Αρχική » , , , » ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΟ ΜΤΣ: 65.000 απόστρατοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς μέρισμα τα Χριστούγεννα!

ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΟ ΜΤΣ: 65.000 απόστρατοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς μέρισμα τα Χριστούγεννα!


Ο πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού απειλεί (μέσα από Το ΧΩΝΙ) να ζητήσει πίσω όλα τα μερίσματα της τελευταίας διετίας, αν δεν καλύψει ο υπουργός την παρανομία του! Όχι μόνο δε θα πάρουν 600 ευρώ, αλλά θα τους βεβαιώσουν και 4.000 ευρώ στην εφορία, δηλαδή!
Σου λέει ο Χ. Σωτηρόπουλος: παρανόμησα εγώ, αλλά το έκανα για κοινωνικούς λόγους. Έλα τώρα εσύ, υπουργέ, να βγάλεις ένα νόμο για να με καταστήσεις -εκ των υστέρων- νόμιμο!

Εξήντα πέντε χιλιάδες Έλληνες ποντάρουν, για να κάνουν Χριστούγεννα, στα περίπου 600 ευρώ που είναι να πάρουν στις 21 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τους... απόστρατους στρατιωτικούς και αξιωματικούς που δικαιούνται το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ).

Οι 65.000 αυτοί άνθρωποι δε θα πάρουν φράγκο Κι όχι μόνο αυτό, αλλά -αν ισχύσουν όσα απειλεί να κάνει ο πρόεδρος του ΜΤΣ, Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος- θα τους ζητήσουν πίσω και τα περίπου 4.000 ευρώ μέρισμα που έχουν πάρει την τελευταία διετία. Κι όποιος αρνηθεί να τα επιστρέψει; θα του τα βεβαιώσει στην εφορία!

Πώς εξηγείται ο απίστευτος αυτός εφιάλτης, που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια 65.000 απόστρατων και απειλεί με οικονομική καταστροφή ανθρώπους που τα βγάζουν πέρα τσίμα τσίμα. Ο κ. Σωτηρόπουλος, αφού έκανε αυτή τη συνταρακτική αποκάλυψη, Στο ΧΩΝΙ, παραδέχθηκε ότι όλη την τελευταία διετία η καταβολή μερίσματος εκ μέρους του ΜΤΣ είναι παράνομη.

Παραβιάζει το νόμο 559/37 που επιτρέπει στο Ταμείο να διανέμει ως μέρισμα μονάχα το πλεόνασμα της προηγούμενης χρονιάς και όχι το κεφάλαιο ή τα έσοδα του τρέχοντος έτους. «Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ο νόμος ορίζει, η τιμή του μεριδίου είναι μηδέν, αυτό δεν αλλάζει», εξηγεί ο κ. Σωτηρόπουλος που -ταυτόχρονα- ομολογεί ότι όλη την τελευταία διετία το μέρισμα δίνεται παρανόμως!

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΜΤΣ ξεκαθάρισε μιλώντας Στο ΧΩΝΙ πως «δεν είναι το θέμα ότι δεν ξέρουμε ότι είμαστε παράνομοι. Δεν είμαστε χαζοί. Το θέμα είναι ότι ενεργούμε με κοινωνική ευαισθησία ακροβατώντας και ριψοκινδυνεύοντας να διασυρθούμε. Είναι εύκολο σε μια κοινωνία 64.000 οικογενειών να κόψεις ένα ποσόν της τάξεως των 250 ευρώ το μήνα που θεωρούν ότι είναι απαραίτητο, που γκρινιάζουν, που επαναστατούν». Αυτά, όμως, ίσχυαν μέχρι χτες. Διότι, πλέον, ο κ Σωτηρόπουλος ξεκαθαρίζει ότι, όχι μόνο θα πάψει να δίνη μέρισμα το ΜΤΣ, αλλά θα ζητήσει πίσω και τα παλιότερα. «Δε δίνω μέρισμα. Τέρμα. Γιατί, αν ψάχνουν για κανένα να πα' να βρουν αλλού. Εγώ έχω παρανομήσει. Αμ δε. Σταματάω αύριο το μέρισμα του δ' τρίμηνου. Δεν το πληρώνω. Έχω δικαίωμα -αφού δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή (δεν έχει παρέλθει πενταετία)- να αναζητήσω τα δύο τελευταία χρόνια, αυτά που πλήρωσα αχρεωστήτως. Αρνείσαι εσύ να μου το δώσεις; Μπορώ να κάνω καταλογισμό στην εφορία σου. Ξέρεις πολύ καλά πως μπορώ, όταν το ποσό δεν υπερβαίνει το 40% των μηνιαίων σου αποδοχών. Εγώ δε θα το πληρώσω». Τι ζητά ο κ. Σωτηρόπουλος για να πληρώσει το ΜΤΣ μέρισμα στους 65.000 δικαιούχους;

Ζητά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο να καλύψει τον ίδιο και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου που -όπως έχει αποκαλύψει Το ΧΩΝΙ στις 4/11/12- παρανόμησαν αποφασίζοντας τη διανομή μερίσματος κόντρα στο νόμο, αλλά και στις εισηγήσεις όλων των υπηρεσιακών παραγόντων!

Σου λέει παρανόμησα εγώ, αλλά το έκανα για κοινωνικούς λόγους. Έλα τώρα εσύ, υπουργέ, να βγάλεις ένα νόμο για να με καταστήσεις -εκ των υστέρων- νόμιμο, αν θες να πληρωθούν οι άνθρωποι και να μην κατέβουν στους δρόμους με τις ντουντούκες. Και, βέβαια το ερώτημα είναι, θα το κάνει ο Παναγιωτόπουλος;

«Εάν δεν τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες», απειλεί ο κ. Σωτηρόπουλος, «εγώ δε μπορώ να έχω μια κοινωνική αντίληψη και ευαισθησία και να πληρώνω το μέρισμα όντας γνώστης ότι είναι παράτυπο, ο υπουργός να βλέπει την έκθεση να βλέπει ότι είναι παρανομία και να το στέλνει στον εισαγγελέα, κι από την άλλη ο κ. υπουργός -ο κάθε υπουργός, δε μου το είπε αυτός να είμαι ειλικρινής... παλιότερα μου το 'χαν πει­ να λέει: όχι, θα δώσεις το μέρισμα. Τι λες ρε φίλε; Εγώ Θα το δίνω, εγώ θα είμαι υπεύθυνος, εσύ θα με στέλνεις στον εισαγγελέα;».

Τι θα κάνει ο Παναγιωτόπουλος; Άραγε, τι θα επιλέξει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος; Θα υποκύψει στο τελεσίγραφο του προέδρου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) και ψηφίσει νόμο για να καλύψει εκ των υστέρων την παρανομία, ώστε να πάρουν μέρισμα οι απόστρατοι που δε φταίνε σε τίποτα; Ή, μήπως, θα καρατομήσει τη διοίκηση του ΜΤΣ και θα βάλει άλλους οι οποίοι πρέπει να βρουν τρόπο να δοθεί το μέρισμα; Εδώ σε θέλω Πάνο μου...

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΜΤΣ

Ποιον όρο θέτει, λοιπόν, στον Παναγιωτόπουλο ο πρόεδρος του ΜΤΣ; Απαιτεί να εγκρίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχέδιο νόμου που έχει υποβάλει ο κ. Σωτηρόπουλος και επιτρέπει στο ΜΤΣ -για όσο υφίσταται το πρόβλημα ρευστότητας- να διανέμει τις εισπράξεις της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου, μετά την αφαίρεση όλων των αντίστοιχων ανελαστικών υποχρεώσεων του Ταμείου. Ουσιαστικά, το νομοθέτημα αίρει τη σχετική απαγόρευση του ν. 559/37 που επιτρέπει στο Ταμείο να διανέμει μόνο τα κέρδη της περασμένης χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει συγκεκριμένο deadline να αντιδράσει στο τελεσίγραφο Σωτηρόπουλου. Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματισθεί η καταβολή του μερίσματος από το ΜΤΣ. «Η πολιτική ηγεσία», εξηγεί ο κ. Σωτηρόπουλος, «δείχνει μια διάθεση να τακτοποιηθεί το θέμα. Και τη δείχνει πραγματικά. Ο υφυπουργός, ο κ. Καράμπελας, είναι πρώην στρατιωτικός, είναι κι αυτός μερισματούχος -και, βέβαια, δεν είναι ότι έχει ανάγκη να μην κοπούν τα 100 ή τα 200 ευρώ- αλλά έχει την ευαισθησία του μερισματούχων, των 65.000 ανθρώπων. Το βλέπει ως δίκαιο, ως λογικό, ως εφικτό. Γιατί να μην το κάνει; Αν δεν προλάβει, γιατί όντως τα πράγματα είναι στριμωγμένα, ας γίνει νομοθετικό διάταγμα αντί τροπολογία. Τώρα, αν δε γίνει, εγώ δε μπορώ- επειδή δεν πρόφτασες εσύ- να βάλω το κορμί μου κάτω από τις ρόδες του τρένου». Όλο αυτό το διάστημα «οι υποσχέσεις των κυρίων αρμοδίων ήταν ότι, ναι, θα το τακτοποιήσουμε, θα το δούμε, θα το φτιάξουμε. Θα καλυφθούμε δηλαδή. Εγώ, όμως, έχω κάνει και παπαδοπαίδι δυόμιση χρόνια και μάλιστα σε δεσπότη, άρα ξέρω και από ευχολόγια και από ψαλμούς».

Και ο σάλος; Και οι άνθρωποι που υπολογίζουν σε αυτά τα λεφτά για να κάνουν Χριστούγεννα; «Θέλουμε να έχει περάσει το σχέδιο νόμου μέχρι τότε για να το δώσουμε. Αν δεν περάσει, δε θα το δώσουμε. Είμαι ήδη εκτεθειμένος γιατί έδωσα μέρισμα. Αλλά αν το σταματήσω γίνομαι νόμιμος. Κι επειδή είμαι εκτεθειμένος και για πέρσι ζητάω πίσω τα καταβεβλημένα ως έχω δικαίωμα. Άμα είναι παράνομη η πληρωμή, ο κλεπταποδόχος δικάζεται μαζί με τον κλέφτη. Ας γίνει σάλος μέσα στην ελληνική κοινωνία», τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος.

«Σωτήρας» ή Σωτηρόπουλος (κάντε κλικ)

«Βλακείες», «χαζομάρες» και «υποχείρια»!

Ο πρόεδρος του ΜΤΣ αμφισβητεί ευθέως το πόρισμα - κόλαφο των Οικονομικών Επιθεωρητών για το πάρτι των 614 εκατ. ευρώ που είχε στηθεί επί 20 χρόνια στο Ταμείο
«Ήδη σήμερα ήταν ο εισαγγελέας εδώ και μάζευε στοιχεία. Κι αφού μαζεύει αυτός, μαζεύω κι εγώ», είπε Στο ΧΩΝΙ ο πρόεδρος του ΜΤΣ. Χ. Σωτηρόπουλος

«Βλακείες» και «χαζομάρες» είναι δύο ενδεικτικοί χαρακτηρισμοί του προέδρου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ), Χαράλαμπου Σωτηρόπουλου, για τα ευρήματα των Ειδικών Οικονομικών Επιθεωρητών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πόρισμα για το πάρτι των 614 εκατ. ευρώ που είχε στηθεί στο Ταμείο. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τους Επιθεωρητές «υποχείρια» και «κατευθυνόμενους», αρνήθηκε όμως να εξηγήσει Στο ΧΩΝΙ από ποιον και γιατί.

Ο κ Σωτηρόπουλος παραδέχεται ότι οι Επιθεωρητές εντόπισαν κάποια υπαρκτά «στοιχεία», θεωρεί όμως ότι όλα ήταν τακτοποιήσιμα, πολλά ήταν μεγαλοποιημένα και κατά την άποψή του ατυχώς αναφέρθηκαν. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι από τις 50 διαπιστώσεις των Επιθεωρητών το ΜΤΣ έχει ήδη τακτοποιήσει το σύνολο πλην δύο. Το παράνομο της καταβολής του μερίσματος και ένα έλλειμμα της τάξης των 40.000 ευρώ, το οποίο ερευνάται και καθημερινά μειώνεται. «Αυτό είναι όλο. Όλα τα άλλα είναι λογιστικές εγγραφές. Βλακείες», λέει χαρακτηριστικά.

Ποια είναι η εξήγηση του κ. Σωτηρόπουλου για το έλλειμμα των 40.000 ευρώ; Προέρχεται, λέει, από τα 1,25 εκατ. ευρώ δάνεια που εντόπισαν οι Επιθεωρητές ότι είχαν δοθεί σε άγνωστους δανειολήπτες. Κατ' αρχήν, ο πρόεδρος του ΜΤΣ θεωρεί ότι το ποσό αυτό ήταν μόλις 150.000 ευρώ και προκαλεί τους Επιθεωρητές να του αποδείξουν πως ήταν παραπάνω. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το ποσό αυτό προέκυψε από δανειολήπτες που αποστρατεύθηκαν πριν αποπληρώσουν το δάνειό τους. Όσο ήταν εν ενεργεία, το δάνειο αποπληρωνόταν, τμηματικά, κάθε μήνα από το μισθό τους, πράγμα που δε μεταφερόταν στη σύνταξη όταν αποστρατεύονταν και, απλά, χανόταν! Πάντως, ο κ Σωτηρόπουλος θεωρεί ότι έγινε «πολύς θόρυβος για το τίποτα» και εξηγεί πως, ήδη, εντοπίζουν τους δανειολήπτες και απαιτούν την αποπληρωμή της οφειλής.

«Υπόψη ότι εγώ δεν είμαι υπεύθυνος. Ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος; Υπάρχουν εκτελεστικά όργανα. Υπεύθυνος είναι ο γενικός διευθυντής, ο αναπληρωτής, η διευθύντρια της περιουσίας και ο χείριστης. Εγώ γι' αυτό έχω διατάξει και ΕΔΕ. Θα μου στοιχίσει τίποτα;», τόνιζε ο ίδιος.

Ο κ Σωτηρόπουλος αμφισβητεί το πόρισμα σχεδόν σε όλα του τα επίπεδα ή, τουλάχιστον, όσα τον αφορούν (από 1998 έως 2002 ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής, από 2002 έως 2004 γενικός διευθυντής και από τον Ιούνιο 2010 είναι πρόεδρος).

Αρνήθηκε, πάντως, να απαντήσει στις αιτιάσεις των Επιθεωρητών, μία προς μία «γιατί αυτά τα στοιχεία τα φυλάω εγώ για τη δικαστική μου υποστήριξη. Ήδη σήμερα ήταν ο εισαγγελέας εδώ και μάζευε στοιχεία. Κι αφού μαζεύει αυτός, μαζεύω κι εγώ»...

Κόλπο γκρόσο Σημίτη: Ο Σημίτης εξαγόρασε τις ψήφους των στρατιωτικών το 2000!

Έβαλαν το ΜΤΣ να μοιράσει λεφτά (που δεν είχε) σε 60.000 οικογένειες στρατιωτικών, και κέρδισαν τις εκλογές με 70.000 ψήφους.

Το 2000 το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη κέρδισε τις εκλογές με διαφορά μόλις 70.000 ψήφους από τη Ν.Δ, παρότι όλοι προέβλεπαν ως επόμενο πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Αυτό είναι γνωστό. Δεν είναι γνωστό, όμως, ότι Σημίτης και Τσοχατζόπουλος είχαν επιστρατεύσει το υπερόπλο που λέγεται Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) για να εξαγοράσουν κατά χιλιάδες τις ψήφους των στρατιωτικών, των αστυνομικών και των οικογενειών τους.

Τι είχε συμβεί; Το 1998, μέσα σε μια νύχτα ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας -και σήμερα τρόφιμος των φυλακών Κορυδαλλού- πέρασε ένα νόμο-έκπληξη: Μείωσε την ηλικία χορήγησης του βοηθήματος προς τα παιδιά των στρατιωτικών, από τα 35 στα 25 χρόνια! Το συγκεκριμένο Βοήθημα Οικονομικής Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Ο πρόεδρος του ΜΤΣ, Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος το υπολογίζει στα 15.000 ευρώ, με σημερινές αξίες.

Ούτε και αφορούσε λίγους δικαιούχους, καθώς -ξαφνικά- το βοήθημα έπρεπε να καταβληθεί σε όλους όσοι είχαν συμπληρώσει από το 25ο έως το 35ο έτος- της ηλικίας τους! Ο κ. Σωτηρόπουλος υπολογίζει τους δικαιούχους συνολικά σε 15.000 ! Με άλλα λόγια 15.000 δικαιούχοι, από 15.000 ευρώ ο καθένας, συνολικά 225 εκατ. ευρώ έπρεπε να βρει και να πληρώσει το Ταμείο.

Τα είχε αυτά τα χρήματα το ΜΤΣ; Όχι βέβαια. Αναγκάστηκε να ξεπουλήσει, άρον-άρον, ένα σημαντικό μέρος της ακίνητης περιουσίας του, που αποτελούσε εγγύηση για τη συνέχιση της ύπαρξής του. Σιγά μην έδιναν δεκάρα βέβαια. Σημίτης και Τσοχατζόπουλος αν θα υπάρχει σήμερα το ΜΤΣ (και «σωστά»: ο ένας είναι τώρα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και ο άλλος στη φυλακή). Εκείνο που τους ενδιέφερε ήταν να γαντζωθούν με κάθε τρόπο στην εξουσία. Σου λέει: οι 15.000 άνθρωποι που θα πάρουν από ένα τόσο σεβαστό ποσό, θα επηρεάσουν θετικά τις οικογένειές τους άρα συνολικά καμιά 60αριά χιλιάδες άνθρωποι θα έχουν κάθε λόγο να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Μάλιστα η καταβολή του μερίσματος έγινε το 1999, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η χρονική απόσταση από τις εθνικές εκλογές του 2000!

Σημίτης και Τσοχατζόπουλος έβαλαν την οριστική ταφόπλακα στο ΜΤΣ, αφού -έκτοτε- τα οικονομικά του Ταμείου ουσιαστικά δεν ορθοπόδησαν ποτέ.

Σημίτης και Τσοχατζόπουλος χαροποίησαν καμιά 60αριά χιλιάδες ψηφοφόρους, κάποιες χιλιάδες οικογένειες απόστρατων, οι οποίοι -βέβαια- δε μπορούσαν να φανταστούν ότι εκείνη την ώρα υπογραφόταν η θανατική καταδίκη του Ταμείου τους.

Σημίτης και Τσοχατζόπουλος κέρδισαν τις εκλογές με διαφορά 70.000 ψήφων...

«Όταν το 1996 έγινε η μείωση του ορίου ηλικίας, που υλοποιήθηκε το 1999, ήταν κυβέρνηση Σημίτη», διηγείται ο πρόεδρος του ΜΤΣ, Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος. «Τότε η ΝΔ είχε μια άνοδο και στις εκλογές του 2000 οριακά βγήκε το ΠΑΣΟΚ. Ίσως το βοήθημα να προετοίμασε την ψυχολογία κάποιων ανθρώπων ότι 'να πόσο καλά πάμε'. Μπορεί να επηρέασε 50.000 ανθρώπους. Δεν ξέρω. Μπορεί. Υπάρχουν σχεδιασμοί. Θυμάμαι το 2003 που σου λέει θα σου σταματήσω την κράτηση για το παλιό ΛΑΦΚΑ γιατί το 2004 είχαμε εκλογές. Από δω και πέρα θα παίρνετε και 100 ευρώ παραπάνω».

«Αν ο Σάλλας δεν έχει να πληρώσει για το Attica, να φύγει αύριο»

«Δε θα έχουν να μου τα δώσουνε; Να παν' στο καλό. Θα πάρω τα 120 εκατ. ευρώ της εγγυητικής και ένα κτίριο καινούριο για εκμετάλλευση. Δεν κωλώνω»

Το 2000, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) έδωσε προς εκμετάλλευση στην κοινοπραξία Picar-Τράπεζα Πειραιώς το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το εμπορικό κατάστημα Attica. «Ένα ερείπιο που σήμερα θεωρούμε ότι είναι το στολίδι της Αθήνας, το Attica, το δώσανε για εκμετάλλευση κατά τη γνώμη μου επ' ωφελεία του ΜΤΣ», τονίζει Στο ΧΩΝΙ ο πρόεδρος του Ταμείου, Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος. «Τώρα, τι παρασκήνιο έχει παιχτεί εγώ δεν ξέρω ούτε μ' ενδιαφέρει, άλλοι ας τα ψάξουν, αν υπάρχει. Είναι αλήθεια ότι μπορεί και να υπάρχει. Όπως και στην πώληση της Γενικής Τράπεζας, μπορεί και να υπάρχει. Εδώ είναι οι εισαγγελείς, εδώ είναι η οικονομική αστυνομία εδώ είναι τα στοιχεία και εγώ ό,τι έχει υποπέσει στην αντίληψη μου δεν έχω πρόβλημα να το πω, γιατί εγώ φίλους στη δουλειά μου δεν έχω και συγγενείς δεν έχω».

Ο κ. Σωτηρόπουλος θεωρεί πάντως, ότι η ρευστότητα που έφερε η παραχώρηση του Attica δημιούργησε μια ευφορία, που οδήγησε σε κακοδιαχειρίσεις: «Γιατί έρχεται ο Σάλλας -με διαγωνισμούς, όχι έτσι- και μας λέει θα σας δίνω 2 δισ. δρχ. το χρόνο. Εμείς, τότε, παίρναμε 800 εκατ. δρχ. από ενοίκια και -μείον τις συντηρήσεις και τα έξοδα- μας έμεναν τα 700 εκατ. δρχ., οπότε τα 2 δισ. δρχ. μας φάνηκαν συμφέροντα. Έρχεται, λοιπόν, και μας λέει άντε πάρτε και 30 δισ. ως μπόνους, χάρισμά σας, αέρα. Αυτά τα 30 δισ. κάλυψαν το έλλειμμα, γίνανε repos, μετοχές της Γενικής Τράπεζας και ρευστότητα για το ΜΤΣ. Αυτή η ρευστότητα παρότι δεν ήταν μεγάλη δημιούργησε μια ευφορία στους ανθρώπους. Νόμισαν ότι θα έρχεται κάθε χρόνο ένας Σάλλας να σου δίνει ένα 30άρι. Άρχισαν λοιπόν από το 2001 έως το 2006 να δίνουν αυξήσεις στο μέρισμα. Δίκαιες. Γιατί το μέρισμα του ομοιόβαθμού μου στο Ναυτικό ή στην Αεροπορία να είναι διπλάσιο από το δικό μου την ώρα που πληρώνω τις ίδιες κρατήσεις μ΄ αυτόν. Δίκαιο, αλλά ήταν εφικτό; Αυτό έφερε, λοιπόν, μια αύξηση 61% του μερίσματος σε μια πενταετία ή -συνυπολογιστικά- 87%».

Ο κ. Σωτηρόπουλος ξεκαθαρίζει ότι θα είναι πολύ αυστηρός στην τήρηση της οικονομικής συμφωνίας με την τράπεζα Πειραιώς.

Όπως εξηγεί, σύμφωνα με αυτή, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να αναπροσαρμόσει το ετήσιο ενοίκιο στα 27 εκατ. ευρώ ως το 2017 (από 10,5 εκατ. ευρώ).

«Δε θα έχουν να μου τα δώσουνε; Να παν' στο καλό. Θα πάρω τα 120 εκατ. ευρώ της εγγυητικής και ένα κτίριο καινούριο για εκμετάλλευση. Δεν κωλώνω. Να πα' να φύγουν αύριο αν δεν έχουν να μου τα δώσουν».

Έλλειμμα, έλλειμμα και στο βάθος... πάλι έλλειμμα!

Ο πρόεδρος του ΜΤΣ παρουσιάζει το σχέδιό του για μηδενισμό του ελλείμματος. Μόνο που στο τέλος πάλι σε έλλειμμα καταλήγει...

Η συσσωρευμένη ζημία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) ανέρχεται σήμερα σε 432 εκατ. ευρώ, όπως αποκάλυψε Το ΧΩΝΙ (21/10/12), φέρνοντας στη δημοσιότητα τη μηνυτήρια αναφορά του ανθυπολοχαγού ε.α. Νικόλαου Τοτονίδη και του συνταγματάρχη ε.α. Σπυρίδωνα Σταματόπουλου. Το ποσό αυξάνεται στα 614 εκατ. ευρώ, αν προστεθεί και η αξία των ακινήτων που εκποιήθηκαν στο διάστημα αυτό, όπως προκύπτει από την Ειδική Οικονομική Επιθεώρηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ένα πόρισμα-κόλαφος για τις διοικήσεις του Ταμείου, αλλά και όλες τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου, από το 1998 έως το 2011 (το οποίο επίσης αποκάλυψε Το ΧΩΝΙ, 27/10/12).

Το ΜΤΣ έχει φτάσει να δημιουργεί επιπλέον έλλειμμα 65 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο! Έχει σχέδιο η διοίκηση του Ταμείου για να εξαλείψει αυτό το έλλειμμα και «ιδανικά» να αρχίσει να αποπληρώνει και το χρέος; Ο πρόεδρος του ΜΤΣ, Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος. απαντά κατηγορηματικά ότι «ναι»! Μόνο που, στο τέλος, και το δικό του σχέδιο πάλι σε έλλειμμα καταλήγει...

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ιδού από πού σχεδιάζει να κόψει ο κ. Σωτηρόπουλος για να καλύψει το έλλειμμα των 65 εκατ. ευρώ το χρόνο:

Το ΜΤΣ μείωσε το μέρισμα κατά 25%, εξοικονομώντας περίπου 45 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 175 εκατ.
Αυξήθηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα (25%) οι υποχρεώσεις των εν ενεργεία, διασφαλίζοντας επιπλέον έσοδα 18 εκατ. ετησίως.
Περιορίστηκε το βοήθημα θανάτου από 15 μερίσματα σε 10, εξοικονομώντας 2 εκατ. ετησίως.

Έτσι, ο κ Σωτηρόπουλος υπολόγιζε να απαλείψει το έλλειμμα. Το κατάφερε, όμως; Όχι. Υπολόγισε χωρίς τον περιορισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν καταρρεύσει λόγω κρίσης. Το ΜΤΣ λαμβάνει ένα ποσοστό 4% από το συνολικό ύψος των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Στρατού Ξηράς. Αυτός ο πόρος είχε σταθεροποιηθεί για μια 5ετία γύρω στα 50 εκατ. ευρώ το χρόνο και ο πρόεδρος του Ταμείου είχε προβλέψει ότι -με την κρίση- θα μειωνόταν κατά 15% ετησίως. Όμως, το 2011 τα συγκεκριμένα έσοδα μειώθηκαν στα 30 εκατ. ευρώ (κατά 30%) και το 2012 υπολογίζεται ότι θα πέσουν κάτω από 15 εκατ. ευρώ (μείωση 60%).

Τι γίνεται τώρα; Και πάλι ο κ. Σωτηρόπουλος θεωρούσε ότι είχε βρει τη λύση για να καλύψει το νέο άνοιγμα των περίπου 20 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Την άνοιξη του 2012 θεσμοθετήθηκε η ενίσχυση του ΜΤΣ με το 1% από τις κρατήσεις των εν ενεργεία που μέχρι τότε πήγαινε στον ΟΑΕΔ (στον οποίο, όμως, δεν ανήκουν οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί). Εξέλιξη, που θα αποδίδει περί τα 18 εκατ. ευρώ ετησίως (9 εκατ. ευρώ φέτος, αφού δεν ισχύει από την αρχή της χρονιάς). Το υπόλοιπο, κατά τον πρόεδρο του ΜΤΣ πάντα, θα ερχόταν από μια καινούρια απαίτηση του προς το υπουργείο, να θεσμοθετήσει έναν ακόμη πόρο για το ΜΤΣ: το 3,4% από τις δικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν χρηματικές ποινές ή όταν εξαγοράζονται ποινές. Αυτό θα έδινε άλλα 7-8 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΜΤΣ, αλλά η απόφαση εκκρεμεί στο γραφείο του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα...

«Αν όλα πήγαιναν καλά δε θα είχα πρόβλημα, θα είχα και περίσσευμα» τονίζει Στο ΧΩΝΙ ο κ. Σωτηρόπουλος. «Δε θα έκοβα το μέρισμα. Δε θα ξεσηκώνονταν όλοι αυτοί που γκαρίζουν. Αλλά όταν χρεωνόταν το ΜΤΣ δε γκάριζε κάνεις, γιατί έβλεπε την τσέπη του ζεστή και δε νοιαζόταν από πού. Δεν τους αδικώ, αλλά δε μπορείς να σκοτώσεις εσύ έναν άνθρωπο εδώ απέξω και επειδή τον πήρα εγώ στην πλάτη μου να τον πάω στο νοσοκομείο, να σκοτώσουν εμένα και το γιατρό. Δε μπορεί να μην καταφέρονται εναντίον αυτών που σκότωσαν το ΜΤΣ και να καταφέρονται εναντίον μου».

ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΧΡΕΟΣ

Το χρέος του ΜΤΣ απαρτίζεται από:

180 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις προς τα παιδιά (που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται από το 2008).
160 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Οικονομικών από το οποίο επανειλημμένα δανείστηκε το ΜΤΣ στο παρελθόν για καλύψει τις υποχρεώσεις του.
29 εκατ. ευρώ επιπλέον δάνειο από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας Στρατού (ΕΛΟΑΣ).
40 εκατ. ευρώ δάνειο από τον Ειδικό Κλάδο Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού (ΕΚΟΕΜΣ).

Τι σχεδιάζει να κάνει για αυτά η διοίκηση του ΜΤΣ; «Το μεγάλο κομμάτι τα 160 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο τα διακανονίζω με νόμο σε βάθος 15ετιας. Ένας 'μαλακίδης' θα μπορούσε να πει ας κάνω εγώ ό,τι κάνω τώρα να πα' να φύγω κι ας κόψουν το λαιμό τους μεθαύριο. Εγώ τα 20 εκατ. ευρώ εισπράξεις για την προικοδότηση (ΒΟΕΑ) δεν τα αγγίζω. Από τα ενοίκια αποπληρώνω και παλιό χρέος προς το ΕΚΟΕΜΣ. Ήδη ξόφλησα 8 εκατ. ευρώ στο ΝΙΜΙΤΣ, στο ΕΚΟΕΜΣ έχω δώσει 10, τον ΕΛΟΑΣ τον εξοφλήσαμε Ιούνιο και έδωσα άλλα 24 εκατ. ευρώ», εξηγεί ο κ. Σωτηρόπουλος. Αλλά ο πρόεδρος του ΜΤΣ έχει ζητήσει κι άλλα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μέσω 12 σχεδίων νόμου που έχει καταθέσει και εκκρεμούν. Τα δύο βασικότερα είναι, αφενός, να θεσμοθετηθεί πόρος του ΜΤΣ από τις κρατήσεις για το ΕΚΑΣ και, αφετέρου, ο κοινωνικός πόρος από τα εξοπλιστικά να κατανέμεται μεταξύ Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού ανάλογα με τη δύναμη του κάθε όπλου. «Τώρα, όταν παίρνουμε αεροπλάνα, τα παίρνει η αεροπορία. Όταν παίρνουμε καράβια το ναυτικό. Όταν παίρνουμε φωτοβολίδες, τις παίρνει ο στρατός. Εγώ έχω 64.000 μερισματούχους και παίρνω 15 εκατ. Το ναυτικό και η αεροπορία μαζί έχουν 23.000. Και παίρνουν πάνω από 50 Δεν είναι άδικο;

»Αυτά τα δυο δε θα γίνουν όμως. Τα έχω ζητήσει από τον Μπεγλίτη. Μας κορόιδεψε ο Μπεγλίτης, αδιαφόρησε ο κ. Αβραμόπουλος. Ο Παναγιωτόπουλος δε μας έχει πει τίποτα. Υπάρχει μια υπόσχεση της πολιτικής ηγεσίας που δείχνει έντονο ενδιαφέρον μέχρι στιγμής, εγώ όμως πιστεύω ότι δε θα γίνει τίποτα. Εδώ είμαστε. Να δείτε ότι δε θα τα κάνει».


(ΤΟ ΧΩΝΙ 25/11/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ)

4 σχόλια:

 1. Εμένα, ως απόστρατος, μου αρκεί να μου επιστρέψουν όλα τα χρήματα που μου κατακράτησαν όλα αυτά τα χρόνια, τόσο για το μέρισμα όσο και για το ΒΕΑ, χωρίς να με ρωτήσουν βέβαια, και ας το κλείσουν το μπ@@@@λο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η διαρκης προσκοληση στην εξουσια κ προεδρε, σε κανει να νομιζεις οτι ολα ειναι τσιφλικι σου.
  Τα περι δεν θα σας πληρωσω...στο χωραφι σου εκει εισαι αφεντικο στο ΜΤΣ σε ορισανε οι διαχειριστες της εξουσιας προεδρο και οχι αφεντικο.
  Αληθεια με ποιες διαδικασιες η πολιτικη ηγεσία σε ορισε προεδρο? Μηπως διαμεσου των βιογραφικων? Η προϋπηρεσια στα χρονια των....αμαρτολων παροχων δεν επαιξε ρόλο?
  Τι ηταν αυτο που "διεβλεψε" η "σοφη πολιτικη εξουσια" και σε ορισε ως προεδρο?
  Στην ελευθερη αγορά οταν ενας manager δεν εχει σχεδιο βιωσημοτητας εξακολουθει να παραμενει στη θεση του?
  Τα εσοδα που υπολογιζεις στο σχεδιο διασωσης (το 3,4% από τις δικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν χρηματικές ποινές ή όταν εξαγοράζονται ποινές) ειναι δυνατο να τα εχεις? Μηπως ειναι εσοδα αλλου φορέα? Πως τα υπολογιζεις ως σχεδιο διασωσης?

  Ψυχραιμια...οι ημερες των πληρωμων για ολους εχουν εμπλακει σε αυτό το παρτυ ....ερχονται.
  Οποιος ειναι καθαρος δεν φοβαται τιποτα και κυριως δεν απειλει αυτους των οποιων τα χρηματα "διαχειριζεται". Εκτος εαν αυτο αποτελει διαδικασια συγχρονου management (στυλ Τρόικα).
  Αντε...γιατι με τις απειλες πηραν θαρος και οι κ@λοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. α.Ο κ. Σωτηρόπουλος ισχυρίζεται ότι παρανόμησε δίδοντας μέρισμα περισσότερο απο αυτό που έπρεπε, απο λόγους κοινωνικής ευαισθησίας. Το γεγονός ότι δεν χορήγησε ΒΟΕΑ στα τέκνα των συνταξιούχων το έκανε απο λόγους κοινωνικής ευαισθησίας επίσης?

  β.Το να ζητάς εκβιαστικά και σε βάρος των ασφαλισμένων, να σε καλύψουν με Νόμο αναδρομικά επειδή δεν εφάρμοσες Νόμο, ούτε στην Ουγκάντα του Αμιν Νταντά δεν το συναντάς. Ισως όμως να το περάσουν απο την ελληνική Βουλή, για να μην αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες καθώς και ολίγες στρατηγικές...

  γ.Βλέπουμε το παραλήρημα ενός πλουσιοπάροχα αμειβομένου σπεσιαλίστα....., ο οποίος, τώρα που διενεργείται έλεγχος, επιρρίπτει την ευθύνη στα εκτελεστικά Οργανά του. Θλιβερός ανευθυνοϋπεύθυνος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κ.ΓΕΝΙΚΕ ΤΖΑΠΑ ΜΑΓΚΑΣ ΕΙΣΑΙ....
  ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙΣ ΣΤΟ ΤΩΡΙΝΟ ΥΕΘΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΥΕΘΑ (Κ.ΒΕΝΙΖΕΛΟ)ΠΟΥ ΣΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟ ΔΙΕΤΙΑΣ????
  ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΥΟΧΟΥΣ ΣΟΥ.
  ΕΣΥ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΣ ΣΤΟ ΜΤΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΘΑΣΕΙΣ??
  ΤΟΤΕ ΗΣΟΥΝΑ ΑΣΧΕΤΟΣ (ΚΟΜΑΤΟΣΚΥΛΟ)????
  ΕΝΑΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ