Αρχική » , , , , , , » Στρατιωτικός που παραιτείται για να γίνει βουλευτής δεν μπορεί να ξαναβάλει «τα χακί» αν δεν εκλεγεί

Στρατιωτικός που παραιτείται για να γίνει βουλευτής δεν μπορεί να ξαναβάλει «τα χακί» αν δεν εκλεγεί


Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Αντισμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας παραιτήθηκε προκειμένου να συμμετάσχει ως υποψήφιος βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 1996, όμως το ΓΕΑ δεν δέχτηκε την αίτησή του για επανένταξη για λόγους δημοσίου συμφέροντος

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι στρατιωτικοί οι οποίοι παραιτήθηκαν για συμμετάσχουν σε βουλευτικές εκλογές, αλλά δεν εξελέγεισαν, δεν μπορούν να επιστρέψουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αντισμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας στις 2.9.1996 παραιτήθηκε προκειμένου να συμμετάσχει ως υποψήφιος βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996. Πράγματι εκδόθηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο τέθηκε σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία με τον βαθμό του σμηνάρχου.

Όμως, δεν εξελέγει βουλευτής και ζήτησε από το ΓΕΑ να επιστρέψει στην ενεργό υπηρεσία ή τουλάχιστον να υπάρξει βαθμολογική αποκατάσταση.

Το ΓΕΑ του απάντησε ότι το αίτημά του δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, σύμφωνα με το άρθρο 56 του Συντάγματος, το οποίο δεν επιτρέπει ανάκληση Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε κατόπιν παραίτησης στρατιωτικού προκειμένου να συμμετάσχει ως υποψήφιος σε βουλευτικές εκλογές.

Έτσι, προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να ακυρωθεί η άρνηση του ΓΕΑ να τον επαναφέρει στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Σμήναρχος ε.α. έχασε την μάχη στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και άσκησε έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι η μη επάνοδός του στην Π.Α. παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές της ισότητας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, το δικαίωμα στην εργασία και όπως επίσης προσκρούει στην αρχή της αναλογικότητας. Ακόμη, υποστήριζε ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η οποία προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι.

Το Γ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αναστασία Παπαδημητρίου) απέρριψε την έφεση του απόστρατου αξιωματικού για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές «δεν είναι επιτρεπτή, η κατόπιν υποβολής αιτήματος στρατιωτικού, παραιτηθέντος για να συμμετάσχει σε βουλευτικές εκλογές και μη εκλεγέντος, επαναφορά στην κατάσταση την οποία τελούσε προ της αποστρατείας του».

Αντίθετα, είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη ανάκληση ως εφέδρου μονίμου στρατιωτικού, ο οποίος παραιτήθηκε προκειμένου να συμμετέχει σε εκλογές και δεν εξελέγη, μόνο σε «περιπτώσεις εξαιρετικές, όπως πολέμου, επιστράτευσης ή εν καιρώ ειρήνης προς κάλυψη εκτάκτων αναγκών».

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι οι περιορισμοί που θέτει το άρθρο 56 του Συντάγματος για τους στρατιωτικούς δικαιολογούνται «από λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνδεομένους με την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτικής ουδετερότητας και της εύρυθμης λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων (το στρατιωτικό προσωπικό των οποίων αποτελεί διακριτή κατηγορία, τελούσα υπό διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με το πολιτικό προσωπικό του Δημοσίου).

(protothema.gr)

2 σχόλια:

  1. Είμαι χήρα απόστρατου εδώ και 8χρονια η σύνταξη μας χωρίζεται μαζί με τις 3κορες μου το ένα ανήλικο. Σήμερα που πληρώθηκε η σύνταξη δεν είχαμε επιστροφή εοπυυ ούτε ένα ευρώ. Δεν ξέρω τι γίνεται? Και δεν ξέρω εάν μας δώσουν. Εάν ξέρει κάποιος ας απαντήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανως δεν ειχατε τις μνημονιακες κρατησεις για αυτο δεν ειχατε επιστροφη.Πως να σας επιστρεψουν κατι αν δεν σας το εχουν κρατησει;Κανατε υπολογισμο και ειδατε οτι δικαιουστε επιστροφη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010



ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ