Αρχική » , , , , » Πρόωρες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Πρόωρες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις


Σε έκτακτες κρίσεις της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρόκειται να προχωρήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας από τις αρχές έως και τα μέσα του επόμενου έτους.

Οι αυξημένες ανάγκες αλλά και ο όγκος εργασιών της κεντρικής κυβέρνησης κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα έχουν αποτέλεσμα να... μετατίθενται για νωρίτερα, από ό,τι αρχικά προβλέπονταν, ο χρόνος διεξαγωγής των κρίσεων τόσο στο στράτευμα όσο και στην Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό. Στο πλαίσιο αυτό αντί οι κρίσεις των αξιωματικών να πραγματοποιηθούν Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2014, θα επισπευτούν και θα γίνουν μέσα στο επόμενο δίμηνο και το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ήδη από την πλευρά της κυβέρνησης μελετάται η υπογραφή σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία θα αφορά στις παραπάνω ενέργειες. Ήδη να σημειώσουμε, πάντως, πως για το θέμα παρατηρείται μια σχετική κινητικότητα, εξαιτίας κυρίως των διαρροών που υπάρχουν και αφορούν σε ευρείες αλλαγές στην κορυφή της ηγεσίας τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ιδιαίτερα μάλιστα στον χώρο του στρατεύματος όλα τα ενδεχόμενα εξακολουθούν και παραμένουν ανοιχτά, καθώς θεωρείται ότι τουλάχιστον ένας με δύο από τους υπάρχοντες αρχηγούς ενδέχεται να οδηγηθούν σε αποστρατεία, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η δρομολόγηση ακόμη πιο ρηξικέλευθων αλλαγών, οι οποίες άλλωστε ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι των σχετικών συζητήσεων.

Καταλυτικός παράγοντας

Βασικά καταλυτικό παράγοντα για την υλοποίηση των παραπάνω αλλαγών εκτιμάται ότι θα παίξει η αποχώρηση ή μη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου. Μέχρι πρότινος οι πληροφορίες ήθελαν τον κ. Κωσταράκο να αποχωρεί από τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ αναλαμβάνοντας σημαντικό πόστο εκπροσώπησης της χώρα μας στο ΝΑΤΟ, ενδεχόμενο ωστόσο που κατά τις τελευταίες ημέρες δείχνει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Ως εκ τούτου όλες οι πιθανότητες αναφορικά με την παραμονή του κ. Κωσταράκου στη θέση του είναι ανοιχτές και άμεσα εξαρτημένες από το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα επιδιώξει να «φρεσκάρει» τα ανώτατα κλιμάκια της στρατιωτικής ηγεσίας. Μία από τις βασικές προτεραιότητες εξάλλου του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου, όπως τουλάχιστον προκύπτει μέσα και από τις κατά καιρούς δηλώσεις και ομιλίες του, είναι η ταχεία ανάκαμψη του ηθικού αλλά και της αυτοπεποίθησης του στρατεύματος, διαδικασία που όπως εκτιμάται εκτός από τη λήψη αντικειμενικών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση θα συνοδεύεται και από κινήσεις σε επίπεδο συμβολισμού. Πέρα από τον Α/ΓΕΕΘΑ, πάντως, εξαιρετικά ρευστές είναι οι εξελίξεις και για τους υπόλοιπους τρεις αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.

Αποστρατεία

Ο πιο «αδύναμος κρίκος» στην αλυσίδα των σχετικών εξελίξεων εκτιμάται πως θα είναι ο νυν αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, τόσο λόγω της «χλιαρότητας» που του καταλογίζουν κύκλοι του Πενταγώνου στην προώθηση των πολιτικών του υπουργείου όσο και γιατί θεωρείται πως η αποστρατεία του θα διευκολύνει το ξεμπλοκάρισμα της σχετικής επετηρίδας στην Πολεμική Αεροπορία. Ρευστές είναι επίσης και οι εξελίξεις και στην κορυφή της πυραμίδας στον Στρατό Ξηράς. Παρά το γεγονός ότι ο αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος τοποθετήθηκε μόλις πριν από μερικούς μήνες στο συγκεκριμένο θώκο, εντούτοις οι εκπλήξεις δεν θα πρέπει να αποκλείονται δεδομένων των αλλαγών που επιδιώκει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ στο στράτευμα. Αλλαγές που ενδέχεται να συνοδευτούν και με την κλήση νέων προσώπων προκειμένου να τις υλοποιήσουν. Εκεί που επί του παρόντος τα πράγματα εμφανίζονται κάπως πιο σταθερά είναι στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Έχοντας σημαντικά ερείσματα τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και σε άλλους πολιτικούς κύκλους ο Α/ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης «παίζει» από το να παραμείνει στη θέση του έως και να είναι ο επόμενος Α/ΓΕΕΘΑ στο ενδεχόμενο αποχώρησης του κ. Κωσταράκου. Το γεγονός, πάντως, ότι οι σχέσεις του κ. Αποστολάκη με την υπάρχουσα πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου χαρακτηρίζονται στην καλύτερη περίπτωση «ουδέτερες» αφήνει ανοιχτή μια μικρή «χαραμάδα» ώστε τα πράγματα να κινηθούν σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν ίσως που και ο ίδιος περιμένει.

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 21/09/2013 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

2 σχόλια:

  1. Ειναι να τους λυπαται κανεις που οταν τελειωνουν τα ταρατατζουμ και βγαλουν την στολη αρχιζουν να σκεπτονται οτι η συνταξη Αρχηγου απο τον Ανθυπασπιστη διαφερει κατα 250-300 ευρω και οσο για κοινωνικη ζωη καλλιτερα να μην το συζηταμε.Ανωτατοι κρατικοι λειτουργοι εξομοιωνονται με μικρουπαλληλους .Ας προσεχαν.
    Προς ολους τους ε.ε απευθηνω την προτροπη να
    να προβληματιζονται και να ειναι ετοιμοι να αντιμετωπισουν αυτα που τους ερχονται. Ετσι η πτωση θα ειναι πιο μαλακη.Βεβαιως η δημοκρατια εχει το καλο οτι καθε 4 το πολυ χρονια να ψηφιζουμε οποτε ας χρησιμοποιηθει αυτο το οπλο καταλληλα προς ολους αυτους που τοσα χρονια μας εχουν απαξιωσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ηγεσιες των ΕΔ δεν εχουν αναγκη απο φιλελληνες αλλα απο πραγματικους ηγετες που εμπνεουν τους υφισταμενους τους .Καλυτερα να πανε στα σπιτια τους για να απολαυσουν την εντελως αξιοπρεπη κατα τα αλλα συνταξη(Τους συνιστω αν κατεβουν σε πορειες αποστρατων να εχουν αφησει μουσι, να φορουν μαυρα γιαλια και απο μακρια....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ