γίνεται για το ποσό σύνταξης άνω των 1.980 ευρώ, αλλά επιβάλλεται αύξηση εισφορών κατά 50%. β) Όσοι ήταν ήδη συνταξιούχοι πριν από την εφαρμογή του νόμου έχουν τους περιορισμούς του νόμου 2676/99, μέχρι το 2013, οπότε και εντάσσονται στους περιορισμούς του καινούργιου νόμου.

19. Μειώνεται κατά 32% η βασική σύνταξη που θα πάρουν όσοι συνταξιοδοτηθούν από τον ΟΓΑ, με βάση το ποσό των 360 ευρώ. Είναι η μείωση κατά 4% ετησίως που ξεκίνησε από το 2003 και τελειώνει το 2026 που η βασική σύνταξη μηδενίζεται. Το 2011 το ποσό πέφτει στα 244 ευρώ.

20. Τρέχει (από το νόμο 3029/02) η μείωση από το 2008 του ποσοστού αναπλήρωσης για όσους αποχωρούν από Δημόσιο και ΔΕΚΟ. Το 2011 η μείωση είναι 4% για τις αποδοχές του 2008, 2009, 2010 και 2011.

21. Αυξάνονται κατά 1 έτος τα υποχρεωτικά έτη ασφάλισης για σύνταξη από τον ΟΓΑ.

22. Δρομολογείται η μείωση του εφάπαξ στο Δημόσιο και των μερισμάτων που δίνει το Μετοχικό τους ταμείο.

23. Αρχίζει η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο.

24. Συστήνονται (από 1-1-2011) τα Κέντρα Πληροφόρησης Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων. Θα συνδεθούν -όπως προβλέπει ο νόμος- και με τα ΚΕΠ για συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα.

25. Επανεξετάζονται όλα τα προνοιακά επιδόματα, ώστε να γίνει και ο διαχωρισμός τους από τις καθαρά ανταποδοτικές παροχές.


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ