Αρχική » , , » Πρόταση για αύξηση ορίων ηλικίας στους στρατιωτικούς (στα 40 χρόνια) μετά το 2015

Πρόταση για αύξηση ορίων ηλικίας στους στρατιωτικούς (στα 40 χρόνια) μετά το 2015


ΤΗΝ ΩΡΑ που η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες αιματηρές μειώσεις στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της σύνταξης ενός καινούργιου ειδικού μισθολογίου, επανέρχεται στην επιφάνεια το θέμα της αύξησης των... ορίων ηλικίας στο στράτευμα.

Μετά το πρόσφατο έγγραφο του ΓΕΕΘΑ προς τα Γενικά Επιτελεία για εναρμόνιση με τον νόμο περί συνταξιοδοτήσεων, το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και οδήγησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι στα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας κάτι τέτοιο, στους διαδρόμους του Πενταγώνου τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί έντονα το σενάριο ότι τα Γενικά Επιτελεία επανήλθαν στο θέμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα Γενικά Επιτελεία φαίνεται ότι σχεδιάζουν την αύξηση των ορίων ηλικίας στο στράτευμα. Μάλιστα οι επιτελείς προτείνουν την αύξηση των ορίων ηλικίας, όπως αυτά αναφέρονται στο έγγραφο του ΓΕΕΘΑ, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι διατάξεις του νόμου 3865/2010 ως το 2015 χωρίς αλλαγή (μεταβατική περίοδος με 31 χρόνια πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, τέσσερα χρόνια φοίτησης σε ΑΣΕΙ και πέντε χρόνια εκστρατείας).

Από το 2015 και μετά οι επιτελείς προτείνουν, για όσους συμπληρώνουν τότε τα 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας, να ισχύσουν 40 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας έτσι ώστε να συνυπολογίζονται μόνο τα τέσσερα έτη φοίτησης σε στρατιωτικές σχολές. Η εν λόγω πρόταση δε, αναφέρουν, συνεπάγεται ρυθμίσεις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές με ανάλογη εξέλιξη της σταδιοδρομίας των στελεχών.

Παράταση της αβεβαιότητας

Επιπλέον, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των αρμόδιων επιτελών, η μεταβολή της 35ετιας σε 40ετια μετατοπίζει τον χρόνο δικαιώματος λήψης του εφάπαξ βοηθήματος κατά πέντε έτη, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τον οικογενειακό προγραμματισμό των στελεχών, με ταυτόχρονη παράταση της αβεβαιότητας, εν μέσω μάλιστα της οικονομικής κρίσης. Ακόμη υπενθυμίζουν ότι στα συνταξιοδοτικά θέματα οι χρονολογίες-κλειδιά είναι το 2012 που εκπνέει ο νόμος 3029/2002, γνωστός ως νόμος Ρέππα, το 2015 που εκπνέει ο νόμος 3655/2008 (νόμος Πετραλιά) σύμφωνα με τον οποίον οι συντάξεις υπολογίζονται με τον μέσο όρο των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας και μετά το 2015, όπου πλέον οι στρατιωτικοί οδηγούνται στον αναλογικό τρόπο υπολογισμού της σύνταξης με βάση τον μέσο όρο όλων των ετών υπηρεσίας.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι η δημοσιοποίηση οποιουδήποτε κειμένου θα πυροδοτήσει μια νέα αθρόα έξοδο προσωπικού με υποβολή παραιτήσεων, εξωθούμενου σε απομάκρυνση και ένταξη τους στην κατηγορία των νεομικροσυνταξιούχων, καθώς θα ανήκουν στην κατηγορία των κάτω των 55 ετών, με περικοπή πλέον των συντάξεων τους κατά 40%. Βέβαια όλα αυτά συνδέονται με τις προτάσεις τροποποίησης του νόμου 3883/2010 που αφορά καθαρά και μόνο την ιεραρχία των στρατιωτικών.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 23/01/2012 – ΟΥΡΑΝΙΑ ΓΑΛΑΝΟΥ - forapartida-forapartida.blogspot.com)

1 σχόλια:

  1. Σωστό μέτρο , σε βγάζει απ το άγχος ,θα μείνω -θα φύγω. Εγω μάλιστα προτείνω να υπηρετούνται και οι καμπάνες , δηλαδή δεν μερίμνησες για τις καθαριότητες στον όρχο ? 10 μέρες φυλάκιση και έκτιση στο τέλος . Να μάθεις ρε , όταν θα σαι 60άρης και θα βλέπεις τις σειρές σου να απολύονται , χεχεχεχεχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ