Αρχική » , , , , , , , , » Φτηνά μικροπολιτικά παιχνίδια με την στρατιωτική θητεία;

Φτηνά μικροπολιτικά παιχνίδια με την στρατιωτική θητεία;


Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι με την συγκατάθεση ή όχι του κυβερνητικού του εταίρου και αρμοδίου Υπουργού κ. Πάνου Καμμένου, ετοιμάζεται να «γεμίσει» το προεκλογικό καλάθι «παροχών» της κυβέρνησης του και με εξαγγελία μείωσης της στρατιωτική θητείας!

Αυτό σημαίνει ότι είτε  οι κυβερνητικοί παράγοντες και το Πρωθυπουργικό Γραφείο δεν έχουν κατανοήσει τι ακριβώς σημαίνουν τα απαράδεκτα ποσοστά επανδρώσεως των Μονάδων και ιδιαίτερα του Στρατού Ξηράς είτε ότι δεν ενδιαφέρονται, αν τελικά η Στρατιωτική Ηγεσία έχει εξηγήσει βέβαια όπως θα έπρεπε, για τα ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με την υλοποίηση μίας τέτοιας απόφασης, σχετικά με την επιχειρησιακή τους ικανότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως δεδομένου του αδιαμφισβήτητου ζητήματος ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Χώρα από την συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο φτηνό μικροπολιτικό παιχνίδι!

Ο ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος έχει τοποθετηθεί  επανειλημμένως αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (όπως βέβαια και σε πολλά άλλα που… «τα πήρε πίσω» μετά) αλλά και ο εκ του ΣΥΡΙΖΑ  Αναπληρωτής Υπουργός κ. Βίτσας, ο οποίος μάλιστα μόλις προ δέκα μηνών σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε ξεκόψει μία τέτοια απόφαση λέγοντας «δεν το εξετάζουμε και λόγω των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα». Τι έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα; Σταμάτησαν οι τουρκικές προκλήσεις και αποσύρθηκε το casus belli;

Βεβαίως σε αυτό το ζήτημα έχουμε και τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους διάφορους «Καρανίκες» που επαναφέρουν  περιοδικά το αίτημα για μείωση της θητείας από τους 9  που είναι σήμερα σε 6 μήνες. Αν όμως τελικά φθάσει ο κ. Τσίπρας στο σημείο να αναγγείλει κάτι τέτοιο, θα το κάνει ως ένα ακόμα «προεκλογικό δώρο» για τους νεαρότερους ψηφοφόρους που εντάσσονται στο εκλογικό σώμα  αλλά και στις οικογένειες εκείνες οι οποίες θεωρούν δυστυχώς «πάρεργο» την εθνική υποχρέωση των Ελλήνων η οποία αποτελεί και συνταγματική επιταγή (Άρθρο 4 παράγραφος 6). Οι εμπνευστές όμως μίας τέτοιας ιδέας στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι η μείωση της θητείας μπορεί να αποτελέσει εκείνο το στοιχείο που θα επηρεάσει τελικά το εκλογικό σώμα. Ξεχνούν μάλλον μία  ανάλογη περίπτωση που είχαμε το 2009, όταν χωρίς καμία σχετική μελέτη ο τότε Υπουργός κ. Μειμαράκης είχε μειώσει λίγο πριν τις εκλογές εντελώς αιφνιδιαστικά κατά 3 μήνες την θητεία αλλά η ΝΔ έχασε τελικά τις εκλογές και μάλιστα με διαφορά. Από τότε τα ποσοστά επανδρώσεως των Μονάδων παρέμειναν σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα με συνεχή πτωτική τάση.

Μιας και μαθαίνουμε από τις πηγές μας ότι η μείωση της θητείας θα δικαιολογηθεί με την… εξοικονόμηση προσωπικού λόγω της μελλοντικής αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να τονισθεί ότι αυτό το επιχείρημα είναι απολύτως έωλο. Θα συνέβαινε κάτι τέτοιο αν σήμερα δεν ήταν απαράδεκτα χαμηλά τα ποσοστά επανδρώσεως. Η αναδιοργάνωση επιβάλλεται, όχι όμως για να δικαιολογήσει περαιτέρω μείωση της στρατιωτικής θητείας αλλά για να έχουμε μία πιο οικονομική αλλά και πιο αποτελεσματική Δομή Διοικήσεως και Δυνάμεων και με δευτερογενές αλλά ουσιαστικό όφελος την αύξηση σε παραδεκτά επίπεδα του ποσοστού επανδρώσεως των Μονάδων προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα τους και η δέουσα επιχειρησιακή ετοιμότητα αυτών. Υπάρχουν όμως και άλλοι σοβαροί λόγοι που εκπορεύονται από τις διαδικασίες του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού και δεν κρίνεται σκόπιμο να παρατεθούν δημοσίως σε αυτό το άρθρο.

Η πικρή αλήθεια, την αποδεχόμαστε ή όχι είναι ότι η οικονομική κρίση που συνεχίζει να πλήττει την πατρίδα μας, έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις ΕΔ της χώρας. Μία από αυτές τις επιπτώσεις (πλέον των άλλων), είναι και η αδυναμία να προσληφθούν νέοι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) από του 2010, με συνέπεια απέχει κατά πολύ των καθορισθεισών οροφών ειρήνης των Κλάδων με ότι αυτό συνεπάγεται για την επάνδρωση και επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΕΔ.

Για να προλάβουμε κάποιους, επισημαίνεται ότι Ελλάδα  είναι μία μικρή χώρα που συνεχίζει να μαστίζεται από την οικονομική κρίση και είναι αδύνατον να διατηρεί Δομή Ενεργού Στρατού ανάλογη της κυρίας απειλής. Η κύρια απειλή αντιμετωπίζεται μόνο με πλήρη κινητοποίηση όλου του δυναμικού των ΕΔ (ενεργού και εφεδρείας). Αλλά για ποια εφεδρεία θα μιλάμε σήμερα όταν η περαιτέρω μείωση θα δώσει τη χαριστική βολή στην εναπομένουσα εκπαιδευμένη εφεδρεία (άραγε ακόμα υπάρχει;) καθόσον σε 6 μήνες είναι αδύνατον να ολοκληρώσει την εκπαίδευση του ο στρατεύσιμος νέος αλλά και να την εμπεδώσει κατόπιν με ασκήσεις και άλλες εκπαιδευτικές προκεχωρημένες δραστηριότητες.

Καλούμε τον κ. Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Άμυνας να δείξουν την απαιτούμενη υπευθυνότητα και να μην χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική θητεία για μικροκομματικά οφέλη αλλά ούτε να την βάλουν στο βωμό ενός νεφελώδους αριστερού ριζοσπαστισμού. Μακάρι να ήμασταν σε άλλη περιοχή χωρίς δύστροπο και αναθεωρητικό γείτονα... αλλά δυστυχώς δεν είμαστε και δεν επιτρέπεται να αποδυναμωθεί στρατιωτικά και άλλο η Χώρα.

8 σχόλια:

 1. Ο Αλέξης ήθελε να δαμάσει τις αγορές, τελικά οι αγορές δάμασαν τον Αλέξη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΜΕΙΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΑΣ ΤΟ 2009.
  ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η λυση μια και γνωστη χρονια: ουδετερη χωρα η ελλαδα με ταυτοχρονη καταργηση στρατιωτικης θητειας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο Πάνος & ο Τσίπρας, παρέλαβε το Γενικό Δείκτη στις 840 μονάδες. Μετά το Χρηματιστήριο κατέρρευσε, λόγω του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου και του ολέθριου δημοψηφίσματος, το καλοκαίρι του 2015… Αλλά και στη συνέχεια συνέχισε να πέφτει, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2016, όταν έφτασε στο κατώτατο σημείο δεκαετιών, στις 441 μονάδες (11 Φεβρουαρίου 2016)! Μετά ο Δείκτης άρχισε δειλά-δειλά να ανεβαίνει ξανά, αλλά σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται πιο κάτω
  από εκεί που τον παρέλαβε, στις 808 μονάδες! Συνολική κίνηση του Δείκτη στα δυόμιση χρόνια του Σαμαρά, 57% (από 535 μονάδες σε λιγότερο από 2 χρόνια, είχε ανέβει στις 1369 μονάδες!).

  Συνολική κίνηση μέχρι τώρα στα δυόμιση χρόνια του Τσίπρα, -3,%…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο Δείκτης του Χρηματιστηρίου δείχνει την καταστροφή που έφερε ο Πάνος & ο Τσίπρας. Αλλά και την πλήρη αδυναμία του να διορθώσει την καταστροφή που προκάλεσε..............

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Φέτος, λέει, θα έχουμε – επιτέλους - ανάπτυξη γύρω στο 1,8% (κατά τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις) έναντι 2,7% που υπολόγιζαν στις αρχές του χρόνου! Δηλαδή και πάλι θα βρισκόμαστε σε ΑΕΠ πιο κάτω απ’ ό,τι βρισκόταν η Ελλάδα στα τέλη του 2014! Και πολύ πιο κάτω απ’ ό,τι όλοι υπολόγιζαν τότε, ότι θα είχε φτάσει η Ελλάδα ως σήμερα… Κι ενώ όλες οι άλλες χώρες ήδη αναθεώρησαν προς τα πάνω τις αναπτυξιακές προβλέψεις τους για φέτος, στην Ελλάδα τις αναθεώρησαν προς τα κάτω! Και ο Τσίπρας… πανηγυρίζει…
  Αυτά μας κόστισε η «πρώτη φορά αριστερά» του Τσίπρα και οι ψευδαισθήσεις του, και οι αυταπάτες του και τα συνειδητά ψέματά του και η εξαπάτησή σε βάρος του ελληνικού λαού (αλλά και η ευπιστία όσων των πίστεψαν, βέβαια) και οι ολέθρια διαπραγμάτευσή του. Αυτά και τόσα!

  Μετρημένα «στον πόντο»…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Από τα 4 τρισεκατομμύρια ρευστότητα που έριξε από τότε ο Ντράγκι στην Ευρωζώνη, στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν 30 δισεκατομμύρια περίπου.
  Αυτά χάθηκαν!
  Κι όσον αφορά τις τιμές πετρελαίου,
  στα δυόμιση χρόνια Σαμαρά ήταν διπλάσιες
  απ’ ό,τι στα δυόμιση τελευταία χρόνια του Τσίπρα.
  Ακούτε; Διπλάσιες!
  Κι όμως, με διπλάσιες τιμές πετρελαίου,
  ο Σαμαράς κατάφερε να μας βγάλει στην ανάκαμψη
  από τη βαθιά ύφεση που είχε παραλάβει)!
  Ενώ με μισές τιμές πετρελαίου απ’ ό,τι προηγουμένως,
  ο Τσίπρας «κατάφερε» να μας… ξαναβάλει σε ύφεση,
  (από την ανάκαμψη που παρέλαβε).
  Και τώρα «πανηγυρίζει» για… ισχνούς θετικούς ρυθμούς που «πέτυχε» - πολύ κατώτερους των προβλέψεων…
  Για να έχετε μια γενική εικόνα,
  αν λάβουμε υπ’ όψιν τις προβλέψεις των δανειστών στα τέλη του 2014
  και τα δύο μεγάλα θετικά που μεσολάβησαν
  (ποσοτική χαλάρωση και τιμές πετρελαίου),
  η πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ήταν,
  μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς,
  γύρω στο 13%, ενώ η ονομαστική γύρω στο 16%, τουλάχιστον…
  Δηλαδή, αν είχε παραμείνει ο Σαμαράς κι είχε διατηρηθεί η πολιτική του,
  θα φτάναμε, τώρα, σε λίγους μήνες
  εκεί που αναμένεται πλέον να φτάσουμε σε πέντε χρόνια: το 2022 και ΑΝ…
  Στα 212 δισεκατομμύρια ΑΕΠ!
  Και θα φτάναμε:
  --Χωρίς τρίτο μνημόνιο…
  --Χωρίς 14 δισεκατομμύρια (το χρόνο) πρόσθετη λιτότητα.
  --Χωρίς να έχουμε υποθηκεύσει την δημόσια περιουσία για 99 χρόνια!
  --Χωρίς μέτρα που προετοιμάζουν πλέον και τέταρτο μνημόνιο…
  --Χωρίς νέα ανακεφαλαίωση τραπεζών.
  --Και με το χρέος μας προ πολλού σε τροχιά βιωσιμότητας
  (ήδη από τα τέλη του 2014).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο Σαμαράς αφ’ ότου έφυγε

  είναι σήμερα ο πιο δικαιωμένος εν ζωή Πρωθυπουργός.

  Και περισσότερο σπεύδουν να αναγνωρίσουν το έργο του σήμερα,

  εκείνοι που τον πολέμησαν τότε…

  Ο Τσίπρας ένα χρόνο μετά που θα έχει χάσει την εξουσία,

  θα είναι ο πιο απαξιωμένος πολιτικός που πέρασε ποτέ

  (χειρότερος απ’ ό,τι είναι σήμερα ο Βαρουφάκης!)

  Και πρώτοι θα τον αναθεματίζουν τότε, όσοι σήμερα ακόμα τον παινεύουν!

  Γιατί ακόμα χειρότεροι από τους εξουσιομανείς,

  τους ιδεοληπτικούς και τους λαϊκιστές,

  είναι τα γλειφτρόνια που τους περιβάλλουν…

  Τελικά, μου φαίνεται πως ο πρώτος που…

  --Σαμαρά θα λέει και θα κλαίει,

  θα είναι ο ίδιος ο Τσίπρας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ