Αρχική » , , , , » Έρχεται έκτακτο ΚΥΣΕΑ για αλλαγές στην ηγεσία των Ε.Δ. (Διαβάστε όλη την συνέντευξη του Α/ΓΕΝ)

Έρχεται έκτακτο ΚΥΣΕΑ για αλλαγές στην ηγεσία των Ε.Δ. (Διαβάστε όλη την συνέντευξη του Α/ΓΕΝ)


Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη συνέντευξη του αντιναύαρχου Χρηστίδη χωρίς την άδεια του υπουργείου
Έντονη η δυσαρέσκεια του Πάνου Παναγιωτόπουλου για τη δημόσια τοποθέτηση του αντιναυάρχου του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ανησυχία υπό τον φόβο μιας νέας παραίτησης

Τον δρόμο για τη διεξαγωγή έκτακτου ΚΥΣΕΑ μέσα στον Δεκέμβριο -το οποίο θα αποφασίσει για ευρείες αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων- άνοιξε η απόφαση του Α/ΓΕΝ αντιναυάρχου Κοσμά Χρηστίδη να... παραχωρήσει συνέντευξη στην Κυριακάτικη εφημερίδα «Real News», χωρίς προηγούμενη άδεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αν και επί του παρόντος οι δύο πλευρές εμφανίζονται διατεθειμένες να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, εντούτοις κύκλοι του Πενταγώνου θεωρούν ότι η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ του Α/ΓΕΝ και του ΥΕΘΑ Πάνου Παναγιωτόπουλου γίνεται εξαιρετικά δύσκολη μεν, αναγκαία, δε, έστω και για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα.

Εκατέρωθεν λόγοι

Η κάθε πλευρά άλλωστε έχει τους δικούς της φόβους και ανησυχίες. Ο μεν κ. Παναγιωτόπουλος δεν θα ήθελε για κανέναν λόγο να εξωθήσει το πράγματα στα άκρα υπό τον φόβο μιας νέας παραίτησης μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες -έχει προηγηθεί η παραίτηση του Α/ΓΕΣ Ζαζιά τον περασμένο Ιούλιο- γεγονός που θα του προκαλούσε μείζον πολιτικό θέμα. Επίσης, από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας μας με την Ε.Ε. για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, γεγονός που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε λιγότερο σημαντικά ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά στο εσωτερικό της χώρας. Ο δε αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης εμφανίζεται να έχει υπερκεράσει τις αρμοδιότητές του παραβαίνοντας τη σχετική νομοθεσία, αφού με βάση σχετικό Προεδρικό Διάταγμα οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων απαγορεύεται να παραχωρούν συνεντεύξεις χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει την άδεια της πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου.

Παράλληλα, όμως, ο Α/ΓΕΝ μοιάζει και αυτός με τη σειρά του να έχει εγκλωβιστεί στις επιλογές του, δεδομένου ότι η κίνηση μιας ηρωικής εξόδου από το Πολεμικό Ναυτικό μέσω μιας παραίτησης ενδέχεται να αποβεί σε βάρος του, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα σπεύσουν να τον κατηγορήσουν ότι παραχώρησε συνέντευξη όχι διότι ενδιαφέρεται για τις Ε.Δ, αλλά για να εκμεταλλευθεί την κατάσταση προκειμένου να ηρωοποιηθεί ο ίδιος.

Το παρασκήνιο

Η κυβέρνηση ανησυχούσε για το ενδεχόμενο δηλώσεων από ανώτατους αξιωματικούς. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος είχε μιλήσει με τον κ. Χρηστίδη. Παρά τις προσπάθειες και τα επιχειρήματα που διατύπωσε ο κ. Κωσταράκος δεν κατάφερε να πείσει τον Α/ΓΕΝ να αλλάξει γνώμη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες οι σχέσεις μεταξύ Α/ΓΕΝ και Πάνου Παναγιωτόπουλου να μπουν στον «πάγο» μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου. Έχοντας από νωρίς κλειστεί στο γραφείο του στον 4ο όροφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος περίμενε τις κυριακάτικες εκδόσεις των εφημερίδων. Εκεί διάβασε τις ευθείες βολές που έριξε ο κ. Χρηστίδης εναντίον της κυβέρνησης για τις περικοπές και τις μειώσεις στα κονδύλια των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρά την έκδηλη δυσαρέσκεια του, ο κ Παναγιωτόπουλος δεν θέλησε να ρίξει άλλο «λάδι στη φωτιά».

Αργά το βράδυ της ίδιος ημέρας κάλεσε στο γραφείο του τον κ. Χρηστίδη με τον οποίο είχαν μια συνομιλία που, σύμφωνα με πληροφορίες, κράτησε περισσότερο από μιάμιση ώρα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Α/ΓΕΝ, αφού έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις για την απόφασή του να τοποθετηθεί δημοσίως γιο θέματα των Ε.Δ., δέχτηκε τις επικρίσεις του πολιτικού του προϊσταμένου επειδή ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα για τις κινήσεις του.

Η συγκεκριμένη συζήτηση συνεχίστηκε και χθες το πρωί, επίσης στο γραφείο του κ. Παναγιωτόπουλου. Ήταν μάλιστα περίπου 11 η ώρα όταν οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν να βγαίνουν σχεδόν αγκαζέ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν πως το επεισόδιο θα έπρεπε να θεωρείται λήξαν. Σε ό,τι αφορά τη συνέντευξή του, ο κ. Χρηστίδης στάθηκε ιδιαίτερα στις μεγάλες μειώσεις που υπέστησαν οι μισθοί των στρατιωτικών, κάνοντας λόγο για «δυσβάστακτες και δυσανάλογες περικοπές στις Ε.Δ».

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 26/11/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)

«Παραιτηθείτε το γρηγορότερο»

Προς κ. Κοσμά Χρηστίδη, Αντιναύαρχο, αρχηγό ΓΕΝ

Ενταύθα Κύριε Ναύαρχε,

Η χώρα μας, αν δεν το γνωρίζετε, είναι σε εμπόλεμη κατάσταση τα τρία τελευταία χρόνια. Σε έναν πόλεμο, που ο εχθρός δεν είναι ορατός αλλά μπορεί να καταστρέψει χιλιάδες Έλληνες πολίτες και να υποτάξει την Ελλάδα για πολλές γενιές. Σε αυτόν τον πόλεμο μας έβαλαν οι πολιτικοί αυτοί που διόρισαν και εσάς, ως αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι οι πρώην πολιτικοί προϊστάμενοι σας, που δεν σεβάστηκαν το Έθνος και δεν τήρησαν τις παραδόσεις. Δεν άσκησαν βίο φιλόπατρι, έντιμο, έμπονο και ασκητικό. Δεν κατανόησαν ποτέ το εθνικό συμφέρον. Το μόνο που γνώριζαν ήταν να διορίζουν ημετέρους, που δεν τους ήθελαν ειλικρινείς, συνεπείς, συνετούς και αποφασιστικούς. Γι' αυτό και η πατρίδα μας ήρθε σε αυτήν την κατάσταση που, όμως, ομολογείτε «νέες μειώσεις θα επηρεάσουν την επιχειρησιακή ικανότητα του Π.Ν.».

Και επειδή, όπως λέτε, η «τιμή του Όπλου ανήκει στον Αρχηγό του», άρα, καθοριστικό κριτήριο στην απόφαση του είναι και τα ερωτήματα: «Τι επιβάλλει το χρέος έναντι του Π.Ν. και των στελεχών του; Παραίτηση ή παραμονή;». «Πιστεύει ο Αρχηγός ότι με την επιλογή παραίτησης ή μη θα συνεχίσει την προσφορά του στο Π.Ν. και η προσφορά του θα είναι μεγαλύτερη με την παραίτησή του; Το δίλημμα είναι υπαρκτό και η απόφαση γνωστή».

Και επειδή, κ. Ναύαρχε, είστε αναποφάσιστος, γι' αυτό παραιτηθείτε το γρηγορότερο. Γιατί, όπως είπε ο Ελευθέριος Βενιζέλος πριν από 100 χρόνια προς τον Ναύαρχο Κουντουριώτη, «η Πατρίς αξιοί από υμάς όχι απλώς να αποθάνετε υπέρ Αυτής, αυτό θα ήταν το ολιγότερο, αξιοί να νικήσετε».

ΣΠΥΡΟΣ ΤΡΙΨΑΣ
Εκδότης, Διευθυντής «Ε»


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Α/ΓΕΝ ΣΤΗ «REAL NEWS»(κάντε κλικ)

Μπορείτε να την κατεβάσετε και σε PDF, ΕΔΩ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ