Αρχική » , , , , , , , , » Τεθωρακισμένα οχήματα M1117 δίνει δωρεάν η Αμερική στον Ελληνικό Στρατό! (ΦΩΤΟ)

Τεθωρακισμένα οχήματα M1117 δίνει δωρεάν η Αμερική στον Ελληνικό Στρατό! (ΦΩΤΟ)

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Η Ελλάδα θα πληρώσει μόνο τα μεταφορικά - Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναζητά χορηγούς για να προλάβει τη... δωρεά


Ενδιαφέρον για την απόκτηση από τον Ελληνικό Στρατό πολύ μεγάλου αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων ασφαλείας, αλλά και μεταφοράς προσωπικού ανακοίνωσε επισήμως ο Αμερικανός Στρατός, στέλνοντας σχετική επιστολή προς τον αντίστοιχο Ελληνικό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι –σε πολύ γενικές γραμμές– ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συζητώντας με τους στρατιωτικούς συντάκτες.

Από το «εν συνεχεία» (Follow-On) ρεπορτάζ του L&O προκύπτουν τα εξής:

Ο Αμερικανικός Στρατός απέστειλε επισήμως επιστολή προς τον ΕΣ (αλλά και σε άλλους στρατούς), βάσει της οποίας του ανακοινώνει ότι μπορεί να διαθέσει 2.000 τροχοφόρα, 4Χ4 ανεξαρτήτου κινήσεως,  τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας (Armored Security Vehicle/ASV) τύπου Μ1117, που είναι εν χρήσει αυτή τη στιγμή στον Αμερικανικό Στρατό!

Η παραχώρηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο του «Excessive Defense Articles» (EDA), που πρακτικώς σημαίνει ότι αυτά αποτελούν εν χρήσει «περισσεύματα» του Αμερικανικού Στρατού και επομένως θα δοθούν ΔΩΡΕΑΝ, απλώς θα πρέπει η χώρα που θα τα αποκτήσει –η Ελλάδα σε αυτήν την πιθανή περίπτωση– θα πρέπει να καταβάλλουν μόνο τα έξοδα μεταφοράς τους από την ΗΠΑ.

Για το σκοπό αυτό, συμφώνως πάντα με τις πληροφορίες μας, ο ΕΣ έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με επιφανείς Έλληνες (εφοπλιστές, βιομήχανους κ.λπ.) για την εξεύρεση τυχόν από μέρους των δωρεών για τον προαναφερθέντα σκοπό.    

Σημειωτέον ότι ο ΕΣ έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση μέχρι 1.200 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού για την αντικατάσταση των παλαιότερων ΤΟΜΠ Μ-113A1/Α2 της δυνάμεώς του.Για το λόγο αυτό και επειδή τα οχήματα Μ1117 ASV είναι εν χρήσει σε δύο εκδόσεις (μεταφοράς 5 και 9 ατόμων) ο ΕΣ επιζητεί όπως δράσει ΤΑΧΥΤΑΤΑ, ώστε να προλάβει να «κλείσει» άμεσα όσα περισσότερα οχήματα μεταφορικής ικανότητος 8-9 ατόμων μπορεί.

Τα Μ1117 ASV είναι ένα πλήρως τεθωρακισμένο όχημα ασφαλείας/μεταφοράς προσωπικού (δηλ. έχει θωράκιση εμπρόσθια, οπίσθια, πλευρική, στο κάτω τμήμα του για προστασία από νάρκες, αλλά και στο πάνω μέρος του), που φέρει ως βασικό εξοπλισμό του ένα βαρύ πολυβόλο των .50 M2HB Browning επί πυργίσκου, έναν εκτοξευτή βομβίδων Mk.19, καθώς και ένα ακόμα μέσο πολυβόλο Μ240Η επί έστορος, δίπλα στο άνοιγμα του πολυβολητή.

Τέλος, το Μ1117 άρχισε να κατασκευάζεται το 1999 από την εταιρεία Textron Marine & Land Systems, για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Αμερικανικού Στρατού κυρίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, είναι σε χρήση αυτή τη στιγμή και όχι εγκαταλελειμμένο σε κάποιο σημείο εναποθέσεως σε κάποια έρημο, γεγονός και αυτό πολύ σημαντικό για… προφανείς λόγους!

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)

3 σχόλια:

  1. Κατασκευής 1999 δεκαετίας εγγύηση δεν έχει τώρα αρχίζουν να βγάζουν τα προβλήματα ανταλλακτικά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα μόνο παραγγελία από Αμερική.Ποσο έχουν τα ανταλλακτικά ρώτησε κανένας στο υπουργείο. Όμως είναι δωρεάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. BUSINESS... ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΕΝΑ ΕΓΧΩΡΙΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟ ΟΧΗΜΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ;; Η' ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΕΡΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ;; ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΤΩΡΑ;; ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζ : Όλα δωρεάν αλλά τα ανταλλακτικά αναλώσιμα και μη επί πληρωμή και μάλιστα έντοκα....Η ουσία δεν είναι να πάρουμε ένα νέο Κ.Υ αλλά σαφώς η σωστή και συμφέρουσα υποστήριξη ΤΟΥ σε βάθος χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ