Αρχική » , , » Οι νέοι φόροι για εισοδήματα και ακίνητα

Οι νέοι φόροι για εισοδήματα και ακίνητα

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Νέα ενιαία φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, από τα εισοδήματα του 2015, άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, βελτιώσεις στη ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών σε 100 δόσεις

Ανατροπές στη φορολογία ακινήτων και εισοδήματος, και ευνοϊκές αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων προβλέπει... το κυβερνητικό σχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών από τη βήμα της Βουλής.

Το πακέτο περιλαμβάνει νέα ενιαία φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, από τα εισοδήματα του 2015, άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας αλλά μείωση των αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Ιούνιο.

Επίσης θα υπάρξουν βελτιώσεις στη ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών σε 100 δόσεις, εξορθολογισμός των προστίμων, ακύρωση των κατασχέσεων για πρώτη κατοικία για χρέη προς το Δημόσιο, μέχρι τον εξορθολογισμό των διοικητικών προστίμων, ενώ «παγώνουν» η δέσμευση λογαριασμών μισθοδοσίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και οι κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων.

Η κ. Βαλαβάνη δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι ανελέητη απέναντι στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο, επισημαίνοντας ότι μέσω του Περιουσιολογίου μπορεί να αποδειχθεί η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις».

Πληρωμή δόσεων

Η υπουργός κάλεσε τους φορολογουμένους να πληρώσουν άμεσα τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και τις δύο δόσεις του ΦΠΑ και να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, γιατί, όπως είπε, είναι «πατριωτικό καθήκον για να υπάρχουν τα αναγκαία για μισθούς και συντάξεις».

Σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη, η νέα φορολογική πολιτική μέχρι το τέλος της χρονιάς περιλαμβάνει πέντε βήματα:

1. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με θέσπιση ατομικού αφορολόγητου ορίου.

Η πρώτη κατοικία θα είναι αφορολόγητη για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθιερωθεί κριτήριο επιφάνειας και αξίας για τη φορολόγηση της πρώτης κατοικίας.

Η κλίμακα του νέου φόρου ακινήτων θα είναι προοδευτική, ενώ παράλληλα έως τον Ιούνιο, κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, θα γίνει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Η απώλεια εσόδων από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα αποκατασταθεί από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

2. Βελτιώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων με παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση η οποία λήγει κανονικά στις 31 Μαρτίου, άρση των περιορισμών που αφορούν κυρίως το όριο οφειλής ύψους 1 εκατ. ευρώ και της διαχωριστικής γραμμής των 15.000 ευρώ οφειλής.

Συστήνονται επιτροπές εξώδικου διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών, με καθιέρωση ετήσιας δόσης ως ποσοστό του εισοδήματος για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

3. Νέα ενιαία φορολογική κλίμακα με πολλά κλιμάκια και αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ. Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα γίνουν στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους έπειτα από διαβούλευση και θα αφορούν τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2016.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιπλέον φόροι που έχουν παρακρατηθεί από την αρχή του έτους από τις αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων θα επιστραφούν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2016. Εκτιμάται ότι θα ελαφρυνθούν περίπου 600.000 φορολογούμενοι.

4. Μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου με νέα επιχειρησιακά σχέδια από το ΣΔΟΕ και άλλους μηχανισμούς και ενδυνάμωση των μόνιμων προληπτικών ελέγχων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. «Δεν είναι λογικό να ελέγχονται υποθέσεις εκατομμυρίων από νέους ελεγκτές με μισθό 700 ευρώ» είπε η κ. Βαλαβάνη.

5. Αξιοποίηση του προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών και επαναφορά πολλών υποβαθμισμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων του υπουργείου σε επιχειρησιακή κατάσταση «με μέτρα που θα ληφθούν σε διαβούλευση με τους διευθυντές και, όπου δυνατόν, και με το σύνολο των εργαζόμενων...».

Επιπλέον είπε ότι «θα προσληφθούν όσο γίνεται άμεσα απολυμένες καθαρίστριες των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών σε όλη τη χώρα».

Επίσης, η κ. Βαλαβάνη διαβεβαίωσε ότι: δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό και στην εστίαση, δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση «θα αποκαταστήσει τις ζημιές που υπέστησαν περίπου 15.000 οικογένειες μικροομολογιούχων από το «κούρεμα» κατά 53,5% της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν. Βάση αυτής της αποκατάστασης θα αποτελέσει η προκαταρκτική συμφωνία που επήλθε με τους εκπροσώπους τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Βουλής.

Σε ειδικό πλαίσιο θα υπάρξει αντιμετώπιση του προβλήματος των εργαζομένων, που τα ομόλογά τους τους είχαν δοθεί από το Δημόσιο ως εργατικές αποζημιώσεις για την απόλυσή τους.

(ΕΘΝΟΣ 11/02/2015 – ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

2 σχόλια:

  1. captain mark : ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΛΑ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ??? ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Ή ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΟΠΩΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑ ΣΤΑ ΜΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσει η συμφωνία με την ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ και μετά θα δουμε τι θα ισχύσει,,,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ